“Nankör Köpekler”e Ceza

“Nankör Köpekler”e Ceza

İfade Özgürlüğü, Eylem Hakkını Kullananlara Hakaret Etme Hakkını Vermez

Tekirdağ 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Tekirdağ Tuğlalı Park’ta, kamuda serbest kıyafet eylemi yapmak amacıyla toplanacak kişileri kendi twitter hesabından “karakter fukaraları ve nankör köpekler” diyerek alenen aşağılayan CHP Tekirdağ Gençlik Kolları Başkanı Önay Taşdelen’i mahkûm etti.

Mahkeme, Eğitim-Bir-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Ferruh Topuz’un yaptığı suç duyurusu neticesinde açılan ceza davasında, sanık Taşdelen’in; Veysel Çalık, Ferruh Topuz, Ömer Ayhan ve Büşra Arıcı’ya, mensup oldukları dinin kutsal sayılan değerlerinden bahisle hakaret ettiği sabit olduğundan mahkûmiyetine hükmederek, adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

CHP Tekirdağ Gençlik Kolları Başkanı Önay Taşdelen, twitter hesabından, kamuda başörtüsü özgürlüğü isteyenler için “nankör köpekler”, “Karakter fukaraları” diyerek hakaret etmişti.

İfade Özgürlüğü, Eylem Hakkını Kullananlara Hakaret Etme Hakkını Vermez

İfade özgürlüğü, evrensel hukukta yerini bulmuş temel bir insan hakkı olsa da, bir başkasının düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleyici mahiyette kullanılamayacağı gibi, kişilerin siyasi, dini, sosyal, kültürel görüş, inanç ve değer yargılarını aşağılama ve başkalarına hakaret etme hakkını vermez.

İfade özgürlüğü sonsuz ve sınırsız değildir. Gerek ulusal gerekse uluslararası mevzuatta ifade özgürlüğü; farklılıklar arasında nefret, ayrımcılık, kavga, düşmanlık ve şiddet yaratmaya yönelik olmadığı sürece hukuki koruma görür. Demokratik toplum düzeninin tesisi ve devamı, başkalarının değer yargılarına, inançlarına, düşüncelerine ve kutsallarına karşı saygı ve hoşgörüden geçmektedir. İfade özgürlüğü adı altında, kendisi gibi düşünmeyen insanları aşağılamak ve onlara hakaret etmek, demokratik değerleri içine sindirememiş sözde demokratların başvurabileceği bir yoldur.

Eğitim-Bir-Sen olarak, kaldırım taşı sökmeden, esnafın camını kırmadan, çevreye zarar vermeden demokratik bir hak olan eylem hakkını kullanan insanlara karşı hoşgörüsüzlüğünü, onları tahkir ve tezyif ederek ortaya koyanları kınıyor; herkesi, birbirinin düşünce, görüş ve inançlarına saygılı olmaya davet ediyoruz.  

Kararı Görüntülemek İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.