Devlet kiraya fazla para ödüyor

Devlet kiraya fazla para ödüyor

Devletin, kiraladığı hizmet binalarına mevzuattaki yetersizlikler nedeniyle pahalı kira ücreti ödediği bildirildi. Kamu yöneticilerinin kiralık binaları açık ihale yerine doğrudan temin yöntemiyle seçtikleri de belirlendi.

Finansal kaynak için başta Ankara’daki ikiz kuleler olmak üzere kamuya aitgayrimenkulleri özelleştirme yoluyla satıp kiraya çıkan devletin, eksik mevzuat nedeniyle yüksek kira bedelleri ödediği bildirildi.

Düzenleme yetersiz

Muhasebat Kontrolörleri Derneği’nin yayın organı Mali Kılavuz’da “Hizmet Binası Kiralamalarında Yüklenme Sorunu” adı altında teknik bir çalışma yayımlandı. Eski Muhasebat Kontrolörü Murat Adıyaman’ın çalışmasına göre kiralama konusunda mevzuat yönünden ciddi eksiklik var. Mevzuatta kamu hizmet binalarının nasıl kiralanacağına ilişkin yeterli düzenleme yok.

Kiralama 1 yılla sınırlı

Çalışmada, kamu hizmet binası kiralama işlerinin, devletin mal ve hizmet alım ve kiralamalarını düzenleyen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na tabi olmadığı, bu nedenle de kamu kurumlarının hizmet binalarını aslında 1 yıldan daha uzun sürelerle kiralayamadıkları belirtildi. Hizmet binası kiralamalarının ertesi yıla geçecek şekilde veya 2 yıldan daha uzun süreli yapılamamasının kamuya ek maliyet bindirdiği belirtilen çalışmada, “Daha uzun süreli kiralanabilmesi durumunda daha düşük fiyata kiralanabilecek yerler, sa-dece bu nedenle daha pahalıya kiralanabilmektedir” denildi.

Bina sahibi de yükseltiyor

Yük­sek ki­ra üc­ret­le­rin­den kur­tul­mak için bi­na ka­ra­la­ma­la­rın­da­ki ya­sal boş­lu­ğun dol­du­rul­ma­sı ge­rek­ti­ği be­lir­ti­len ça­lış­ma­da, ki­ra­la­rın yük­sel­me­sin­de mülk sa­hip­le­ri­nin ön­le­ri­ni gö­re­me­di­ği için ki­ra­yı yük­sek tut­ma­la­rı ve ki­ra­la­na­cak ye­te­rin­ce bi­na bu­lun­ma­ma­sı­nın da et­ki­li ol­du­ğu be­lir­til­di.



İhalesiz kiralama yolu tercih ediliyor

Teknik çalışmada ayrıca hizmet binası kiralama işlemlerinin Kamu İhale Kanunu’na göre doğrudan temin yoluyla gerçekleştirilebileceği gibi açık ihale, belli istekliler arasında ihale veya pazarlık usulüne göre de yapılabildiği, ancak idarelerin genellikle firmaları yarıştırmayan “doğrudan temin yöntemi”ni tercih ettikleri bildirildi.

Çalışmada, doğrudan temin yöntemiyle bina kiralarken ilana çıkma, teminat alma, ihale komisyonu kurma ya da yeterlilik kriterine uyma gibi şartların aranmadığına dikkat çekildi.

ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.