Kamu Kuruluşlarındaki Kreşler Kapatılıyor

Kamu Kuruluşlarındaki Kreşler Kapatılıyor

Kamuda memurların yararlandığı kreş, misafirhane ve diğer sosyal tesisler kapatılabilir.

Hükümetin 2013 bütçe tasarısıyla birlikte ‘yeni’ kemer sıkma önlemleri de geliyor. Hükümetin hazırladığı 2013 Bütçe Kanun Tasarısında; tasarruf tedbirleri kapsamında kamu hizmetlerinin ödenekleri sınırlandırılıyor. Tasarıdaki mali kontrol hükümlerine göre, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerine artık kurum bütçelerinden ya da kurumun döner sermaye gelirlerinden para verilmeyecek.

Bu kurumların giderlerini kendilerinin karşılaması, buna uygun bir fiyatlandırma yapması istenecek. Böylece kamu kurumu niteliğindeki ve kâr amacı gözetmeyen, kamu çalışanları ve emekçiler açısından kazanılmış hak olarak değerlendirilebilecek bu hizmetler artık verilemez duruma gelecek.

SOSYAL HAKLAR YÜK DEĞİLDİR

Uzmanlara göre bu tasarı, çalışanlara yönelik sosyal destek sunmayı öngören kurumların ya kapanması ya da birer ticari işletme haline gelmesi demek. Bütçe tasarısında öngörülen düzenlemeyi, işin doğrudan muhataplarından birisine sorduk. Nurşen Denizci, Çapa Tıp Fakültesinde çalışıyor... Çocuğunu geçtiğimiz yıl çalıştığı üniversite hastanesinin kreşine vermiş. Hastanelerdeki kreşlere aylık 180 ila 250 TL arası para ödendiğini belirten Denizci, “Çocuğumuzu sabah bırakıp akşam alıyorduk bu kreşten ve yemekte bu fiyata dahildi. Bir veli olarak çocuğumuzu çalıştığımız yerdeki kreşe vermek zorundayız. İçimiz rahat bir şekilde çalışmamız için.” diyor.

'NEREDEYSE MAAŞ KADAR'

Piyasadaki kreşlerin çocuk başına oldukça pahalı olduğunu kaydeden Denizci, “Özel kreşlerin parasının neredeyse bir memur maaşına denk geldiğini” ifade ediyor. Hükümetin bu yaklaşımının kadınların çalışmasını engelleyeceğini belirten Denizci, kadınlara “Çalışmayın, evde oturun ve çocuk yapın” denildiğini söylüyor.
İktisatçı Yrd. Doç. İdris Akkuzu ise hükümetin kamu kurumlarını bütçeye yük olarak gördüğünü ifade ediyor. Akkuzu, emekçilerin çeşitli sosyal haklarının kısıtlanmasının, bahsi geçen kurumların kapatılmasının bu yaklaşımla yakından ilgili olduğunu da ekliyor.

BAKANIN SÜPRİZİ BELLİ OLDU
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, 2013 bütçe harcamalarının kontrolü için yeni araçların uygulamaya gireceğini, bunlar arasında ödenek üstü harcamanın önlenmesi için Maliye Bakanlığına yetki verilmesini içeren bir düzenlemenin de bulunduğunu söylemişti. Bakan aynı açıklamada, 2013 bütçe uygulama döneminde harcamalara yönelik katı bir tutum izleneceğini ifade etmişti. Düzenlemeyi ‘Sürpriz yapacağız’ diyerek açıklayan Şimşek, harcama kontrolü için ayrı bir kurumsal altyapı hazırlamaya çalıştıklarını da belirtmişti.

KESK: BU HİZMETLER ZORUNLUDUR

Lami Özgen (KESK Genel Başkanı): Kreşler, misafirhaneler ve sosyal tesisler değişik kamu kuruluşların da çalışan kişilerin hak yerleridir. Bu yerleri ortadan kaldırıp piyasaya sürmek ve bunların üzerinden para kazanmak istiyorlar. Gerekçelerini tam olarak belirtmeseler de ileride verimsiz, zarar veriyor gerekçeleri gösterilecektir. Amaç buradan para kazanmak ve bütçeye ek gelir sağlamaktır. Bu kurumlar kamu çalışanlarının yararlandığı yerlerdir. Devletin kamu çalışanlarına bu hizmeti sunması gerekli ve zorunludur.

KAMU-SEN: BU TASARI KABUL EDİLEMEZ

İsmail Koncuk (Kamu-Sen Genel Başkanı): Kamu kuruluşlarındaki kreşlerin kapatılması doğru bir tutum değil. Hem kadınları iş hayatına yönlendireceksiniz hem de kreşleri kapatacaksınız. Bu saçma bir durum. ‘Ayrımcılığa ve kadın-erkek eşitsizliğine hayır’ diyorsunuz, ama bir yandan da kadınları çocuk bakmaya mahkum bırakıyorsunuz. Bu nasıl bir çelişkidir bilinmez. Bunlar hep lafta kalan şeyler. Bu durum sağlıklı aile yaşamına katkı sağlayacak bir şey değil ve son derece yanlış. Bu bütçe tasarısı başka bir yönü ile alındığında, kurumlar vergisine baktığımız da yine aynı. ÖTV ve KDV gelirlerinin arttırılması ile yine az gelirli halkın boynuna binecekler. Bu bütçe tasarısı kabul edilecek bir şey değil. Evrensel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.