Cengiz Hasmer:  Şehirlerimizin karşılaştıkları çevre sorunları

Cengiz Hasmer: Şehirlerimizin karşılaştıkları çevre sorunları

Cengiz Hasmer olarak şunu ifade ederim ki; yukarıda saydığım sebepler öncelikle doğal dengeyi bozmaktadır. Kirlenen toprak dokusu, hava ve su, tüm canlıların yaşamını tehdit etmektedir. İnsanlar da, ister şehirde ister köyde yaşasınlar, bozulan bu dengede

Cengiz Hasmer:  Şehirlerimizin karşılaştıkları çevre sorunları

Özellikle 21. YY'da şehirlerimiz birçok çevre sorunu ile karşılaşmaktadır. Plansız kentleşme ve sanayileşme, nükleer enerji yatırımları, bölgesel çaptaki savaşlar, tarım ilaçları, yapay gübreler ve deterjan gibi maddelerin kullanımı bu sorunların temel sebepleridir. Ayrıca, dünya nüfusunun hızla artması da şehirlerimizdeki çevre sorunlarını artırmaktadır.

Cengiz Hasmer olarak şunu ifade ederim ki; yukarıda saydığım sebepler öncelikle doğal dengeyi bozmaktadır. Kirlenen toprak dokusu, hava ve su, tüm canlıların yaşamını tehdit etmektedir. İnsanlar da, ister şehirde ister köyde yaşasınlar, bozulan bu dengede yaşamaya çalışmaktadır.

Cengiz Hasmer, şehirlerimizdeki çevre sorunlarını 4 başlıkta inceliyoruz; gürültü, su, hava, toprak

1- Hava

Bir insan, günde ortalama 15 kg havaya ihtiyaç duymaktadır. Bu havanın kalitesi ve temizliği de önemlidir. Günümüzde, ekonomik faaliyetlerin belirli bölgelerde yoğunlaşması, nüfusun artışı, hızlı kentleşme gibi sebepler şehirlerimiz havasını kirletmektedir. Ayrıca, Cengiz Hasmer olarak tespitim; kentlerimizde kullandığımız ısınma sistemleri ve yakıtlar da havanın temizliğini ve kalitesini hızla düşürmektedir.

2- Gürültü

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak, gürültü de çevre sorunları arasına girmiştir. Şehir yaşamında insanları psikolojik olarak etkileyen aşırı gürültülü bir ortam vardır. Ev aletlerinden arabalara, inşaat çalışmalara kadar birçok sebep bulunmaktadır. Cengiz Hasmer olarak şunu ifade etmeliyim ki; gürültü kirliliği, 21 YY. Şehir yaşamının getirdiği büyük bir sorundur.

3- Su

Su, insan yaşamında en önemli maddelerden biridir. Doğanın işleyişinin bozulması kullandığımız su kaynaklarını da bozmaktadır. Sanayinin getirdiği kirlilik, atıklar ve tarım kullanılan ilaçlar su kirliliğine sebep olmaktadır.

4- Toprak

Toprak, doğadaki denge için vazgeçilmezdir. Bitkilerin temiz bir toprakta yetişmesi, hem hayvanları hem de insanları etkilemektedir. Şehirlerimizdeki doğal alanlar azalmakla birlikte, kalan alanlarda sanayi atıkları ve yanlış tarım teknikleri sebebiyle kirli hale gelmiştir. Şehirdeki insanlar, nefes alma amacıyla geldiği ortamlarda bile kalitesiz ve temiz olmayan bir toprak sahası ile karşılaşabilir.

www.cengizhasmer.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.