'KPSS-Tarihin Pusulası' kitabını hazırlayan öğretmen konuştu

'KPSS-Tarihin Pusulası' kitabını hazırlayan öğretmen konuştu

‘KPSS’ye girdim, kitabımdaki soruları gördüm, afalladım’

Geçen hafta KPSS'deki 21 sorunun, 'KPSS-Tarihin Pusulası' kitabından alındığı iddia edilen tarih öğretmeni İsmail Adıgüzel VATAN'a konuştu.

 

ÖSYM'nin geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirdiği 2014-KPSS Lisans sınavının Genel Yetenek-Genel Kültür Testinde yer alan tarih sorularının 'alıntı' olduğuna dair bir iddia ortaya atıldı. Sınava giren bazı adaylar, bazı internet forumlarında, 21 sorunun da İsmail Adıgüzel adlı tarih öğretmeninin kaleme aldığı "KPSS Tarihin Pusulası" adlı kitaptan alındığı ve soruların çoğunun birebir aynı olduğu iddiasını ortaya attılar. Bu iddianın hemen ardından dün ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, 'Sınavda çıkacak' ya da 'sınavda çıkmış' sorular olarak iddia edilen tüm haberler asılsızdır ve gerçek dışıdır" denildi.

 

'Çok hakaret yedim'

 

ÖSYM, soruların, sınav öncesi 'Kapalı Dönem' olarak tanımlanan ve her türden iletişim bakımından dünyadan izole edilmiş ortamda, sınavda çıkacak soru sayısından çok fazla sayıda sorudan oluşan bir soru havuzundan rastgele biçimde seçildiğini kaydetti. Açıklamada ayrıca iddialarla ilgili yasal işlem yapılacağı da ifade edildi.

 

VATAN, iddiaların hedefindeki "KPSS Tarihin Pusulası" adlı kitabı kaleme alan Kocaeli'nde yaşayan Tarih Öğretmeni İsmail Adıgüzel'e ulaştı. Bir dershanede çalışan Adıgüzel, ortaya atılan iddialardan sonra tam bir şok yaşadığını belirterek şunları söyledi, "Bahsedilen kitabım geçtiğimiz Kasım ayında çıktı. KPSS'ye ben de girdim ve soruları biliyorum. 27 sorudan 5'i, kitabımda işlediğim konulara çok yakın. 16 soruda da her tarih kitabında işlenen konuları ben de işlemişim. Kalan 6 soru hakkında ise kitabımda hiçbir bilgi yok. Yazdığım soruların birebir aynısı çıkmadı. Ancak buna rağmen ben bile şok yaşadım soruları görünce. Afalladım açıkçası. Örneğin, 'Uygurlar Manihaizm'in etkisiyle hükümdarlarına Ay Tengri ünvanı vermişlerdir.' şeklinde birebir benim kitabımdaki ifadeyi sınavda ben de gördüm. Ancak yine de tesadüf olduğuna inanıyorum. Yayınevim bu konuyu ÖSYM'ye soradabilir.

 

Sınavın ardından özellikle sosyal medyada çok sayıda hakarete maruz kaldım. Bana necisin şeklinde sorular sormaya başladılar. Yaptığınızdan utanmıyor musunuz şeklinde sorular sormaya başladılar. Bu nedenle de olumsuz anlamda oldukça etkilendim."

Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.