Mülakat Sınavları Üzerine İbretlik bir Karar!

Mülakat Sınavları Üzerine İbretlik bir Karar!

Türkiye'deki mülakat sınavlarının nasıl yapıldığına dair ibretlik ve de tipik bir örnek olması açısından çok önemli bulduğumuz aşağıdaki olay 8 Nisan 2007 tarihinde yapılmış olan ilköğretim Müfettişlik sınavının akabinde yapılan mülakat sınavında yaşanmış

Mahkeme tarafından mülakat esnasında verilen puanların dökümünün Bakanlıktan istenmesi sonucu, puanlamada yaşanan “evlere şenlik puanlamalar” mahkeme kararının gerekçelerine aynen yazılarak, adeta bu tür sınavların iç yüzüne ayna tutulmuş, bir başka ifadeyle mülakat sınavlarının “ipliği pazara” çıkarılmış, ve nihayet mahkeme kararıyla resmen belgelenmiştir.

İbretlik Olay Ve Yorumu

Bilindiği üzere İlköğretim müfettiş yardımcılığı için yazılı ve mülakat şeklinde olmak üzere iki aşamalı sınav yapılmakta olup, yazılı sınavdaki soruların % 20 si Milli Eğitim mevzuatı % 30 u öğretmenlik meslek bilgisi . % 30 u özel alan bilgisi ve % 20 si genel kültür konularını kapsamaktadır. Bu yazılı sınavdan 70 paun ve üstünde alanlar başarılı sayılarak, branşlara göre atanacak kişi sayısının iki katı aday yazılı sınavın puan sırasına göre mülakat sınavına çağrılmaktadır. Bu sözlü sınavda adaylar, sınav komisyonu üyelerinin her biri tarafından yazılı sınav konularından 50 puan, temsil yeteneğinden 10 puan , tutum ve davranıştan 10 puan, anlatım ve yorumlama yeteneğinden 30 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bu sınavda başarılı sayılabilmek için yine en az 70 puan almış olmak gerekir. Sonuçta ise yazılı ve sözlü puanların ortalaması alınarak en yüksek puan alanlardan kadro sayısı kadar aday kazanmış olur ve atamaları yapılır. (Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği 9. madde)

İbretlik olaya gelince: Bu yasal düzenlemeye göre 8 Nisan 2007 tarihinde Bakanlıkça yapılan İlköğretim müfettişliği yazılı sınavına sınıf öğretmenliği alanından giren bir aday 82,161 puan almıştır. Sınıf öğretmenliği alanından 185 atanacak kadro bulunmakta olup bunun iki katı kişi mülakata çağrılacağına göre toplam 370 kişi mülakata çağrılmış olması gerekir. Bu aday ise aldığı puan ile 370 kişi arasından puan sıralamasına göre 23. sırada mülakata çağrılmıştır. Hal böyleyken bu aday mülakat sınavında başarısız sayılarak kazandırılmamış ve müfettiş yardımcısı olarak atanmamıştır.
Bu anlamsız ve haksız durumu haliyle mahkemeye taşıyan adayın yürütmeyi durdurma istemli davası önce Sivas İdare Mahkemesi tarafından 19/11/2007 tarih ve E: 2007/1678 sayılı kararla reddedilmiş, ancak cesur tavrını bozmayan aday, bu sonuca karşı bu defa Bölge İdare Mahkemesine itiraz etmiştir. İşte ne olduysa bu bölge idare mahkemesinin kararında olmuş ve Türkiye'deki mülakat sınavlarının nasıl yapıldığı ve nasıl puanlandığının “ipliği pazara” çıkarılmıştır.
Bundan sonrasını orijinal haliyle karar metninden birlikte okuyalım: (Yorumlar bu satırların yazarına aittir orijinal metinle karıştırmayınız lütfen))

T.C.
SİVAS
BÖLGE İDARE MAHKEMWESİ
Y.D. NO : 2007/178
YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİ HAKKINDAKİ KARARA
İTİRAZ EDEN (Davacı) : Fikri KAYA adına Türk Eğitim Sen
VEKİLİ : Av. Hamdi AKIN , İstasyon Cad. Kınık Apt. Kat: 1/ SİVAS
KARŞI TARAF (Davalı) : Milli Eğitim Bakanlığı / ANKARA
İSTEMİN ÖZETİ : İsmail Hakkı Oran İlköğretim Okulu müdür yardımcısı olan davacı. İlköğretim Müfettiş yardımcılığı sınavının mülakatından başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali ile yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davada yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin 19/11/2007 tarih ve E: 2007/1678 sayılı Sivas İdare Mahkemesi Kararının; hukuka aykırı olduğunu, yazılı sınavda 82,161 puan ile 23. sırada yer aldığını, mülakat sınavının objektiflikten uzak olduğunu ileri sürerek kaldırılmasını ve yürütmenin durdurulmasını istemektedir

(Yorum: 185 kişi atanacak olan sınıf öğretmenliği alanında 370 kişinin mülakata çağrıldığı, bu çağrılanlar arasında 82,161 puanla 23. sırada olmasına rağmen mülakatta başarısız sayıldığı için, bu sonucun objektif ve adil olmadığını düşünerek ve de büyük bir cesaret örneği göstererek haliyle dava açmıştır.)


TÜRK MİLLETİ ADINA
…………………………….
…yöneltilen sorulara davacı tarafından verilen cevaplar komisyon üyeleri tarafından değerlendirilmiş bir kısım üye (Milli Eğitim Mevzuatı öğretmenlik Meslek Bilgisi 10 üzerinden 10 ( tam) puan verirken diğer üyelerin 5 puan vermiş tam puan veren üyelerin diğer konularda (Özel Alan Bilgisi, Genel Kültür Bilgisi) puanlarını üçte iki oranında düşürürken, diğer üyelerin yüzde yüz oranda artırdığı görülmüştür.

(Yorum: Bu alandaki sorular eğitim bilimleri ile ilgili bilimsel sorular olmasına ve tıpkı yazılı sınavda olduğu gibi cevabının da tek olmasına rağmen, üyelerin bir kısmı 10 tam puan verirken diğer bir kısmı 5 paun yani yarısı kadar lütfetmiş, yine garipliğe bakın ki bu sorulara tam puan veren üyeler diğer alan sorularında yani sınıf öğretmenliği ve genel kültür sorularında –ki yine bilimsel konu ve tek cevaplı sorular olmalıdır- üçte iki oranında düşürmüş yani yaklaşık 6,5 puan vermişler. Bu defa da birinci soruda 5 puan verenler yüzde yüz artırarak 10 tam puan lütfetmişler, deyim yerindeyse spor toto oynamışlar yani)


Bir başka anlatımla somut olarak ölçülmesi mümkün olan bir konuda verilen cevap kimi üyelerce tatmin edici bulunarak tam değerlendirilirken kimi üyelerce çok düşük bulunmuştur. Somut olarak ölçülmesi mümkün olan, göreceli bir durumun mümkün olmadığı bir konuda komisyon üyeleri tarafından yapılan değerlendirmede yüz seksen derece farklılıklar bulunmaktadır

(Yorum: Son cümleye dikkat lütfen resmi bir mahkeme kararının acı veren, bir hukuk devletinde yaşanan, resmi itiraflarıdır bunlar, yani üyelerin değerlendirmelerinde % 100 farklılıklar bulunmaktadır deniyor. Yani biri tam puan verirken, diğeri sıfır puan verebilmiştir. Yani hiçbir kriter, kıstas, ölçü, bilgi, yok, tam bir keyfilik, tam bir rezalet…)

Sözkonusu durum temsil yeteneği, tutum ve davranış, anlatım ve yorumlama tekniği konularında da devam etmiştir.
(Yorum: Ülkedeki tüm mülakat sınavlarında benzer uygulamalar devam etmiş, demek istemiş olmalı sayın yargıçlar…ki vakıa budur, adı mülakat olan tüm sınavlarda benzer durumların yaşandığı herkesçe malumdur aslında da böylesi bir kararla resmen belgelenmiş olması bir ibretlik kırılma noktasıdır, eğer iyi değerlendirilirse…)

Bu bağlamda yapılan değerlendirmede sözlü sınavında yapılan değerlendirmenin objektif olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

(Yorum: Nihayet hak yerini bulmuş bu abuk subuk uygulamalar bu kararla resmen belgelenmiştir.)


Öte yandan işlemin uygulanması durumunda ilköğretim Müfettiş yardımcılığına ataması yapılamayan davacı açısında telafisi güç ve imkansız zararlar doğacağı da kuşkusuzdur.
Açıklanan nedenlerle, davacı vekili itirazının kabulüne, Sivas İdare Mahkemesinin yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin, 19/11/2007 tarih ve E: 2007/1678 sayılı kararının kaldırılmasına, teminat aranmaksızın YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA ile dosyanın Sivas İdare Mahkemesince gönderilmesine 30/11/2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi
BAŞKAN ÜYE ÜYE
Muhittin IŞIKA Sıtkı KELEŞ Kamber ÜNAL

(Yorum: Bundan sonraki tüm mülakat sınavlarına ibret olması, bu tür sınavların kıyasıya tartışılması, illa da yapılması gerekiyorsa günümüz teknolojisinden yararlanarak kameraya çekilmesi ve daha sonra soru ve cevaplar yazıya dökülerek tıpkı yazılı sınavlarda olduğu gibi adayların itirazına açılması, hatta mümkünse tüm mülakat sınavlarının kökten kaldırılması ve nihayet mağdur olan tüm adaylara ise örnek olması dileklerimizle…


memurlar.biz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.