Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevinin hesabında neler dikkate alınır?

Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevinin hesabında neler dikkate alınır?

Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevinin hesabında neler dikkate alınır?

16.12.2006 Tarih Ve 26378 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın “Ek ders görevi” başlıklı 6.maddesi 5.fıkrasında; “(5) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak üzere, örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde “Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri” adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi hâlinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir.” hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre; okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç, örgün eğitim kurumlarında sınıf ve şube sorumluluğu verilen öğretmenlerin, bu sınıf ve şubedeki öğrencilerin, sağlık, sosyal ve kişilik hizmetleri ile diğer iş ve işlemlerine yönelik görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevinden sayılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 06.01.2011 Tarihli 1006 Sayılı Ve “Ek Ders Ücreti” Konulu yazıda; “Bilindiği gibi, Millî Eğitim Bakanlığının 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Genelgenin 2'nci sırasında; "...Bu hükme göre, Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği çerçevesinde sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenleri, bu görevleri karşılığında, diğer görevlerine bağlı olarak almaları gereken ek ders ücretlerinden bağımsız olarak haftada 2 saat ek ders ücretinden yar arlandırılacaklardır. İki görevin birlikte yapılması durumunda da sadece bir görev için ek ders ücreti ödeneceği dikkate alınarak, danışman öğretmenlik ve sınıf/şube rehber öğretmenliği görevinin birlikte aynı öğretmene verilmemesi uygun olacaktır.

Bu hüküm kapsamında haftada 2 saat ek ders ücretinden yararlandırılan söz konusu öğretmenler tarafından dönüşümlü olarak okutulan 'Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik' dersi için ayrıca ek ders ücreti ödenmeyecek; ancak, haftalık ders programında yer alan bu ders saati, bu dersi fiilen okutan öğretmenin hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinin belirlenmesinde dikkate alınacaktır.", aynı Genelgenin 6'ncı sırasında ise; "... Hazırlık ve planlama görevi karşılığı verilecek ek ders ücretinin belirlenmesinde aylık ve ek ders ücreti karşılığı fiilen okutulan ders sayıları esas alınacaktır. Bu bağlamda, işletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamındaki ders görevleri ile planlama ve bakım-onarım, öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri, sınav, belleticilik ve benzeri görevler karşılığı ödenen ek ders ücretlerine ilişkin saatler bu belirlemede dikkate alınmayacaktır... " denilmektedir.

Bu çerçevede konunun örneklendirilmesi gerekirse, üzerinde sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi bulunan genel bilgi ve meslek dersi öğretmenleri kapsamındaki bir öğretmenin aylık ve ek ders ücreti karşılığı haftada 19 saat fiilen ders okuttuğu ve bu derslerin dışında aynı hafta içinde fiilen 1 saat de "Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik" dersini okuttuğu varsayıldığında, bu öğretmenin o hafta için yararlandırılacağı ek ders ücret şöyle olacaktır; haftada 19 saat okuttuğu derslerin 15 saati aylık karşılığı, 4 saati ek ders ücreti karşılığı sayılacak, o hafta fiilen okuttuğu "Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik" dersi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenmeyecekse de bu ders hazırlık ve planlama görevi karşılığı ödenecek ek ders ücreti sayısının belirlenmesinde dikkate alınacağından, o hafta içinde toplam 20 saat (19+1) ders okuttuğu için hazırlık ve planlama görevi karşılığı alacağı ek ders ücreti de 2 saat olacaktır. Bu öğretmen öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri görevi karşılığında da haftada 2 saat ek ders ücretinden yararlandırılacağından, bu konumdaki bir öğretmen o hafta için toplam 8 saat (4+2+2) ek ders ücretinden yararlandırılacaktır.

Aynı konumdaki bir öğretmenin o hafta içinde 1 saat "Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik" dersini fiilen okutmadığı varsayıldığında ise, bu öğretmenin hazırlık ve planlama görevi karşılığı olarak o hafta için alacağı ek ders ücreti 1 saat (19/10=1) olacağından, bu durumdaki bir öğretmenin o hafta için toplam 7 saat (4+1+2) ek ders ücretinden yararlandırılması gerekecektir.” açıklaması bulunmaktadır.

Yukarıda yer verdiğimiz mevzuat hükümlerine göre; “Ders Dışı Hazırlık Ve Planlama Görevi” ücretinin hesaplanmasında, öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri adıyla yapılan ek ders görevlerinin de dikkate alınması gerekmektedir.


Bu nedenle, öğretmenlere aylık ve ücret karşılığı okuttukları ders saati sayısı toplamına göre ödenen “Ders Dışı Hazırlık Ve Planlama Görevi” ücretinin hesabında, ek ders görevinden sayılan “Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik Dersi” sürelerinin de dikkate alınması gerekmektedir.


Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 06.01.2011 Tarihli 1006 Sayılı Ve “Ek Ders Ücreti” Konulu yazısı için tıklayınız.

Ahmet KANDEMİR

memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.