Öğrenim Özrü Talebinde Yürütmeyi Durdurma

Öğrenim Özrü Talebinde Yürütmeyi Durdurma

Öğrenim Özrü Talebinin Reddedilmesi İşleminin Yürütmesi Durduruldu

 

Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, Bilecik’in Bozüyük Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde öğretmen olarak görev yapan üyemizin öğrenim durumu mazeretine binaen Kütahya’ya naklen atanmak talebiyle yaptığı başvurusunun reddedilmesi yönünde tesis edilen davalı idare işlemi ile bu işleme dayanak oluşturan Milli Eğitim Bakanlığı işlemlerinin hukuka aykırı olduğuna hükmederek, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Dava konusu işlemin yürütmesini durduran mahkeme, kararında “…Öğrenim özrünün ve bu kapsamda lisansüstü öğrenimin davalı idarece yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 38. maddesi uyarınca atama talebinde bulunulabilecek özür gruplarından biri olduğu ve davacının 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 37. maddesine uygun şekilde özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğini yaz tatili içerisinde davalı idarelere sunduğu dikkate alındığında; davacının yüksek lisans öğrenimi nedeniyle naklen atama isteminde bulunması üzerine Bilecik ve Kütahya illerindeki mevcut ihtiyaç durumu, davacının talebinin yerine getirilmesinin eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütümünü etkileyip etkilemeyeceği irdelenmeksizin ve davacının atamasının yapılmamasının hizmet gereklerine uygunluğu somut bilgi ve belgelerle ortaya konulmaksızın tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır…” ifadelerine yer verdi.

Eğitim-Bir-Sen olarak, “Anayasa’nın 42. maddesinde ‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir” hükmü yer almaktadır. 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 37. maddesinin 3. fıkrasının son cümlesi hükmü ile öğretmenlerin özür grubuna bağlı yer değiştirmelerinin yılda bir defa ile sınırlandırılarak yaz tatilinde yapılması ve bu nedenle Kılavuzda öğrenim özrüne yer verilmemesi Anayasa’ya açıkça aykırıdır. Özür durumuna bağlı yer değiştirmeleri düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri Danıştay tarafından verilen kararlar doğrultusunda şekillenmiş olup, gerek Anayasa gerekse yargı kararları ile nihai halini almış ve genel yarar ilkesinden hareketle hem eğitim-öğretim hizmeti sunucularının hem de bu hizmeti alanların ortak yarar ve haklarını dengelemek suretiyle bu tarihe kadar uygulanagelmiştir. Öğrenim durumu özrüne bağlı yer değiştirmelerin yılın sadece tek bir dönemine münhasır kılınması, yurt içindeki yükseköğretim kurumlarında bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez dönemi dâhil tezli/tezsiz yüksek lisans veya doktora eğitimine kayıtlı olan öğretmenlerin eğitimlerine devam edememesi, eğitim-öğrenim hakkından mahrum kalmaları ve ideallerinden vazgeçmeleriyle neticeleneceği kuşkusuzdur” ifadelerinin yer aldığı dava dilekçemizde, Bilecik’in Bozüyük Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde öğretmen olarak görev yapmakta ve aynı zamanda Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans programında yüksek lisans eğitimi almakta olan üyemizin lisansüstü öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun (Dumlupınar Üniversitesi) bulunduğu yer olan Kütahya’ya öğrenim özrüne bağlı olarak yer değiştirmesine dair başvurusunun reddine dair işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek, işlemin iptalini talep etmiştik. 

Kararı Görüntülemek İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.