Dul ve yetim de bayram ikramiyesi alabilecek

Dul ve yetim de bayram ikramiyesi alabilecek

Emekliler dört gözle 1000 liralık bayram ikramiyesini beklerken, dul ve yetim aylığı alanlara da iyi haber geldi.

Emekliler dört gözle 1000 liralık bayram ikramiyesini beklerken, dul ve yetim aylığı alanlara da iyi haber geldi.

İkramiye SGK’dan aylık alan herkesi kapsayacak ancak tutar, emekliler ve maluller dışındakiler için farklı olacak.

Geçen hafta Meclis gündemine gelen ve komisyonda kabul edilen kanun tasarısında emeklilere ilişkin çok önemli bir düzenleme yer alıyor. Düzenleme hayata geçtikten sonra her yıl kurban ve ramazan bayramı öncesinde emeklilere bayram ikramiyesi ödenecek. Ancak bayram ikramiyesinden yalnızca emekliler yararlanmayacak. Dul ve yetim aylığı alan kişiler de ikramiye alabilecek. Ramazan ve kurban bayramlarından önce emeklilere ve SGK’dan gelir ve aylık alanlara 1000 TL ikramiye ödenecek. İlk ödeme haziranda yapılacak.

KİMLER FAYDALANABİLİR?

SGK’dan gelir ve aylık alanlar da bu bayram ikramiyesinden faydalanabilecek. SGK’dan gelir ve aylık alıp bayram ikramiyesinden faydalanabilecek kişiler şunlar: • Emekliler, • Maluller, • Dul ve yetim aylığı alan kişiler, • İş kazası sonrası sürekli iş göremezlik geliri alan kişiler, • İş kazası sonrası sürekli iş göremezlik geliri alırken vefat eden kişilerin hak sahipleri, • Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerde çalışması bulunan ve Türkiye’den kısmi gelir ve aylık alan kişiler.

RAKAM FARKLILAŞIYOR

Ancak emekliler ve maluller dışındakiler için bayram ikramiyesinin tutarı farklı olacak. Dul ve yetim aylığı alanlar ölüm aylığı oranında bayram ikramiyesi alabilecek.

İKİ AYLIK ALANLAR NE YAPACAK?

Hem kocasından, hem babasından veya hem annesinden, hem babasından ölüm aylığı alan kişiler de ikramiye alacak. Bu kişilerin ikramiyesi iki dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek. Örneğin dul eş hem babasından, hem kocasından aylık alıyorsa ve kocasından dolayı aldığı ölüm aylığının oranı yüzde 70, babasından dolayı aldığı ölüm aylığı oranı yüzde 25 ise 700 TL bayram ikramiyesi alacak.

HACİZ ENGEL OLMAZ

İş kazası geçiren ve geçirdiği iş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alan kişiler de bayram ikramiyesinden faydalanabilecek. Bu kişilere ödenecek ikramiye, sürekli iş göremezlik oranına göre hesaplanacak. Kişinin yüzde 50 oranında iş göremez olduğu tespit edilmiş ise bu kişiye 500 TL bayram ikramiyesi ödenecek. Ayrıca haczi olan da ikramiye alabilecek.

12.2 MİLYON KİŞİYİ KAPSIYOR

Şubat 2018 verilerine göre toplam 12 milyon 216 bin kişi SGK’dan gelir ve aylık alıyor. 8 milyon 439 bin emekli, 136 bin 517 malul, 3 milyon 475 bin ölüm aylığı alan kişi, 73 bin sürekli iş göremezlik geliri alan kişi ve sürekli iş göremezlik geliri almaktayken vefat eden kişilerin 91 bin 312 hak sahibi bayram ikramiyesinden faydalanacak. Örneğin kocasından dul aylığı alan ve çalışan kadın, yüzde 50 oranında ölüm aylığı alır. Bu durumda aylık alan dul eşe 500 TL bayram ikramiyesi ödenecek. Çalışmayan ve emekli olmayan dul eş aylık alan tek kişi ise yüzde 70 oranında ölüm aylığı alır. Bu durumda dul eşe 700 TL bayram ikramiyesi ödenecek.

Okan Güray Bülbül

Kaynak : Akşam

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.