Kapsayıcı Tarım: Ortak Beceri ve Bilgi Geliştirme Merkezi Projesi Kapanış Toplantısı ve Döngüsel Tarım Paneli

Kapsayıcı Tarım: Ortak Beceri ve Bilgi Geliştirme Merkezi Projesi Kapanış Toplantısı ve Döngüsel Tarım Paneli

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen...

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen “Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon (ENHANCER)” projesi kapsamında Ortak Kullanım Tesisleri Hibe Programı altında Çukurova Üniversitesi tarafından “Kapsayıcı Tarım: Ortak Bilgi ve Beceri Geliştirme Merkezi” projesi 09.07.2022 tarihinden itibaren yürütülmeye başlanmış olup Proje Kapanış toplantısı ve Döngüsel Tarım Paneli 26 Mart 2024 tarihinde Evliya Çelebi Araştırma ve Uygulama Oteli Çok Amaçlı Salonunda 214 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Kapanış toplantısının ilk yarım gününde Prof. Dr. Nazan Koluman, Prof Dr. Haydar Şengül, Prof. Dr. Semih Metin Sezen, Doç. Dr. Burçak Kapur kişilerinin katılımı ile Döngüsel Tarım konusunda panel gerçekleştirilmiştir. Prof. Dr. Nazan Koluman moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Prof. Dr. Haydar Şengül (ilk kişi) döngüsel tarım hakkında bilgi paylaşımında bulunmuş, Prof. Dr. Semih Metin Sezen tarımda su kullanımı hakkında bilgi vermiş ve Doç. Dr. Burçak Kapur akıllı sulama sistemleri hakkında bilgi paylaşımında bulunmuştur. Öğleden sonra yapılan panelde ise sivil toplum kuruluşlarının ile özel sektörün yaptığı çalışmalar ve kırsal kalkınma destekleri hakkında bilgi paylaşımında bulunulmuştur. Bu panel Salih Arıkan ın moderatörlüğünde Ali Rıza Koç, Hakan Yüksel, Ahmet Özgür Kayısı katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

21 ay süren Proje ile geçici koruma altında bulunan Suriyeliler ve ev sahibi topluluk üyesi Türklerin tarımsal bilgi ve becerileri ile girişimcilik becerilerinin geliştirilmesi suretiyle kapsayıcı bir girişimci ekosistemin geliştirilmesine katkı sunulması hedeflenmiştir. Bu bağlamda, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde kurulan “Ortak Beceri ve Bilgi Geliştirme Merkezi” ile 111’i ev sahibi topluluk üyesi Türk ve 147’si geçici koruma altındaki Suriyeliler olmak üzere toplam 258 kişiye teorik ve uygulamalı tarımsal beceri geliştirme eğitimleri Arıcılık, Avokado yetiştiriciliği, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Narenciye yetiştiriciliği, Sürdürülebilir Tarım ve Budama konularında verildi. Türkçe ve Arapça dillerinde verilen eğitimler Proje kapsamında Hayvancılık Şubesi yeni yapılan Büyükbaş Biriminde kurulan Toprak ve Su sınıflarında gerçekleştirilmiştir.

https://www.cu-enhancer.org adresinden erişim sağlanan Proje web sitesi aracılığıyla yapılan faaliyetler hakkında detay bilgi alabilir ve proje kapsamında geliştirilen ve uzaktan eğitim platformuna üye olabilirsiniz. Uzaktan eğitim platformuna üye olarak “Temel girişimcilik, tarımsal girişimcilik, dijital pazarlama ve dış ticaret konularında” sertifikalı eğitimler alınabilmektedir. Platformadan bugüne kadar 101’i kadın 125’i erkek olmak üzere toplam 226 kişiye çevrimiçi girişimcilik beceri geliştirme eğitimi verilmiştir.

Proje kapsamında geliştirilen ‘Tarım Zamanı’ mobil uygulamasına PlayStore ve AppStore erişim sağlanabilmektedir. Tarım Zamanı uygulaması ile tarımsal faaliyetler ve Adana ilindeki hava olayları hakkında doğru ve zamanında bilgilendirme yapılmaktadır. Uygulamadan bugüne kadar 154 kişi yararlanmıştır.

Proje kapsamında düzenlenen “Multispektral Analizlerle ve Zirai Dronelar ile Hassas Tarım Uygulamaları”, “Tarımda Girişimci Kadınlar”, “Tarımda Sürdürülebilir Gelecek”, “Sürdürülebilir Doğal Ürünler ve Girişimcilik” ve “Hayvancılıkta Yapay Zekâ ve Girişimcilik” seminerleri ile 218 kişinin girişimcilik kapasitesi artırılmıştır.

Projenin çıktılarının paylaşıldığı ve Döngüsel Tarım konularının ele alındığı 2 panel 26 Mart 2024 tarihinde Evliya Çelebi Araştırma ve Uygulama Oteli Çok Amaçlı Salonunda geniş bir katılım ile gerçekleştirilmiştir. Sözleşme Makamı adına konuşma yapan Mehmet Çağlar Aydın projenin başarısından dolayı tebrik etmiş, projenin hazırlık aşamasından başlayarak uzun bir süreç sonunda bu noktaya geldiğini ve tarım alanında destekledikleri tek proje olduğunu belirtmiştir. ENHANCER projesinin devamı niteliğinde olacak hibe çağrılarının takip edilmesine vurgu yapmıştır.

Proje kapsamında Hayvancılık Şubesi yeni yapılan Büyükbaş Biriminde kurulan Toprak ve Su sınıflarının yer aldığı Kapsayıcı Tarım: Ortak Beceri ve Bilgi Geliştirme Merkezinin tanıtımı için düzenlenen GALA’ya 41 kişi katılım sağlamıştır. Merkezin Adana ilinde yapılması planlanan tarımsal beceri geliştirme eğitimlerinde etkin kullanılabileceği belirtilerek yeni hazırlanan projeler hakkında bilgi paylaşımında bulunulmuştur.

image004.jpg

image006.gif

image010.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.