663 Üst Düzey Atama Geçersiz

663 Üst Düzey Atama Geçersiz

Basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Levent Gök hükümeti uyardı, gider ayak atamaların geçersizliğine değindi, Danıştay kararını örnek gösterdi.

HÜKÜMETE UYARI
Levent Gök açıklamasında hükümeti şu sözlerle uyardı:
“Şimdi buradan bir uyarı yapacağım. 663 kişi, hepsi elimizde. Hepsinin tek tek nereye atandığını hangi kurula, hangi tarihte atandığını biliyoruz. Hepsini dikkate izliyoruz. Ve buradan şunu ifade etmek istiyorum. Bir geçici hükümetin böyle bir tasarrufu olursa ne olur? 2004 yılında Danıştayın verdiği bir kararı bu atamayı yapanlara ve bu atamayla o görevlere gelenlere hatırlatmak istiyorum. Danıştay 5. Dairesi yine bir geçici hükümetin (iktidardan düşmüş, görevi devretmek üzere olan) yaptığı atamalarla ilgili bir karar almıştır. Bu karar bir içtihattır ve hukuk dünyasında başköşede durmaktadır. Bu kararı bu atamayı yapanlara ve atamayla o görevlere gelenlere hatırlatmak istiyorum. Geçici bir hükümetin yapmış olduğu atamalar çok acil bir atama değilse siyasi amaçlıdır. Geçici bir hükümetin yapmış olduğu atamalar siyasi amaçlıdır. Bu nedenle yapılan atamaların kamu yararı ve hizmet gerekleriyle bağdaşır bir yanı bulunmamaktadır. Bu önemli bir konu, bu nedenle işlemlerin iptaline karar veriyor Danıştay. Ve Danıştay aynı zamanda şunu söylüyor, bu da ataması yapılanlarla ilgili, ataması yapılan kişiler açısından tesis edilen bu işlem kazanılmış bir hak doğurmaz. Yani bu yapılan işlemlerin iptali hukuken gereklidir, ayrıca ataması yapılan kişilerin orada ben buraya atandım, benim burada kazanılmış hakkım vardır demesi mümkün değildir.
Şimdi böyle bir hukuki tabloyu paylaşmak isteriz. Bir hukuk devletinde bunlar geçerlidir. Bu atamaların tümü geçersizdir ve atananlar yönünden de hiçbir kazanılmış hak oluşturmaz.”
“Bu süreci yakından takip ederken yine biz meclisin çalışmasına dönük CHP’nin pozitif yaklaşımlarını sergileyeceğimiz bir süreci de beraber sizlerle paylaşacağız” diyen Levent Gök, açıklamasını şöyle sonlandırdı: 

BAŞKANLIK DİVANI DERHAL OLUŞTURULMALIDIR. KOMİSYONLAR OLUŞTURLMALIDIR. RTÜK SEÇİMİ DERHAL YAPILMALIDIR.
“TBMM Başkanının derhal Danışma Kurulu’nu toplaması gerekmektedir. Sayın İsmet Yılmaz’ın bu görevi geçiştirmemesi gerekmektedir. Başkanlık Divanının oluşumu, komisyonların oluşumu, RTÜK seçimi gibi öncelikli konular bir an önce meclis gündeminde tartışılmalı ve gereği yapılmalıdır ve bunun gecikmesinin her türlü faturası ve sorumluluğu da böyle bir anlayışla yöneteceği anlaşılan, TBMM Başkanını seçtirme yönünde katkısı olan diğer bir partinin üzerindedir. Bu konulardan kaçınılamaz. Bu konular sizi zorunlu olarak böyle bir noktaya götürür ve siz de bunun hesabını vermeye çalışırsınız, kimseyi de ikna edemezsiniz.”
(DANIŞTAY 5. Daire 2004/3658 E., 2004/5187 K. KARİYER VE LİYAKAT İLKELERİNE AYKIRI ATAMA İŞLEMİ’ne ilişkin İÇTİHAT METNİ: DANIŞTAY KARARI.pdf ) 

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
SORUYA YANIT: Bir kere değerli arkadaşlar, biz Türkiye’de neyi sağlamaya çalışıyoruz, Bu 7 Haziran seçimlerinde biz CHP olarak hukuk düzeninin sağlanması, adalete olan güvenin tekrar tesis edilmesini arzu ettik. Mahkeme kararına uymak anayasamıza göre idarenin uyması gereken zorunlu koşulların bir tanesidir. Ben mahkeme kararını uygulamıyorum demek anayasal bir suçtur, kanunlarımıza aykırıdır, görevin kötüye kullanılmasıdır. Bu konuda öğretmenlerle ilgili olarak verilmiş olan Danıştayın vermiş olduğu mahkeme kararının derhal uygulanması gerekir ve bu kararı uygulamayan Milli Eğitim Bakanlığı, başta Bakan başta olmak üzere diğer bütün görevliler kararı uygulamamak suretiyle görevlerini yapmaktan kaçınmışlardır ve her biri de anayasal suç işlemektedirler.
Tutuklamalarda Herkesin McCarthy’cilik ortamından uzak, hukuki delilleri sabit, anlaşılır ve gerekçesi bilinen tutuklamalar ancak Türk Hukuk sistemi tarafından değerlendirilmelidir ama AKP İktidarının bizlere Sulh Ceza Mahkemeleri marifetiyle kazandırdığı, adaletin ayaklar altına alındığı bir hukuk dünyamız vardır ki, bu hukuk dünyası işte siyasi amaçlarla karar veren mahkemelere dönüşmüştür mahkemeler ve AKP İktidarlarının anlayışını yansıtan bu mahkemelerin gerekçesiz, muğlak, hukuki dayanakları olmayan konularda verdikleri tüm tutuklamalar da adalet sistemimizin aslında dışında verilmiş olan kararlardır. İşte bu dönemde bunların sorgulanacağı ve adaletin yeniden tesis edileceği bir dönemdir.
Tüm yapılan değerlendirmelerin hepsi hukuksuzdur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.