Darbeciler, halka kurşun sıkmak için 'özel tim' hazırlamış

Darbeciler, halka kurşun sıkmak için 'özel tim' hazırlamış

İzmir'deki FETÖ iddianamesinde, darbe girişimiyle ilgili tespitler de dikkat çekti. Savcı Berkant Karakaya, örgütün darbe hazırlığı yaparken, halkın sokağa dökülme ihtimaline karşı tedbir aldığını, askeri taktik kurallarının dışına çıkarak, halka kurşun s

HİLAL ÖZTÜRK-Karar Gazetesi

15 Temmuz kanlı darbe girişiminde FETÖ'nün halkın olağanüstü direnişine hazırlıksız yakalandığı yönünde tespitler yapıldı. Ancak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ iddianamesinde ilk kez kanlı örgütün darbe için hazırlık yaparken halkın sokağa dökülme ihtimalini de öngördüğü, kurmay binbaşı ve yarbaylardan vurucu timler kurduğu bilgisine yer verildi.

ÖZEL YAPI OLUŞTURULDU

İlk kez Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın yaptığı tespite göre FETÖ halk direnişine bile hazırlık yaptı. Savcısının tespiti iddiamaye şöyle girdi: "Örgütün hesaplayamadığı en önemli faktör, Türk halkının o gece gösterdiği olağanüstü direniş ve mücadele azmidir. Sonuçta profesyonel olarak askerlik yapmayan, er, erbaş düzeyinde askerlerin büyük çoğunluğu, halkın gösterdiği bu direnişi kavrayarak, halkına karşı silah kullanmamış ve darbe başarıya ulaşmamıştır. Esasında örgüt bunu öngörmüş ve normal askeri taktik kurallar dışına çıkarak, kurmay binbaşı ve yarbayları vurucu timlerde birer tim elemanı, unsuru gibi kullanmıştır. Bunun amacı, bir halk direnişi ile karşılaşıldığında, normal erlerin silah kullanma emirlerine riayetleri konusunda doğacak problemleri engellemeye yöneliktir. Bunun için özel bir yapılanma oluşturulmuş, tankları kullanan uzman erbaş ve erlere önemli noktalarda görev ve sorumluluk verilmiştir."

AT KUYRUKLU FETÖ'CÜ

Öte yandan yine İzmir iddianamesinde ortaya çıkan yeni bir bilgi de FETÖ'nün darbe konseyinin 1 numarası TSK imamı Adil Öksüz'ün Ankara'daki villada yaptığı toplantılara katılan bugüne kadar adı veya eşgali belirlenemeyen bir kişi dikkat çekti. "Kuzgun" kod adlı gizli tanığın ifadesinin bir bölümüne iddianamede şöyle yer veriliyor: "Ankara'da bulunduğum bu evde tanıdığım şahıslar devre arkadaşım Sinan Sürer, Ömer Faruk Harmancık, ismini sonradan öğrendiğim Adil Öksüz, yine ismini sonradan öğrendiğim Hakan Bıyık vardı. Bunların haricinde saçları arkadan at kuyruğu şeklinde bağlı 25-30 yaş arası sivil bir şahıs vardı." İzmir iddianamesinde veya diğer soruşturmalarda bugüne kadar hiç bahsedilmeyen bu kişinin kim olabileceğiyle

ilgili herhangi bir ayrıntı da bulunmuyor.

"ADI DA GÜZEL OLMUŞ, HADİ HAYIRLISI!"

İzmir iddianamesinde 267 sanık arasında Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş da yer aldı. Darbenin gerçekleşmesi halinde İzmir Valiliği'ne atanacağı belirtilen Savaş ile ilgili o gece yaşananları anlatan Hava Eğitim Komutanlığı Nöbetçi Amiri Ögeday Kutluhan ifadesinde şunları söyledi: "Gelen sıkıyönetim emrini Tuğgeneral Veyis Savaş okuduktan sonra çıktılarını almamı emretti. Emri okuduktan sonra, hatırladığım kadarıyla 'Adı da güzel olmuş, hadi hayırlısı' dedi ve yine hatırladığım kadarıyla 'Gazamız mübarek olsun' ifadesini kullandı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.