FETÖ'nün 'Bylock' kumpası, birçok masumu mağdur etti

FETÖ'nün 'Bylock' kumpası, birçok masumu mağdur etti

Güvenlik güçleri FETÖ'nün ByLock'u tasarlarken çözülmesi halinde masum insanları da soruşturmaların hedefi haline getirecek bir tuzak kurduğunu belirledi. Müzik ve sözlük gibi sadece android telefonlara indirilebilen 8 uygulamaya ByLock'u gizleyen örgüt..

HİLAL ÖZTÜRK

FETÖ'nün gizli haberleşme sistemi ByLock'u tasarlarken, deşifre olma ihtimaline karşı 'B' planı yaptığı da ortaya çıktı. KARAR'ın güvenlik kaynaklarından aldığı bilgilere göre FETÖ'nün android üzerinden piyasaya sürdüğü 7 veya 8 GSM uygulaması var. NaAmaz vaktini hatırlatan, kıble gösteren, şarkı arama ve müzik dinlemeye olanak veren programlar ve sözlük gibi. Bunları indirenler farkında bile olmadan ByLock sunucusuna yönlendiriliyorlar. Bu kişilerin telefonlarına ByLock izi bırakılıyor. FETÖ'nün bu yolla örgüt üyeleriyle, masum insanların ayırt edilemez hale getirilmesini hedeflediği belirtiliyor. Yöntemle örgütün hem FETÖ'cülerin karartılması hem de toplumda mağduriyetlerin artmasını sağlamaya çalıştıkları ifade ediliyor.

Güvenlik kaynakları bu durumda olan kişi sayısının az olduğunu belirtti. Uygulamaları indirdiği için ByLock izi tespit edilen bir çok kişi hakkında da işlem yapılmadığı bilgisini paylaşan güvenlik kaynakları, uygulamalarla tespit edildiği için mağduriyet oluşmasının engellendiğini ifade etti. FETÖ'nün tuzağıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtilen kaynaklar, şüphelilerde ByLock'un nasıl kurulduğu ve nasıl kullanıldığının dikkatli değerlendirildiğini belirtti. ByLock'un örgüt üyeliğini gösteren en temel kanıtlardan biri olduğunu vurgulayan kaynaklar, telefonuna örgüt talimatıyla kripto sistemi kuran kişilerle, yine FETÖ tuzaklarıyla farkında olmadan bu programın izi bulunan kişilerin birbirinden rahatlıkla ayrılabildiği ifade ediliyor.

FETÖ'nün ByLock izi bırakan kumpasıyla ilgili daha önce Adli Bilişim Uzmanı Koray Peksayar'ın raporu ve Avukat Ali Aktaş'ın dilekçeleri basına yansımıştı. Peksayar'ın raporuna göre, Morbeyin.com adlı şirketin çıkardığı 8 uygulamanın içinde yer alan bazı küçük reklam dosyaları, ByLock İP'lerini kullanıyor. ByLock programını indirmemiş kişiler, Morbeyin.com adlı şirketin uygulamalarını kullandığında, direkt ByLock serverlerına bağlanmış gibi görünüyor. Şirketin çıkardığı uygulamalar ise raporda şöyle aktarılıyor "Best Free Music, Freezy Müzik, Bul Dinle, Freezy Play Free Music Online, Mor German Engslish Dictionary, En ucuz Fiyat Mor, Almanca-Türkçe Sözlük, Music Search Beta, Araba2.com."

Avukat Ali Aktaş, ise Namaz Vakitleri TR ve Kıble Pusulası programının da şüpheli programlar arasında bulunduğunu, Namaz vakitleri TR uygulamasını yazan Yasin Alpen adlı kişinin 17-25 Aralık 2013 darbe girişimi sonrasında TÜBİTAK'tan istifa eden birisi olduğunu belirtmişti. KARAR

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.