Öğretmenler Hastalıktan Kırılıyor

2011-2012 eğitim öğretim yılının sene sonu mesleki çalışmalarının 3.haftasında öğretmenlerin büyük bir kısmı hasta oldu. Hastalık gerekçesi “ek ders alamama” nedeniyle üst solunum yolları enfeksiyonları , mide ağrıları, sıcaklara bağlı güneş çarpması, kadınlara özel hastalıklar vs.


     Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 6.maddesininde
 

3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.


denilmektedir. İlk iki hafta uzaktan ve yüz yüze eğitime katılan öğretmenlerin 3.hafta ek ders ödenmeyeceği gerekçesiyle seminer çalışmalarına katılmıyor. Bu da bakanlığın ilk defa uygulamaya koyduğu e-konferans uygulamasına büyük bir darbe vurmuş oldu. Konferans salonlarındaki ilk iki hafta görülen yoğunluk bugün yok. Salonlar her geçen gün boşalacak gibi.
 

     Mesleki çalışmaların uzaktan ve yüz yüze eğitim adı altında bakanlıkça planlanan programa göre yapılmasının verimliliği tartışılabilir. Katılım oranı, sadece imza atıp çıkmalar, ya da yerine başkasına attırmalar, verilen araları uzatmalar, konuların ilgi çekiciliği, Bakan’a tepkiler hepsi tartışılacaktır mutlaka.

     Öğretmenlerin 3.hafta ek ders ödenmemesini bahane gösterip rapor alması uygun bir davranış olmasa da HASTALANMA ve RAPOR ALMA HAKKI da mevcuttur.
     Öğretmenler mesai saatleri içinde çalışmaları karşılığında maaşlarını hakkediyorlar. Mesai saatleri içinde ek ders ücreti almadan yaptığı yüzlerce iş vardır. Toplantılar, veli ziyaretleri, nöbetler, yazılı kağıtları okuma kutlama ve etkinlik yapma,proje çalışmaları  vs. Hatta görev alanımıza girmediği halde gönüllü olarak yaptığımız okul boyama,tuvalet ve yer temizliği, Bunlar karşılığında nasıl ki ek ders ücreti alınmıyorsa ve istemiyorsak mesleki çalışmalar da bunlardan biridir. Yapılan her çalışma karşılığında ek ders ücreti isteme alışkanlığından vazgeçilmesi gerekir.

     Ancak çarpık mevzuat burada da kendisini gösteriyor. Neden 15 gün? Gerekçe nedir? 15 gün ek ders ücreti veren mevzuatçılar geride kalan 5 günü neye göre yok sayıyorlar. Ya da bu 5 günü yok sayan mevzuatçılar hangi gerekçe ile 15 güne ek ders ücret verilmesini uygun görüyorlar.Bu yıl 5 gün sonraki yıllar belki daha fazla da olabilecek.

     Verme ya da vermeme gerekçesi?… Maalesef yok… Eğer gerekçesiz 15 gün ile sınırlandırırsan öğretmenlerin de 15 günden sonrası için rapor alarak boykot etme gibi bir hakkı doğar.

     Düzeltilmesi gereken konulardan biri de budur. Öğretmenlere mesleki çalışmalar yaptığı her gün için ek ders ücreti ödenmelidir.

Mustafa Ülkem
mustafaulkem@hotmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar