Ali Yalçın: Teşkilat toplantılarımızda üyelerimizle buluştuk

Ali Yalçın: Teşkilat toplantılarımızda üyelerimizle buluştuk

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bugüne kadar yüzlerce sorunu örgütlü güçleriyle birer birer çözüme kavuşturduklarını ifade ederek, “Emek Mücadelemizle 802 Kazanım kitabımızla tarihe kayıt düştük.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bugüne kadar yüzlerce sorunu örgütlü güçleriyle birer birer çözüme kavuşturduklarını ifade ederek, “Emek Mücadelemizle 802 Kazanım kitabımızla tarihe kayıt düştük. Şimdi yeni kazanımlar peşindeyiz. Şube müdürünün, şefin, memurun, yardımcı hizmetlinin, üniversite idari personelinin, akademisyenin, öğretmenin; eğitim çalışanlarının, kamu görevlilerinin derdi derdimiz, sorunu bizim sorunumuz. Sorunlardan beslenmeyen, çözümlerle güçlenen sendikal mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor” dedi.

Niğde, Adana, Hatay, Kilis Gaziantep ve Osmaniye’de üyelerle bir araya gelen Ali Yalçın, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Eğitim kurumları yönetici atama yönetmeliği değiştirilmelidir

Eğitim kurumları yönetici atama yönetmeliğinin değiştirilmesi, yargıya taşınan hususların giderilmesi gerektiğini belirten Yalçın, “Eğitim yönetimi sertifikasına sahip olma değil, sınavı kazananı, atananı hizmet içi eğitime alma olmalıdır. Ek-1 ve Ek-2 değerlendirme formunda dava konusu olan hususlar ayıklanmalı, uygulanabilirliği artırılmalıdır. Ödül sınırlaması ile geçmişi yok sayma değil, müktesebatı esas alma olmalıdır. Aynı kurumda yöneticilikte süre artırılmalıdır. Yönetmelikte bu ve benzeri sıkıntılı konular yeniden ele alınmalıdır” şeklinde konuştu.

YÖK, ‘Üniversite idari personeline yer değişikliği yapabilme hakkı’ için adım atmalıdır

Toplu sözleşmede karar altına aldıkları “Üniversite idari personeline yer değişikliği yapabilme hakkı” için YÖK ile görüşmelerinin sürdüğünü kaydeden Yalçın, “Bu da toplu sözleşmede aldığımız karar gereğidir. Aile bütünlüğünü sağlamak için gereğini yapacak ve inşallah bir yol açacağız” ifadelerini kullandı.

Ek göstergenin bütün kamu görevlilerini kapsayacak şekilde düzenlenmesi için çalışıyoruz

6. Dönem Toplu Sözleşme ile karara bağlanan 3600 ek gösterge ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ikinci komisyon toplantısının gerçekleştirildiğini hatırlatan Yalçın, “Bakanlık ile yaptığımız görüşmede ek göstergelere yönelik düzenlemenin bütün kamu görevlilerini kapsaması ve tazminat yansıtma oranlarına ilişkin adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini aktardık. Bizim temel yaklaşımımız, ek göstergenin genel idare hizmetleri, ek göstergesiz memurlar, avukatlar, teknik hizmetler sınıfı dâhil bütün kamu görevlilerini kapsayacak şekilde düzenlenmesi ve emekli aylığı ile ikramiyelerin artırılmasını sağlamaktır” diye konuştu.

10 Mayıs tarihine kadar Memur-Sen’e bağlı 11 sendikanın teknik ekiplerinin belirli periyotlarla Bakanlık ile görüşeceklerini söyleyen Yalçın, görüşmelerde sahanın beklentilerini yetkililerle paylaşacaklarını ifade etti.

4688 mutlaka değişmeli

Ali Yalçın, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun memur toplu sözleşmeleri için artık yetersiz kaldığının altını çizerek, şöyle devam etti: “İşçilerle kıyaslandığında kamu görevlileri ile yapılan toplu sözleşme yapısal anlamda büyük dezavantajlar barındırmaktadır. Toplu sözleşmenin kısa süreye hapsedilmesi, gerçekleştirilen görüşme programını niteliksiz hâle getirmektedir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun değerlendirme süreci dâhil olmak üzere bir ay gibi bir süreyi biz kesinlikle yetersiz buluyoruz ve bu sürenin en az iki ay olması gerektiğini savunuyoruz. İşçi sözleşmeleri ile kıyaslandığında biz öngörülen enflasyon rakamları üzerinden masaya oturuyoruz. İşçiler ise gerçekleşen enflasyonu görerek masaya gelmektedir. Bu durum da biz kamu görevlileri için büyük bir dezavantaj oluşturmaktadır.”

Yalçın, gerek masadaki dağılımın gerek sürenin gerekse işleyiş bakımından yetersiz kalan 4688 sayılı Kanun’un mutlaka değişmesi gerektiğini vurguladı.

Sorunları örgütlü gücümüzle çözüyoruz

Yıllardır çözüm bekleyen sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusunu 6. Dönem Toplu Sözleşme ile karara bağladıklarını, 3600 ek gösterge için Bakanlık ile bir çalışma başlattıklarını kaydeden Yalçın, “Bu bağlamda artık sözleşmeli personel sorununun da çözüme kavuşması gerek. Sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personelin statüsünün yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır. Tüm sorunların bir anda çözülemeyeceğini biliyoruz ama bir an önce çözülsün diye mücadelemizi hız kesmeden kararlılıkla sürdürüyoruz. Her mücadele başarılı olmayabilir ama unutulmamalı ki başarılan her şey, çözüme kavuşan her sorun bir mücadelenin sonucudur. Çaba harcamaktan, ter akıtmaktan, mücadele vermekten asla vazgeçmeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Kazanım üretmeye devam edeceğiz

“Sorunları biliyoruz. Kurulduğumuzdan bu yana yaptığımız gibi, sorunları çözüme kavuşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyen Yalçın, “Dün konuştuğumuz yüzlerce sorunu birer birer çözdük ve bunu ‘Emek Mücadelemizle 802 Kazanım’ kitabımızla tarihe not düştük. Sözleşmeliler ve 3600 ek gösterge gibi, kamu görevlilerinin yıllardır kanayan yarası olan önemli konuların toplu sözleşme masasına dahi gelemeyeceğini söyleyenlere karşın mücadelemizi sürdürdük. İki konuda da çözüm yolunda aşama kaydedildiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sendikalı olan ve olmayan ayrımını da 6. Dönem Toplu Sözleşme’de ortaya koyduklarını belirten Yalçın, şunları söyledi: “Şu anda örgütlü olanları teşvik eden bir sistem yine bizim çabalarımızla hayata geçmiş bulunmaktadır. Bu kazanımları önce masada sonra sahada adım adım götürerek, gece gündüz demeden mücadele ederek, alın terimizle ve örgütlü gücümüzle elde ettik.”

Üye çalışmaları hız kesmemeli

Yalçın, sözlerini şöyle tamamladı: “Örgütlü gücümüz, gerek masada gerek sahada bizim elimizi rahatlatan büyük bir unsur. Örgütlü gücümüzü ne kadar büyütebilir ve genişletebilirsek masada da sahada da işimiz o kadar kolay olur. Bu nedenle, üye çalışmalarına hız kesmeden devam etmeliyiz. Sahadaki sorunlara daha nitelikli ve ivedi çözümler üretebilmek üye sayımızı artırmaktan geçiyor.”

Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Hasan Orhan, Adana 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Sezer, 2 No’lu Şube Başkanı Mehmet Benli, Hatay 1 No’lu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Benli, Kilis Şube Başkanı Bekir Şen, Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök ve Osmaniye Şube Başkanı Mahmut Kahraman da birer konuşma yaptılar.

Genel Başkan Ali Yalçın, programı kapsamında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu’yu, Adana Valisi Süleyman Elban’ı, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’i, Adana İl Millî Eğitim Müdürü Yaşar Koçak’ı, Hatay Valisi Rahmi Doğan’ı, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın’ı ziyaret etti.




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.