Demir parmaklıklar ardında üniversite

Demir parmaklıklar ardında üniversite

Ülke genelindeki 140'a yakın cezaevinde cezasını çeken 1500'e yakın mahkum açık öğretim öğrencisi olarak sınavlara giriyor.

Kurulduğu 1982 yılından itibaren 1 milyonu aşkın mezun veren ve 1 milyon 100 bin öğrenci sayısıyla dünyanın en büyük üniversiteleri arasında yer alan Anadolu Üniversitesi (AÜ), uzaktan eğitim sistemi olan açık öğretimle, cezaevindeki mahkumların eğitimine de olanak sağlıyor.

AÜ Rektörlüğünden alınan bilgiye göre, öğrencinin iletişim teknolojilerinden yararlanarak eğitimini amaçlayan ve çağdaş bir uygulama olarak görülen AÜ uzaktan öğretim sistemi, gelişmiş pek çok ülkede uygulanıyor.

Uzaktan öğretim, her yaş her gelir ya da her meslek grubundan insanın, üretkenliklerini yitirmeden, öğrenimlerini kendi hız ve kapasitelerine göre ayarlayarak, eğitimlerini sürdürdükleri bir sistem olarak görülüyor.

Türkiye'de, farklı mekanlardaki öğrenci, öğretim elemanı ve eğitim araçlarını iletişim teknolojileriyle bir araya getiren modeli ilk uygulayan kurum AÜ oldu. Öğretime 1982-1983'te işletme ve iktisat lisans programlarına kayıt yaptıran 29 bin 455 öğrenci ile başlayan açık öğretim sistemi, bugün 3 fakülte kapsamındaki 7 lisans, 28 ön lisans programı ve 1 milyon 100 binin üzerindeki öğrenci sayısıyla dünyanın mega üniversiteleri arasında yer alıyor.

2010-2011 öğretim yılında 28. yılını dolduracak AÜ açık öğretim sistemi, 100 binlerce kişiye öğretim yoluyla yüksek öğrenim olanağı sağlıyor. AÜ uzaktan öğretim sistemi, eğitim ve öğretim faaliyetleriyle ülkede yükseköğretimde artan talebi karşılarken, aynı zamanda düşük maliyetle, eğitimde fırsat eşitliğini de sağladı.

"AÖF SINAVLARINA HER YIL 1500 MAHKUM GİRİYOR"

AÜ Açıköğretim Fakültesi'nde (AÖF) öğretim görenler arasında mahkumlar da bulunuyor. AÖF sınavlarına her yıl ortalama 1500 mahkum giriyor. Sınavdan yaklaşık 3 hafta önce Adalet Bakanlığından AÜ Açıköğretim Fakültesine, o sınav döneminde cezaevlerinde sınava girecek mahkumların listesi geliyor. Bu listelerde sadece isimler ve cezaevleri belirtiliyor. Sınavlar ise oluşturulan komisyon eşliğinde cezaevlerinde gerçekleştiriliyor.

Bakanlıktan gelen listede de 2010 yılında gerçekleştirilen AÖF ara sınavına 134 cezaevinden 1524 öğrenci, dönem sonu sınavına 132 cezaevinden 1511 öğrenci, bütünleme sınavına da 140 cezaevinden 1075 öğrenci katıldı.
Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum