Cumhurbaşkanı Abdullah Gül TBMM'de konuştu...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül TBMM'de konuştu...

Meclis’in yeni yasama yılı açılışı nedeniyle milletvekillerine seslenen Cumhurbaşkanı Gül, ilk mesajını tutuklu vekiller için verdi. Gül, “Kesin yargı kararı çıkana kadar yasama faaliyetlerine katılmalılar” dedi.

TBMM’de yeni yasama yılı bugün başlıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genel Kurul’da milletvekillerine seslendi.

Gül'ün konuşmasından satır başları şöyle;

"Her yeni başlangıç yeni umutlar getirir. Karşı karşı kaldığımız sorunlar bu yasama yılını daha hassas hale getirmiştir. Her düzeyde daha yakın çalışmaya ihtiyaç var. Birbirimizin düşünce ve kaygılarına empatiyle yaklaşalım, düşüncelerimizi söylemekten kaçınmayalım. Sözümüz güçlü olsun derken, kendi sözümüzün esiri olabiliriz.

Meclis’te olamayan vekillerin bir noksanlık olduğunu belirtmek isterim. Seçimlere yasal olarak katılmış, halkın oyunu almış, milletvekili sıfatını taşımaya hak kazanmış herkesin, haklarında kesin yargı kararları ortaya çıkana kadar yasama faaliyetine katılması gerektiğini düşünüyorum.

Meclis kompozisyonunda meydana gelebilecek her türlü noksanlık, geçmişte yapılanları tekrar etmekten ve çok ihtiyacımız olan çözümleri daha da ötelemekten başka bir işe yaramayacaktır.

'SURİYE İÇİN DURUŞUMUZ DOĞRU'
Suriye’de kanlı bir iç savaş sürüyor. Bir ülke kendini tüketir mi? Suriye kendi kendini tüketiyor. Suriye'nin kendisini tüketmesini istemiyoruz. Suriye’yle ilişkilerimizi geliştirmeye çalıştık. İki ülkenin halklarını birbirine yanaştırdı.

Her seviyede çok çaba gösterdik. Bugünlere gelineceğinin kaçınılmaz olduğunu gördük. Halkına ağır silahlarla müdahale eden bir rejimle karşı karşıyayız. Duruşumuz tarih önünde doğrudur. Yine de dikkatli olmakta yarar var. Dış politikada dost ve düşmanlar karışabilir. İzlenen politikanın yan etkilerini dikkatle izlemeliyiz. Ülkemizin milli çıkarları bizim için temel unsurdur.

'TERÖRLE KUCAKLAŞMAK MEŞRU GÖRÜLEMEZ'
Terör siyasi ve adi bir suç değil, insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Terör ülkemizde can alamaya, yürekleri dağlamaya devam ediyor. Terörle mücadele azim ve kararlılıkla sürecek. Silahlı kuvvetlerimize güvenimiz tamdır.

Teröre karşı tek yürek halindeyiz. Meclis çatısı altında yaptığımız yemine sonuna kadar sadakat göstermeliyiz. Terörün övülmesine, kucaklanmasını meşru gören bir demokrasi dünyada mevcut değildir.Terör mücadelede en büyük silahımız demokrasidir.

DEMOKRASİ VURGUSU
Demokrasiyi yüceltme cesaretimiz kırılmamalıdır. Terör saldırılarının tuzağına düşüp yanlış istikamete gidilmemelidir. Terör saldırılarının tuzağına düşüp yeni bir kısır döngüye girmemeliyiz. Çözüm yerinin Meclis olduğu unutulmamalıdır.

Batı ekonomileri büyük krizle boğuşuyor ama hiçbir kriz sonsuza dek sürmez.

YENİ ANAYASA
Yeni Anayasa’nın ön hazırlığı tamamlandı. Bu çalışmaların ortak metne dönüştürülmesinin zamanı gelmiştir. Anayasa metni üzerinde yüzde yüz anlaşmanın ne kadar zor olduğunun farkındayım. Milletimizi layık olduğu seviyeye taşıyacak demokrasimizi kurumsallaştıran bir anayasın hazırlanmalıdır. Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğundan kimsenin şüphesi bulunmamaktadır.

'KİMSE FİKRİ NEDENİYLE HAPSE GİRMEMELİ'
Başkanlık sisteminin dünyada başarılı ve ciddi sıkıntılara yol açan örnekleri var.

Hiç kimse fikirlerini açıkladığı için hapse girmemelidir.

EKONOMİYE ÖVGÜ
Türkiye ekonomisinin yakın tarihi krizlerle doludur. 2001 yılında en derin krizi yaşayan ülkemiz tedbirler ve reformlarla büyüme trendi yakalamıştır. Türkiye, ekonomisi Avrupa ortalamasından 5 kat fazla büyümüştür.

Geçtiğimiz dönemde gerekli adımlar kararlılıkla atıldığından büyüme için kaynak yaratıldı. Hedefimiz cari açıksız büyüme olmalıdır.

Dışa açık bir ekonomide dış gelişmeleri de izlemeliyiz. Kamu harcamalarına dikkat etmeliyiz. Önümüzdeki dönemin anahtar sözcüğü verimlilik olmalıdır.

Bizden 'Avrupa’nın hasta adamı' diye söz edenler hayli fazlaydı. Bugün artık güçlü bir ülkeyiz. Zenginleşiyoruz, zenginleşmeyi tabana yaymaya çalışıyoruz."
 

beyaz gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.