Mevzuat Çöplüğü Temizlendi!(1)

Mevzuat Çöplüğü Temizlendi!(1)

Mevzuat Çöplüğü Temizlendi!(1)

Sayın Bakanımızın göreve başlaması ile birlikte MEB de hızlı bir değişim yaşanmaktadır. Özellikle Eylül ayından beri baş döndürücü bir değişime müşahede etmekteyiz. Okul müdürlerinden, müdür yardımcılarından, il eğitim denetmenlerine ve il müdürlerine kadar herkes bu değişimden nasibini aldı. Hatta mevzuat bile…

Değişimin en önemli emarelerinden biri de yürürlükten kaldırılan; kanun yönetmelik ve genelgelerdir. Eylül ayı içerisinde 652 sayılı KHK yürürlüğe girdi. Ardından yönetmelik ve genelgelerde temizliğe başlandı. Geçen yılın Aralık ayı içerisinde uygulama alanı kalmadığı için Bakanlığımız bazı yönetmelik ve genelgeleri yürürlükten kaldırdı. Toplam 2593 adet genelge, 27 adet yönerge ve 2 adet usul ve esas uygulama metni yürürlükten kaldırdı. 1981 yılından itibaren mevzuat tarandı. Geçerliliğini yitirmiş, değişik konuları içeren genelge ve yönetmelikler hukuk müşavirliğinin illere gönderdiği, 08 Aralık 2011 tarihli yazısı ekinde ki onay ile çöpe atıldı.

******

Yürürlükten kaldırılan bazı genelgeler şöyle; Milli Eğitim Basım evi personeli, uygulamalı anaokulu bilgi formu, İnönü'nün Beyannamesi, köy konaklarının okul olarak kullanılması, ilkokul öğretmenlerin kurstan geçirilmesi, selamlama, tığ danteli ve iğne oyası araştırma yarışması gibi

Bunun yanında yine aşağıda ki 6 yönetmelik te yürürlükten kaldırıldı.

222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununa Göre Kurulması Gereken Gezici Okul ve Gezici Öğretmenlikler Yönetmeliği, Yatılı-Pansiyonlu İlkokullar Yönetmeliği, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununa Göre Açılacak Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönetmeliği, Yetişkinler İçin II. Kademe Eğitimi Programının Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, Hizmet-İçi Eğitim Dairesi Başkanlığının Kuruluş ve İşleyişleri Hakkında Yönetmelik ve MEB Yabancı Dil Ağırlıklı Liseler Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Mevzuatta bu oranda bir değişimin, yenilenmenin gerçekleşmesini sonuna kadar destekliyorum. Yönetmelik ve kanunlarımızda anlaşılmayan, zaman aşımına uğramış birçok hüküm bulunmaktadır. Bunların kaldırılması ve düzenlenmesinin zamanı çoktan geçmişti. Çünkü kamu kurumlarının işleyişini sağlayan mevzuattır. Mevzuatta güncellemeler ve değişim zamanında gerçekleşmez ise problemler oluşmaktadır. Yöneticiler adeta anlaşılmaz bir mevzuatla mücadele ediyor.

******

Mevzuat, kurumun doğru düzgün işleyişini sağlayan yazılı kurallardır. Kurumun kılavuzudur. Ama bizde ilaç prospektüsleri (kullanma talimatı) gibi yönetmelikler mevcuttu. Latince yazılan kullanma talimatlarından anladığımızdan, biraz daha fazlasını bizim yönetmelik/kanun hükümlerinden anlamaktayız. Yazılı kuralların anlaşılır ve güncel olması, birbiri ile çelişmemesi gerekir. Dinamik bir yapıya sahip Bakanlığımızda, güncellenmeyen mevzuat hükümleri problem oluşturmaktadır. Daha önce yapılması gereken bir kısım mevzuatı formatlama işi gecikmeli de olsa geçen yılın sonunda ancak yapılabilmiştir. Kaldırılan yönetmeliklerin yanında güncellenmesi gereken mevzuat hükümleri de vardır.

Aslında bu değişimin sürekli olması için bir kurala bağlanması lazımdır. Yayınlanan kanun ve yönetmeliklerin daha önceki mevzuata uyarlanması işi, zamanında yapılmalıdır. Mesela eğitim müfettişleri, denetmen ismini aldılar. Ama hala bırakın eğitim müfettişini, bazı yönetmeliklerde bu isim ilköğretim müfettişi olarak geçmektedir. 652 sayılı kanun ile bu uygulamalar kaldırılmış da olsa metinlerin düzenlenmeye ihtiyacı vardır.

******

439 sayılı kanunda;

Ek Madde 1 –

İkinci fıkrada belirtilenlere ilave olarak, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil denetim elemanlarına da ek ders ücreti ödenir.

Oysa, 652 sayılı KHK ile denetmenlerin ek ders ücreti kaldırıldı.

Geçen yılın son aylarında mevzuatta yapılan genelge temizliğinden sonra şimdi de yönetmeliklerin, Teşkilat Yasasına uygun hale getirilmesini bekliyoruz.

******

Bakanlığımızda büyük çaplı bu değişimleri yaşayınca aklıma yıllar öncesinin çorap reklamı geliyor. Eski çoraplarınızı atın jil geliyor diye bir reklam vardı. Eski mevzuatı atın artık, 652 KHK geldi! Geldi ama çorapta hala yırtıklar var. Gelecek yazımda bu söküklerden iki tanesinden bahsedeceğim!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.