Öğrenci ve Veli Koçluğu nedir, ne işe yarar?

Öğrenci ve Veli Koçluğu nedir, ne işe yarar?

Eğitim alanında son dönemde ön plana çıkmış yeni bir uygulama var; Öğrenci ve Veli Koçluğu! Peki "Nedir Öğrenci Koçluğu? Hangi alanlarda ihtiyaç duyulur? Neden bir Öğrenci Koçuna gidilir?" Ülke Haber'in sorularına Profesyonel Öğrenci Koçu Özlem Kavuran ce

Eğitim alanında son dönemde ön plana çıkmış yeni bir uygulama var. Öğrenci ve Veli Koçluğu… Eğitim sürecinde öğrencilerin ders başarılarına ve hayata entegrasyonuna yardımcı olan uygulama, öğrenci velilerini de kapsıyor.

Eğitim alanında revaçta olan Öğrenci Koçluğu ile ilgili “Öğrenci ve Veli Koçu kimdir? Öğrenci ve Veli Koçluğu nedir? Ne zaman ihtiyaç duyulur ve Hangi alanlarda işe yarar?” gibi Ülke Haber'in sorularına Profesyonel Öğrenci ve Veli Koçu aynı zamanda öğretmen Özlem Kavuran cevap verdi.

Öğrenci Koçu nedir, kimdir?

Öğrenci Koçu; çocuğun ailede başlayan, örgün eğitim ve sosyal çevreyle devam edenetkileşiminde oluşmuş etiketlerini, kendisinden beklenenleri, ona sağlam bir kariyer sağlamak adına yapılan yanlış uygulamaları bertaraf ederek, öncelikle öğrencinin kendini tanımasına fırsat tanıyan bir faaliyet alanıdır. 

Öğrenciye; ‘Ben ailemden ve çevremden bağımsız olarak ne istiyorum, neyi yaparsam mutlu olurum, hangi yeteneklere sahibim, isteğime ulaşmak için nasıl bir yol haritası çizmeliyim? Gibi sorulara cevaplar buldurarak – ki cevabı öğrencinin kendisine buldurmak çok önemlidir- içsel kaynaklarını fark edip, onları hedefine ulaşmak amacıyla daha etkili ve verimli kullanması sürecinde yol arkadaşlığı yapar. 

Öğrenci Koçluğu Uygulaması nasıldır? Öğrenci Koçu ne yapar?

Öğrenci velisi ile birlikte görüşmeye geldiğinde öncelikle bir tanışma seansı yapılır. Bu seansta koç kendisinden beklenenleri sorar, kendisisinin yapabileceklerini açıklar, öğrencinin genel bilgilerini alır, koç ile öğrenci arasında kriterleri meslek platformunca belirlenen yazılı bir anlaşma imzalanır. Bir koçu ile çalışmaya karar verdiyseniz çocuğunuzun hiçbir psikolojik rahatsızlığı olmaması gerekir.

Çünkü bu süreç hastalık yada travma tedavi süreci değildir. Koç görüşme boyunca öğrenci ve veliyi aktif dinleyerek ve gözlemleyerek hem tanıma fırsatı bulur hem de karşılıklı uyum sürecini başlatmış olur.  İlerleyen seanslarda hedef belirleme, zaman yönetimi, motive etme, öğrenme teknikleri, anlayarak hızlı okuma teknikleri gibi konularda çalışılır.

Ne zaman Öğrenci Koçu'na gidilmeli?

Aileler ve öğretmenler çocuğun kariyer planını yaparken onun öz kimliğini, yeteneklerini, hayallerini gölgede bırakacak şekilde onu kendi istekleri doğrultusunda yönlendirmeye çalışarak bir kalıba sokmaya uğraşıyorlar. Bu süreçte kendini yeterince ifade edemeyen, kendine ait olmayan bir yolda sürekli çırpınıp duran öğrenciler iletişime kapanma, agresifleşme, motivasyon düşüklüğü gibi onların performansını olumsuz etkileyecek engellere takılıyorlar. Tabiri caizse tam da bu çaresizlik noktasında öğrenci koçuna başvurulmalıdır.  

Öğrenci Koçuna neden ihtiyaç duyulur?

Günümüzde çocukların en çok ihtiyaç duyduğu şey anlaşılmaktır. Onlar nasihat, eleştiri,yorum, onay, soru gibi tepkileri istemiyorlar. Karşılarında onları aktif dinleyip söylediklerini onlara yansıtacak birilerine ihtiyaç duyuyorlar. Bu şekilde rahatlayarak asıl sorun ve çözümlere ulaşabiliyorlar. Önemli olan ilk etapta, onların duygusal tıkanıklarını gidermek için onları anladığımız hissettirmek. Daha sonra uygun soru ve tekniklerle potansiyellerini ve hayallerini keşfetmelerine yardımcı olmak. Öğrenci koçu tüm bunları yaparak çocuğa aslında kapılar açıyor. Çocuğun ne önünde ne de arkasında duruyor, tam yanında ve onun hızında ilerliyor. 

Öğrenci Koçu seçerken veliler nelere dikkat etmelidir?

Öğrenci koçu seçerken velilerin dikkat etmesi gereken birçok nokta var. Bu meslek günümüzde çok yaygın olmayan ancak giderek önem kazanan bir meslek. Yaygın olmadığı için de veliler öğrenci koçu ararken yanlış adreslerle karşılaşabiliyorlar. Öğrenci koçu olarak seçeceğinizi kişinin öncelikle bu konuda yetkili bir kurumdan eğitim alarak, sertifika almaya hak kazanmış olması gerekir. Sertifika öncelikle koşul olmakla birlikte koçluk becerileriyle donatılmadıkça yeterli yetkiyi sağlamaz. Öğrenci koçluğu çocukla gezip tozmak, günlük hayatta çocuğa eşlik etmek değildir. Çocuğa akıl vermek, yol göstermek, çalışma planı hazırlayıp çocuğun eline tutuşturmak değildir. Bu konularda veliler bilinçli hareket etmelidirler. 

Başarısız öğrenci yoktur” diyen Özlem Kavuran “kendini tanımayan, yetenekleri keşfedilmemiş öğrenci vardır” diyor.

Kavuran Öğrenci Koçluğu ile ilgili kararsız velilere şu şekilde sesleniyor “Sizin çocuğunuzun gün ışığına çıkmasını bekleyen hayalleri, hedefleri, yetenekleri kim bilir nelerdir? Onlar şuan deneyimlediklerinden çok daha fazla potansiyele sahipler. İçlerindeki kocaman ışıl ışıl evreni keşfetmeleri, geleceği sevgi ile kucaklamaları için öğrenci koçları onlara yol arkadaşlığı etmeye hazır” 

Kavuran son olarak amaçlarının vakti geldiğinde yepyeni topraklar keşfedip, tohumları ekmek her birinden sonsuz olasılıkta renklere bürünmüş çeşit çeşit çiçekler toplamak olduğunu anlatıyor…  

ulkehaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.