YÖK Kanun Taslağına İlişkin Değerlendirmemiz

YÖK Kanun Taslağına İlişkin Değerlendirmemiz

YÖK Kanun Taslağına İlişkin Değerlendirmemiz

 

Ülkemizde yükseköğretim sistemini 1982 yılından bu yana, yani 30 yıldır 2547 sayılı Kanun ve YÖK şekillendirmektedir. Siyasal, sosyal, toplumsal, ekonomik ve kültürel değişimlerin birbirleriyle bağlantılı ya da bağlantısız olarak süratle değiştiği günümüz dünyasında 1980 askeri darbesinin oluşturduğu şartlara ve darbeyi yapan kadronun siyasi ve sosyal görüşlerine göre şekillenmiş 2547 sayılı Kanun ve onun getirdiği sistemin artık günümüz yükseköğretiminin ve üniversitelerin sorunlarına çözüm sunmadığı, bizatihi kendisinin bir sorun kaynağı haline geldiği herkesin malumudur.

Darbe ürünü kanunun değiştirilmesi, yükseköğretim sisteminin yenilenmesi ve reforme edilmesi gerektiğini hem milletle beraber hem de millet adına sürekli deklare ettik, ediyoruz. Bugün geldiğimiz nokta, sesimize kulak, sözümüze değer verildiğini gösteriyor. Yükseköğretim sistemini değiştirmeye, reformist bir zeminde geliştirmeye karar vermek, üniversite kavramının hem kuramsal hem de kuralsal gerekleriyle, ülke insanıyla, genciyle ve akademisyenleriyle tanıştırma adına atılacak bütün adımları desteklemeyi bu ülkeye ve milletimize olan öncelikli borçlarımızdan biri olarak görüyoruz.

Bu nedenle, YÖK tarafından hazırlanarak Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilen Yükseköğretim Kanunu Tasarısı Taslağı önemli bir adımdır. Ancak,  mevcut taslağın beklentileri tam olarak karşılamaktan uzak olduğu görülmektedir.

Düzenleme, akademik personelin özlemini duyduğu idari, kurumsal ve bilimsel özerkliği tam olarak getirmemekte, üniversite yönetiminde yükseköğretimin bütün paydaşlarını ve öznelerini kapsamamakta ve katılımcılıktan uzak bir yapı öngörmekte, yeterli iş güvencesi sağlamamaktadır. Yine akademik ve idari personelin mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi noktasında somut bir adım atılmamaktadır.

 

Taslağa ilişkin değerlendirmemizi görüntülemek için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.