Yönetici Atamada Teşekkür Belgelerinin Durumu

Yönetici Atamada Teşekkür Belgelerinin Durumu

Milli eğitim bakanlığı yönetici atamaları devam ediyor. Yönetici atamada teşekkür belgelerinin durumu ne olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 04/08/2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Atama yetkisi Valiliklere verildiğinden Bakanlıkça herhangi bir kılavuz yayımlanmamıştır. Bu da yönetici atama yönetmeliğinin yoruma açık bazı maddeleri ile Yönetici Değerlendirme Formunun iller arasında farklı yorumlanmasına ve uygulanmasına zemin hazırlamıştır.

Tam da bu uygulama kargaşasının yaşandığı bir zamanda İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 81İl Milli Eğitim Müdürlüğüne "Eğitim Kurumu Yöneticiliklerine Atama ve Yer Değiştirmede Tereddüde Düşülen Hususlarla İlgili Açıklama” konulu ileti göndermiştir. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 10.09.2013 tarihinde gönderilen bu yazıda tereddüde düşülen hususlarla ilgili 8 maddelik bir açıklama yaparak tereddütleri gi dermeye çalışmıştır. Ne yazık ki bazı il milli eğitim müdürlükleri bu tereddütleri gidermeye yönelik yazıyı da yanlış yorumlayarak yönetici adaylarının Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde puan ve hak kaybı yaşamalarına neden olmuşlardır ve hala neden olmaya devam etmektedirler. İller arasında farklı yorumlama ve uygulamaların olduğu bir önemli bir husus da Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde yer alan ödüllerden takdir ve teşekkür belgelerinin değerlendirilmesidir. Bazı iller valilik, kaymakamlık, il milli eğitim müdürlükleri ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince verilen takdir ve teşekkür belgelerini geçerli sayarken bazı iler ise sadece kaymakamlık ve valilik makamınca verilen takdir ve teşekkür belgelerini geçerli saymıştır.

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği "Eğitim Kurumu Yöneticiliklerine Atama ve Yer Değiştirmede Tereddüde Düşülen Hususlarla İlgili Açıklama” başlıklı yazısının 6. Maddesinde “Yönetmelik eki Ek-1 Yönetici Değerlendirme Formu’nun ödül ve cezalar başlıklı bölümünde yer alan Teşekkür-Başarı, Takdir–Üstün Başarı, Aylıkla ödül veya ödül belgelerinin değerlendirilmesinde bu belgelerin verildiği tarihte yürürlükte olan Mevzuata uygun olarak düzenlenmiş olanların dikkate alınması gerekmektedir.” denilmesine rağmen takdir ve teşekkür belgelerinin değerlendirilmesinde hala hata yaparak yönetici adaylarını hak kaybına uğratan il milli eğitim müdürlükleri bulunmaktadır.

Şöyle ki; takdir ve teşekkür belgeleri 9 Eylül 1985 tarih ve 2195 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan "Millî Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Mensuplarına Takdir ve Teşekkür Belgesi Verilmesi Hakkında Yönerge" ile Kasım 1999 tarihli ve 2506 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanarak yürürlüğe giren ve Nisan 2011 t arihli ve 2643 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan makam onayı ile kaldırılan ''Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Takdir ve Teşekkür Belgesi Verilmesine İlişkin Yönerge” ye göre verilmiştir. Nisan 2011’den önce verilen takdir ve teşekkür belgelerinin dayanağı olan Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Takdir ve Teşekkür Belgesi Verilmesine İlişkin Yönerge’de teşekkür ve takdir verecek makamlar açıkça belirtilmiştir. Bu Mülga yönergenin 6. maddesinde takdir belgesi verecekler makamla ilgili olarak ”Müfettişlerin veya sıralı sicil amirlerinin önerileri üzerine ya da doğrudan; a) Bakan; merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı ile bağlı kuruluşlarda görevli personele yer ve zamana bağlı olmaksızın, b) Valiler; il sınırları içinde görevli personele, c) Kaymakamlar; ilçe sınırları içinde görevli personele, Takdir Belgesi verebilir.” denilmektedir. 7. maddesinde ise Teşekkür Belgesi Verecek makamla ilgili olarak “Müfettişlerin ve sıralı sicil amirlerinin teklifleri üzerine veya doğrudan;rna) Bakan; merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı ile bağlı kuruluşlarda görevli personele yer ve zamana bağlı olmaksızın,rnb) Müsteşar ve müsteşar yardımcıları; merkez ve taşra teşkilatında görevli personele,rnc) Genel müdür ve bakanlık daire başkanları; merkez ve taşra teşkilatındaki görev, yetki ve sorumlulukları dahilinde bulunan hizmet birimlerinde görevli personele,rnd) Valiler ve il millî eğitim müdürleri; il sınırları içinde görevli personele,

Kaymakamlar ve ilçe millî eğitim müdürleri; ilçe sınırları içinde görevli personele; Teşekkür Belgesi verebilir.” denilmektedir. rn İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 10.09.2013 tarihinde tüm il milli eğitim müdürlüklerine yaptığı bildirimde “belgelerin verildiği tarihte yürürlükte olan Mevzuata uygun olarak düzenlenm iş olanların dikkate alınması” gerektiği görüşüne göre Mülga olan yönergenin yürürlükte bulunduğu Kasım 1999- Nisan 2011 tarihleri arasında ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerince verilmiş olan teşekkür belgelerinin geçerli sayılması gerektiği açıkça anlaşılmaktadır. Aynı yönergenin 6. Maddesinde ise takdir verecek makamlar arasında ilçe ve il milli eğitim müdürlükleri bulunmadığından bu makamlarca verilen takdir belgelerinin de geçersiz sayılması gerekmektedir. Bu da gösteriyor ki İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 10.09.2013 tarihli açık ve net görüşüne rağmen milli eğitim müdürlüklerin, Kasım 1999- Nisan 2011 tarihleri arasında alınan teşekkür belgelerini geçerli saymaması nedeniyle yönetici adayları hak kaybına uğramaktadırlar.

Hele hele normalde işaretlendiği takdirde MEBBİS’in otomatik olarak puan verdiği il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince verilen teşekkür belgel eri milli eğitim müdürlüklerince MEBBİS ödül kaydındaki veren makam il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü olduğu halde “diğer” seçeneğine getirilerek sistem üzerinden geçersiz sayılması sağlanması ise tutarsızlığın başka bir boyutu. Belgede veren makam belli iken ve MEBBİS’te de bu seçenek varken teşekkür belgesine puan vermek istemeyen milli eğitim müdürlüklerin kişilerin bilgisi dışında MEBBİS kayıtlarından veren makam kısmını “diğer” olarak işaretlemeleri ne kadar doğru.

Sadece teşekkür belgelerinin geçerliliği ile ilgili değil, sınava dayalı atamalarda önce tercihlerin istenip istenmemesi, isteğe bağlı yer değiştirmelerde 30 Haziran tarihinin farklı algılanması gibi daha birçok konuda ülke genelinde uygulamada birlikteliğin sağlanması için bakanlılığın her atama döneminden önce uygulama kılavuzu yayımlaması kaçınılmaz olmuştur. Yoksa il milli eğitim müdürlüklerinin farklı ve yanlış uygulamaları yönetici adaylarını hak kaybına uğramaya devam edecektir.

Hamza GÜZEL

Eğitim Yöneticisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.