İadeler için, OHAL bitse bile süresiz yetki alınacak

İadeler için, OHAL bitse bile süresiz yetki alınacak

FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle haksız yere görevinden alınanların mağduriyetini gidermek amacıyla hazırlanacak son KHK ile idarelere 'sınırsız ve süresiz' yetki verilecek

Yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile haksız yere görevinden alındığı tespit edilen kişiler ile kapatılan kurumların mağduriyetlerini gidermeye hazırlanan hükümet,OHAL'in son kararnamesi ile iade ve düzeltmeler konusunda idarelere, "sınırsız ve süresiz" yetki vermeyi planlıyor. Söz konusu KHK ile idarelere tanınanacak yetkinin iade ve düzeltmenin yanısıra, ileriki tarihlerde FETÖ bağlantısı tespit edilen kişiler için açığa alma ve ihracı, kurumlar için de kapatmayı kapsayıp kapsamayacağının ise henüz net değil.

'Genel bir yetki alacağız'

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, önceki gün katıldığı bir televizyon programında, yeni bir KHK'nın hazırlandığını, KHK'nın, FETÖ kapsamında görevden alınan personelden görevine iade edilecekler ile kapatılan bazı kurumlardan açılacak olanların listesini içereceğini söyledi.

Canikli, çalışmaların yetişmesi halinde istihbaratın yeniden yapılandırılmasının da KHK'da yer alabileceğini ifade etti. Bazı siyasi partilerin iddia ettiği şekilde bir mağduriyet yaşanmadığını, hataların düzeltildiğini kaydeden Canikli, "OHAL biterken KHK ile genel bir yetki alacağız. Ne zaman tespit edilirse edilsin, bunların düzeltilmesinin önünü açacak bir yetkiyi idareye vereceğiz. Hata ne zaman tespit edilmişse o düzeltme yapılacak" diye konuştu. Canikli, Ak Parti Grup Yönetim Kurulu toplantısı için geldiği Meclis'te, Milliyet'in OHAL'in son KHK'sı ile yapılacak düzenlemeye ilişkin sorularını yanıtladı.

Canikli, "Yeni KHK ile iade ve düzeltmeleri yapacağız. OHAL biterken de, OHAL bittikten sonra idarelere yanlış olduğunu tespit ettiklerini, onları düzeltme yetkisi vereceğiz. Bu süresiz olacak. Diyelim ki, yeni bir bilgi ortaya çıktı, çok özel bir şey oldu ve o kişinin mesela 3 yıl sonra FETÖ ile bağlantısı olmadığı, anlaşıldı. Kapıyı kapatmayacağız yani" dedi.

Canikli, "Yetki FETÖ'cü olduğu tespit edilecekler için de geçerli olacak mı" sorusuna, "Onu konuşmadı, genel hükümlere mi yoksa özel bir yetki ile mi onu konuşacağız. Ama iade, düzeltme mekanizması sınırsız, süresiz açık olacak. Bunu on KHK'ya koyacağız" yanıtını verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.