2 milyon genç eğitimi bıraktı

2 milyon genç eğitimi bıraktı

Araştırmalara göre, 15-19 yaş arası 2 milyon 42 bin genç, eğitimini çeşitli nedenlerden dolayı yarıda bıraktı. Gençler gerekçe olarak, umutlarının kırık olduğu ve ev işleriyle meşgul olmalarını sundu

Fatih Özer


Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye genelinde 15-19 yaş arasındaki 2 milyon 42 bin gencin eğitime devam etmediği belirtildi. Oran, Türkiye'de bu yaş grubundaki gençlerin yaklaşık üçte birine denk geliyor. Eğitimini yarıda bırakan gençler, gerekçe olarak ümitlerinin kırık olmasını ve ev işleriyle meşgul olmalarını gösterdi.

DOĞU KARADENİZ DEVAMDA BİRİNCİ SIRADA

Yapılan istatistikte "15-19 yaş arasındaki 613 bin genç kadının ve 245 bin genç erkeğin ne işgücüne katıldığı ne de eğitimine devam ettiği görülüyor" denildi. Erkeklerin yüzde 30.4'ü daha önce çok iş aradığını ancak bulamadığını, veya yeteneklerine uygun bir iş olmadığını düşündükleri için iş aramaktan vazgeçtiklerini belirtti. Kadınlar arasında ümidi kırık olanların oranı ise genç erkeklere göre yüzde 3.1 ile çok düşük. Umudu olmadığı için iş aramaktan vazgeçmiş yaklaşık 75 bin genç erkek, 18 bin genç kadın bulunuyor. Umudu kırık genç erkeklerin yüzde 88.4'ü ve genç kadınların yüzde 86.7'si en fazla ilköğretim seviyesini tamamladı. Buna göre, düşük eğitim seviyesine sahip olmak, gençlerin işgücü piyasasına katılmaya dair motivasyonlarını da düşürdü. Bölgeler arası genç nüfus istatistiği incelendiğinde, 2015 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde eğitime devam etme oranı yüzde 53,6 iken Batı Anadolu'da bu oran yüzde 76,3'e ulaştı. Batı bölgelerinde her dört çocuktan üçünün okula devam ettiği görüldü. Eğitime devam Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 15-19 yaş arası gençlerin yüzde 77'sinin eğitimine devam ettiği ve bölgeler arasında listede birinci sırada yer aldığı görüldü.

 
Yeni Asya

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum