İşçi Alacakları İçin Belirsiz Alacak Davası Açılabilir mi?

İşçi Alacakları İçin Belirsiz Alacak Davası Açılabilir mi?

İş hayatı oldukça çetrefilli ve pek çok açıdan problemli geçebilecek bir süreçtir. Kurumsal olan veya kurumsal olmayan iş yerlerinde sigortalı olarak çalışan işçiler haftada 45 saati geçmeyecek şekilde çalıştırılmaktadırlar.

İş hayatı oldukça çetrefilli ve pek çok açıdan problemli geçebilecek bir süreçtir. Kurumsal olan veya kurumsal olmayan iş yerlerinde sigortalı olarak çalışan işçiler haftada 45 saati geçmeyecek şekilde çalıştırılmaktadırlar. 45 saati geçen sürelerde yapılan mesailer mesai olarak ödenmektedir. Yaptığınız iş akdinde geçerli olan fazla çalışma ücretlerini, tazminat hakkınızı, hafta tatilinin ve mesai sürelerinin belirlenmesini, saatlik, haftalık, günlük, aylık ücretlerini belirlenmesini tamamı ile yapacağınız iş akdine bağlı olarak ortaya koyabilirsiniz. Bazı durumlarda iş akti yapılmadan sigorta girişi yapılarak sözlü bir biçimde anlaşma sağlanmakta ve genellikle bu gibi durumlarda şirketler ve işçiler arasında anlaşmazlıklar yaşanmaktadır. Yapılan fazla mesailer, tazminat hakkı, çalışma saatleri gibi detaylar belirlenmeyen iş akitlerinde işçinin yaşayacağı problemler giderek büyümekte ve sıkıntılı bir iş hayatı ortaya çıkmaktadır. İşten çıkarılma veya kovulma, haklı olarak istifa etme gibi durumlarda alacaklarınızı tarafınıza ödenebilmesi için iş ve işçi avukatı ile  görüşüp mahkemelere başvurabilirsiniz. İş mahkemeleri bu gibi durumları tespit ve tayin etmede ve işçiye veya işverene haklarının ödenmesi konusunda tam yetkili merciilerdir.

isci_haklari_avukati_detay.jpg

İşyerinizde elektronik puantaj okuma noktaları varsa yaptığınız mesailer ve çalışma süreleriniz kolaylıkla belirlenebilmektedir. Bu tür kurumsal şirketlerde alacaklarının hesaplanması da oldukça kolaydır. Fakat her iş yeri bu sistemle çalışmayarak alacaklarınızın belirlenmesinde sıkıntılı süreçler yaşayabilirsiniz. Alacaklarınızı hesaplayamadığınız noktalarda işi mahkemelere bırakabilmek adına belirsiz alacak davaları açabilirsiniz. Belirsiz alacak davalarında fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil alacakları mahkeme tarafından tespit edilecektir. Kendi belirleyebileceğiniz durumların haricinde açacağınız belirsiz alacak davalarından mahkemenin yapacağı araştırma sonucunda ortaya çıkacak alacağınız tarafınıza ödenmektedir. Davanın belirsiz alacak davası olarak açıldığı durumlarda haklarınızı tamamen mahkemeye teslim etmiş olacak ve mahkemenin vereceği karara göre hareket edeceksiniz demektir. Belirsiz alacak davalarının belirlenmesinde de bu davaların açılış sürecinde uzman bir avukattan yardım almanız ve uzman bir iş alacak avukatı ile hareket ederek davanın detaylarını belirlemeniz oldukça önemlidir. Haklarınızı tam olarak alabilmek için hukuki yolları öğrenmeniz ve buna göre dava tercihi yapmanız alacaklarınızı kolay almanıza ve sürenin kısalmasına olanak sağlayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.