İstek Dışı İdari İşlem Yargıdan Döndü

İstek Dışı İdari İşlem Yargıdan Döndü

İstek Dışı İdari İşlem Yargıdan Döndü

Eğitim-Bir-Sen’in, Isparta’da öğretmen olarak görev yapan üyesinin, isteği dışında sıra tayini listesinden çıkarılmasına yönelik idari işleme karşı yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle Isparta İdare Mahkemesi’nde açtığı dava karara bağlandı. Mahkeme, işlemi hukuka aykırı bularak iptal etti.

Dava dilekçesinde, 2012 Yılı Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu’nun ‘Başvuruların Değerlendirilmesi Sıraların Oluşturulması’ başlıklı bölümde yer alan, “‘1. İl içinde yer değişikliği başvurusunda bulunan öğretmenler, tercih ettikleri eğitim kurumları bazında hizmet puanı üstünlüğüyle sıralanırlar. Yazılı talep üzerine sıradan ayrılanların yerine alt sıradan devam edilir.

2. Bu sıralar, atamalardan önce il millî eğitim müdürlüklerinin internet sitelerinde ilan edilir.

3. Sıra oluşan eğitim kurumlarına hiçbir şekilde o dönemde atama yapılmaz’ madde metninden de anlaşılacağı gibi sıradan ayrılmak için mutlaka yazılı başvuru yapılması gerekir. Oysa davacının sıradan ayrılmak için ne sözlü ne de yazılı bir talebi olmuştur. Davacının il içi sıra tercihlerinin iptal edilmesi her şeyden önce mevzuatta belirlenen şekli şartlara aykırıdır. Zira anılan kılavuza göre iptal için yazılı başvuru şartı vardır” hükümlerine dikkat çekilmişti.

Isparta İdare Mahkemesi, kararında, “…usulde paralellik ilkesi gereğince yazılı başvuru usulü belirlenmiş olan bir işlemin idarece ancak ilgilinin yazılı başvurusu ile iptal edilebileceği açıktır. Bu durumda yazılı usule uyulmaksızın tesis edilip davacı hukukunda açık bir değişiklik yapmış olan dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer vererek, dava konusu işlemin iptaline oybirliğiyle karar verdi. 

Kararı İndirmek İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.