Mesleki Eğitim Merkezlerinde Norm Yanlış Mı Hesaplanıyor?

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Norm Yanlış Mı Hesaplanıyor?

Mesleki eğitim merkezlerinin de örgün eğitim kapsamına alınması ile birlikte yıllardır görmezden gelinen birtakım sorunlarda gün yüzüne çıkmaya başladı.

Mesleki eğitim merkezlerinin de örgün eğitim kapsamına alınması ile birlikte yıllardır görmezden gelinen birtakım sorunlarda gün yüzüne çıkmaya başladı.

6764 sayılı Kanunla 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve 5510 sayılı Kanunda 9/12/2016 tarihinden geçerli olmak üzere değişiklik yapılmıştır.

Bu kanun gereğince Mesleki eğitim merkezlerine 2017/2018 eğitim öğretim yılında zorunlu eğitim kapsamındaki öğrencilerde alınmaya başlanmış ve merkezde görecekleri dersler içerik bakımından lise seviyesine çıkarılmıştır.

Bu öğrenciler gördükleri derslerden muaf tutulacak ve diğer dersleri ise açık lise de görerek meslek lisesi diploması almaya hak kazanacaklardır.

Tüm bu düzenlemelere rağmen Meslek liseleri ve Mesleki eğitim merkezleri normları farklı hesaplanmaktadır.

Meslek liselerinde norm hesaplaması, Norm kadro yönetmeliğinin, Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar başlığı 22. Maddenin (1) fıkrası ç bendine göre yapılmaktadır.

Hesaplama ise haftalık ders çizelgesine göre her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile çarpımı sonucunda bulunmaktadır.  Örnekle açıklayacak olursak;

 10-21 öğrenciye kadar 1, 21-31 öğrenciye kadar 2, 31’den fazla öğrenci için 3 öğretmen şeklinde hesaplanmaktadır.

Örgün eğitim kapsamına alınmış olması ve alınan derslerin meslek liselerine denk olmasına rağmen Mesleki eğitim merkezlerinde 41 çırağa kadar bir öğretmen ve her 40 çırağa bir öğretmen şeklinde hesaplanmaktadır. Bu sayı hiçbir zaman 10 öğretmenden fazla hesaplanmamaktadır.

Bu durumun düzeltilmemesi norm dağıtımında farklı uygulamalara ve eşitsizliklere yol açacağı aşikârdır. Öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşüp mağduriyet yaşanmaması için Bakanlığın bu durumu ivedilikle düzeltmesi ve Mesleki eğitim merkezleri ve meslek liselerinin normlarını aynı şekilde hesaplama yoluna gitmesi gerekmektedir.

Turkiyeegitim.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum