Yönetici Atama Yönetmeliğindeki Tek Doğru

Yönetici Atama Yönetmeliğindeki Tek Doğru

Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı son icraat ile yine şimşekleri üzerlerine çekmeyi başardı.

Milli Eğitim Bakanlığı  yaptığı son icraat ile yine şimşekleri üzerlerine çekmeyi başardı. Eski yönetmeliği göre sınava dayalı yönetici atamalarının yapılacağı  zaman aralığında  olmadık Ali Cengiz  oyunları  ile  bakanlık atamaların önüne geçti ve 28 şubat tarihinde tabiri yerindeyse ölüm vuruşu yaparak  yeni yönetici atama(ma) yönetmeliğini  yayınladı.     

         Bakanlık bu Yönetici Atamaları Yönetmeliği ile on binlerce yönetici adayını  mağdur ve mahkemelik etmiş durumdadır.  Yangından mal kaçırır gibi  28 şubat tarihinde yayınlanan ve ardından tekrar revize edilmek üzere bekletilen Yönetici Atama(ma) ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin akıbetinin  ne olduğu  konusunda kimsecikler bişey bilmiyor.

        Bu telaş içerisinde yönetmeliğin yayınlandığı tarihe kızdığımız için içeriğine aslında pek itibar etmediğimizi fark ettim. Aslında yönetmelikte köklü ve olumlu değişiklikler olduğunu gözden kaçırmamak gerek ;

a)   En olumlu değişiklik müdür yetkililik yapan  kişilerin sınavsız  yönetici olarak atanmaması. Nasıl ki mülakat olayının yanlış olduğunu vurguluyorsak eski yönetmelikte müdür yetkili kişilerin sınavsız  yönetici olarak atanmasına   izin verilmesi de bir o kadar yanlıştı.

b)       İkinci olumlu değişiklik ise İsteğe bağlı yönetici atama başvurularında, bir şekilde yöneticilikten ayrılmış olanların yeniden  başvuru yapamaması. Eski yönetmelik buna da müsaade ediyordu.

 Yukarıda saydığım iki madde yönetmeliğin olumlu yönlerini bize kanıtlıyor. Tabi ki her güzelin bir kusuru olur buradaki kusurda ‘mülakat’ (sözlü sınav) . Eğitimciler bakanlığın mülakat sevdası yüzünden sadece bu maddeden ötürü yönetmeliği yerden yere vurdular haklı olarak.

       Hakkaniyet ölçüsünde baktığımızda bu iki değişikliğin olumlu izlenimlerini göreceğiz. Özellikle ikinci maddeden ötürü beni eleştirenlere ben cevabımı peşinen söyleyeyim, yöneticilik görevi bize 2. görev olarak veriliyor bizim asıl işimiz öğretmenlik.

        Eski yönetmelikteki bu yanlışlıkları görüp değiştiren Milli Eğitim Bakanlığının mevcut yönetmelikte ufak değişiklikler yaparak veya ayrı bir kılavuz yayınlayarak biran önce okullara yönetici atamadaki kaos ortamına son vermesini ümit ediyorum.

                                                                                                                   Adem  DEMİR                                                                                                                     Eğitimci Yazar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum