Yöneticileri 200 bin liraya varan ceza bekliyor

Yöneticileri 200 bin liraya varan ceza bekliyor

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, sorumluluklarını yerine getirmeyen kamu kurum müdürlerini 200 bin lirayı bulan cezalar bekliyor.

Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİR-DER) Başkanı Abdullah Bozkır, "100 kişinin çalıştığı bir kamu kurumunda 1 Ocak 2013 den bu yana sorumluluklarını yerine getirmeyen kurum müdürü risk analizi, acil durum planı yaptırmadığından dolayı yaklaşık 66 bin lira, iş sağlığı güvenliği eğitimlerini aldırmadığı için 120 bin lira olarak yaklaşık 200 bin lira gibi cezalarla karşı karşıyalar." dedi.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun kağıt üzerinde güzel ancak, uygulamada sıkıntıların aşılamadığını belirten Bozkır, 30 Haziran 2012 yılında yasalaşan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun pratikte yeterince uygulanmadığını öne sürdü.

KANUNUN TAMAMI ERTELENMEDİ

2013 yılında kanunun bazı maddelerinin ertelendiğine dikkat çeken BİR-DER Başkanı Abdullah Bozkır, özelikle kamuda iş güvenlik uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun 1 Temmuz 2016'ya ertelendiğini ancak kamu kurum idarecilerinin kanunun tamamı ertelenmiş davrandığını söyledi. Bozkır şunları kaydetti: "Kanun 2. maddesinde açıkça ifade edildiği gibi; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacak. Yani personelin iş sağlığı güvenliği eğitimi, Kamu binalarının risk analizleri, acil durum planları yapılması gerekiyor. Ancak kurum müdürleri başlarına gelecek sıkıntıların farkında değiller. Örneğin 100 kişinin çalıştığı bir kamu kurumunda 1 Ocak 2013 den bu yana sorumluluklarını yerine getirmeyen kurum müdürü risk analizi ,acil durum planı yaptırmadığından dolayı yaklaşık 66 bin lira, iş sağlığı güvenliği eğitimlerini aldırmadığı için 120 bin lira olarak yaklaşık 200 bin lira gibi cezalarla karşı karşıyalar. Kamuda idareci konumunda olanları uyarıyoruz; kanun tamamen ertelenmedi sadece 1 kaç maddesi ertelendi. Bu yanlış anlamadan dolayı ciddi mağduriyetler yaşayabilirler. Kamuda ki idareciler, 'bizi denetlemezler' diye düşünmesinler. Yarın bir iş kazası veya şikayet söz konusu olduğunda 'ben bilmiyordum, haberim yok tu' mazeretlerinin hiçbir geçerliliği olmayacaktır. Vakit kaybetmeden bir uzamana danışıp gereken yasal zorunluluklarını yerine getirsinler."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.