Okullaşma Oranında Ankara Milli Eğitim Farkı

Okullaşma Oranında Ankara Milli Eğitim Farkı

Türkiye'nin ortalama okullaşma yılı 6.5 çıktı. Bu ortalamanın altında kalan 45 il bulunuyor. Okullaşma oranının en yüksek olduğu il Ankara'da bile bu süre 7.59 yıl. Yani ortaokul sondan terk. Şırnak ise 3.89 yıl ile listenin en altında. İstanbul ise 14'ün

Türkiye'de ortalama eğitim sürelerine ilişkin "okullaşma yılı" isimli gösterge, bu kez illere göre hesaplandı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Pamukkale Üniversitesi'nin araştırmasına göre, 25 yaş ve üzeri nüfus ortalama 6.51 yıl okudu.

Bu oranın altında 45 il var. Mevcut öğrencilerin ise ortalama 11.03 yıl eğitim alması bekleniyor. En yüksek okullaşma 7.59 yıl ile Ankara'da. En düşük okullaşma ise 3.89 yılla Şırnak'ta bulunuyor.

İSTANBUL 14'ÜNCÜ SIRADA

Ortalama okullaşma yılının en yüksek olduğu il, 7.59 yıl ile Ankara. Bu ili, Eskişehir, İzmir, Kırklareli ve Kırıkkale izledi. İstanbul, sıralamada 6.86 yıl ile 14'üncü sırada yer aldı.

63'üncü sıra ve altındaki tüm iller Doğu ve Güneydoğu'da. Sadece Tunceli, 6.59 yıl ile 31'inci sırada ve ortalamanın üzerinde. Sıralamanın sonunda 3.89 yılla Şırnak bulunuyor.

Listenin başındaki Ankara ile sonundaki Şırnak arasındaki eğitim yılı açığı 3.70 yıl. Araştırmayla, eğitim çağındaki nüfusun gelecekte, üniversite öncesi eğitimde geçireceği süre diğer deyişle "beklenen okullaşma yılı" da ölçüldü. Türkiye'nin beklenen ortalama okullaşma yılı 11.03 yıl.

Bu da eğitim görenlerin, gelecekte 4.52 yıl daha okuyacağını gösteriyor. Beklenen okullaşma yılında ilk 5 sırada 12.14 yıl ile Rize, 12.13 yıl ile Bilecik, 12.12 yıl ile Bolu, 12.10 yıl ile Isparta ve 12.09 yıl ile Karabük yer aldı. Sıralamanın sonunda 8.98 yılla Ağrı var.

İLLERE GÖRE OKULLAŞMA ORANI

Deniz ÇİÇEK / Haber Türk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.