BT Öğretmenlerine İlave Hizmet Tazminatı

BT Öğretmenlerine İlave Hizmet Tazminatı

Bilişim Teknolojileri Öğretmenine İlave Hizmet Tazminatı Ödenmesine İlişkin Karar

 

İzmir Ödemiş Ticaret Meslek Lisesi’nde Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olan üyemizin, Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara ilişkin 2006/10334 sayılı Bakanlar Kurulu kararı uyarınca ilave eğitim-öğretim tazminatından yararlandırılması talebiyle yaptığı başvurunun zımnen reddine ilişkin işlem üzerine Eğitim-Bir-Sen olarak açtığımız davada İzmir 4.  İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Mahkeme, kararında şu ifadelere yer verdi:

“İzmir Ödemiş Ticaret Meslek Lisesinde Bilişlim Teknolojileri Öğretmeni olarak görev yapan davacının, 05.05.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara ilişkin 2006/10334 sayılı Bakanlar Kurulu kararı eki (V) sayılı cetvel uyarınca ilave eğitim-öğretim tazminatından yararlandırılması talebiyle yaptığı başvurusunun zımnen reddine ilişkin iptali ile bugüne kadar yoksun kaldığı ilave eğitim öğretim tazminatının 16.06.2010 tarihinden başlayarak idareye başvuru tarihi olan 16.11.2011 tarihinden hesaplanarak yasal faizi ile birlikte tazmini istemiyle davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 4. maddesi ile zam ve tazminatlar başlığı altında düzenlenen, 152. maddesinin (II) Tazminatlar başlıklı fıkrasında; görevin önem, sorumluluk ve niteliği, görev yerinin özelliği, hizmet süresi, kadro unvan derecesi ve eğitim seviyesi gibi hususlar göz önüne alınarak bu kanunda belirtilen en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının Bakanlar Kurulunca belirlenen esas ölçü ve nispetler dahilinde tazminat olarak ödeneceği kural altına alınmıştır. Anılan 152. maddenin B-Eğitim, Öğretim Tazminatının düzenlendiği kısmında ‘ayrıca’ denilmek suretiyle bahsedilen eğitim öğretim tazminatına hak kazanılabilmesi için, görev yapılan okul ve kurumun, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik öğretim kapsamında yer alması; verilecek dersinde, atölye, laboratuar veya meslek dersleri arasında olması ön şart olarak kabul edilmiş; maddede bahsi geçen okul, kurum ve branşların belirlenmesinde ise Bakanlar Kurulu’nun yetkili olduğuna işaret edilmiştir.

Anılan kanunun 152. maddesi uyarınca 05.05.2006 günlü, 26159 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara ilişkin 2006/10334 sayılı Bakanlar Kurulu kararı eki (V) sayılı cetvelde, ilave eğitim-öğretim tazminatı ödenecek Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumları adı altında (70) okul ve kurum ismen sayılmış ve ticaret liseleri de bu kapsamda yer almış, Kararın ‘Diğer Tazminatlar’ı düzenleyen (III) sayılı cetvelinin “A-Eğitim Öğretim tazminatı” kısmının II. sırasında ise Milli Eğitim Bakanlığına bağlı (V) sayılı cetvelde sayılan mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına, atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı’na dahil öğretmen unvanlı kadrolara atananlara, atandıkları branşa göre değişen oranlara ilave eğitim öğretim tazminatının ödeneceğine yer verilmiş ve beş başlık altında branşlar sayılarak, öğretmenlerin gördükleri eğitim düzeyine göre değişen tazminat oranları belirlenmiştir.” 

 

Kararı Görüntülemek İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.