Çankaya Yıldız MAYA Anaokulu Kreş

Çankaya Yıldız MAYA Anaokulu Kreş

“Eğitimin Sonu Yok, Başlangıcı Maya!” sloganıyla eğitim veren Çankaya Yıldız Maya Çocuk Anaokulu- Kreşi; Çankaya’da Yıldız, Hilal, Birlik, İlk Adım Mahallesi ve çevresine hizmet vermektedir.

“Eğitimin Sonu Yok, Başlangıcı Maya!” sloganıyla eğitim veren Çankaya Yıldız Maya Çocuk Anaokulu- Kreşi; Çankaya’da Yıldız, Hilal, Birlik, İlk Adım Mahallesi ve çevresine hizmet vermektedir.

Maya Çocuk Kurucusu Prof.Dr. Ziya SELÇUK’un, çocuk eğitimine ilişkin bir önsöz niteliği taşıyan mesajını sizlerle paylaşıyoruz…

Değerli dostlar merhaba;

Lise yıllarımdan beri, en sevdiğim işi yapsam ve bu iş için bana maaş verseler diye bir hayal kurardım. Bu bir hayaldi çünkü etrafımda çok fazla şahit olduğum bir durum değildi. Derken, hayatımda öyle olaylar gelişti ki, her şey tam da istediğim gibi oldu. Bunu en yoğun bir şekilde ilk işe başladığım yıllarda hissettim. Engelli çocuklarla çalışıyordum ve bana maaş veriyorlardı. İki ay uğraşıp bir çocuğa kaşık tutmayı öğretebilmenin hazzı gerçekten yaşamaya değerdi. Üniversiteye asistan olarak intisap ettiğimde, bu duygu doruk noktasına ulaştı. Akademik çalışmalar yapıyor ve sürekli kitap okuyordum. Üstelik bunun için maaş alıyordum. Diyeceğim o ki, sevdiği işi yapabilen şanslı, nadir kişilerden biriydim. Maya Kolejini kurduktan sonra, her gün gözleri parlayan çocuklarla ve her biri gerçek bir uzman olan takım arkadaşlarımla uygulamanın içinde olmak benim için bu şansın doruk noktası oldu elbet.

Eğitime gönül verenler, eğitimin müfredatı öğretmeden çok daha fazla bir iş olduğunu bilirler. Büyük fotoğrafa baktığımızda insan olmanın, mutlu bir insan olmanın eğitimin asıl hedefi olduğu açıkça görülür. Ne yazık ki eğitim, sınav sisteminin baskısıyla, büyük ölçüde belirli sınavları kazanma becerisini edinme sürecine dönüştü. Sınavı kazanma adına oyun, çocukluk, ergenlik, gençlik heba edildi. Bu suçu hep beraber işlediğimiz için “ne yapalım sistem böyle” diyerek yaptığımız cürmün sorumluluğunu da paylaşarak azalttık. Normalleştirdiğimiz bu süreç, maalesef “geleceğin büyükleri” klişesine sıkıştırılan çocukların kişilik kazanması noktasında zafiyet yaşamalarına neden oldu. Oynamayan tay at olmaz der atalarımız. Oyun sadece çocukların değil, büyüklerin de ihtiyacıdır. Bir düşünür, “Yaşlandığımız için oyun oynamayı bırakmayız, oyun oynamayı bıraktığımız için yaşlanırız” diyor.

Bu bağlamda düşündüğümüzde, bir insan dört açıdan tamamlanırsa insan olma, şahsiyet geliştirme noktasında mesafe alabilir. Bunlar duygusal, fiziksel, toplumsal ve zihinsel yönlerdir. Dört yapraklı bir yonca gibi. Buna karşın, sınav sistemi bir çocuğun sadece zihinsel becerilerinin kısmen gelişmesini görünürde desteklemektedir. Görünürde çünkü, ezbere dayalı bir sınav hazırlık süreci, zihni geliştirmekten çok köreltir.

Maya’da en çok dikkat ettiğimiz hususların başında bütünsel bir bakışla eğitim yapmak geliyor. Dört yapraklı yonca niteliğinde çocuklar, dört yapraklı yonca gibi bir toplum oluşturur. Aksi halde kolu kanadı kırık bir toplum büyük sancılar yaşar. Aslında bu fikri toplumun çok büyük bir kısmı paylaşıyor düşüncesindeyim. Çaresizlik, seçeneksizlik, mecburiyet gibi nedenlerle insanımız maddi manevi destek vererek, çocuklarını tek yönlü yetiştirmeye çalışıyor. Burada ne ebeveynleri, ne dershaneleri ne de öğretmenleri suçlamak adil olmaz. Hepimiz bu çaresizliğin içindeyiz.

Maya olarak çocuklarımızın bütünsel yetişmeleri, ileride sevdikleri işi yapabilmeleri ve mutlu olabilmeleri için yoğun bir gayret içindeyiz. Akademik dünyadan aldığımız destek, dünyayla olan bağlantılarımız ve sadece bize ait “know-how” larımızla fark yaratıyoruz. Güncele esir olmadan, ancak ülke gerçeklerini gözden kaçırmadan gereğini yapmayı önemsiyoruz. Başta akademik olmak üzere, farklı alanlardaki başarılarımız bunun bir kanıtıdır.

Giderek küçülen bir dünyada çocuklarımızın farklı becerilere ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Başta temel insani değerler olmak üzere, 21. Yüzyıl becerilerini kazandırmayı öncelikli buluyoruz. Bu yıl okula başlayan çocuklarımız 2030 başlarında iş hayatına atılacak, 2070 başında emekli olacaklar. Bugünün sınava hazırlık odaklı dar kalıplarına zorlanan çocuklar, bahsi geçen tarihler geldiğinde boşluğa düşebilirler. Ebeveynlerin bugün önemsediği konular, gelecekte çok büyük bir olasılıkla işe yaramayacak. Bu nedenle öğrencilerimizi bugünkü eğitim sisteminin cenderesine soktuğumuzda, neleri kaybedeceğimizi ve hangi diyetleri ödeyeceğimizi tekrar tekrar düşünmek durumundayız.

Maya ekibinin görevi, en az anne babalar kadar çocuklarımız için doğru olanı vurgulamaktır. Çok güçlü ve uyumlu bir ekibe sahibiz. Lütfen bize güvenin ve hep birlikte çocuklarımızın geleceğine omuz verelim. Takım arkadaşlarım siz velilerimizi “çocuklarımız için” doğru olanlar adına bazı konularda uyarırlarsa bize kızmayın lütfen. Biz gerçekten iyi eğitimcileriz.

Maya’nın bu ülkeye katkıları umutla sürecek.

Sağlıkla, huzurla kalın.

Ziya SELÇUK, Prof.Dr.

http://yildiz.mayacocuk.com.tr/

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.