Öğretmenleri sevindiren mahkeme kararı

Öğretmenleri sevindiren mahkeme kararı

Isparta'da izinsiz olarak il dışına çıktığı gerekçesiyle maaş kesme cezası verilen öğretmen, Isparta Valiliği aleyhine açtığı davayı kazandı.


Isparta merkezdeki İyaş Selçuklu İlköğretim Okulu'nda beden eğitimi öğretmenliği yapan öğretmenin, okul yönetiminden izin almadan kent dışına çıkıp İzmir'deki ''Cumhuriyete Sahip Çık'' mitingine katıldığı gerekçisiyle 30'da 1 oranında maaş kesimiyle cezalandırılmasına ilişkin kararın yürütmesi, idare mahkemesince durduruldu.

Öğretmen Halil İbrahim Özçimen'in, Isparta Valiliği aleyhine açtığı dava sona erdi. Özçimen'e verilen cezada hukuka uyarlık olmadığına hükmeden mahkeme, bu süreçte emekli olan öğretmenden kesilen paranın yasal faiziyle iade edilmesine hükmetti.

Kararda, özel yasalara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerde aksi kararlaştırılmadığı sürece cumartesi ve pazar günlerinin memurların tatil ve dinlenme günleri olduğuna işaret edilerek, tatil günlerinin de kamu görevlilerinin hiçbir izne tabi olmaksızın kullanabilecekleri genel izin niteliğinde olduğu vurgulandı. Kararda, 657 sayılı yasanın ilgili maddesinde yer alan, ''ikamet ettiği il sınırlarının izinsiz terkedilemeyeceğine'' ilişkin hükmün ise, hafta içi günler ile özel yasa ya da tüzük ve yönetmelikle kendilerine hafta sonunda çalışma yükümlülüğü getirilen kamu personeli için geçerlilik taşıdığının açık olduğuna işaret edildi.

Öğretmenin hafta sonu tatilinde kent dışında bulunması nedeniyle ilgili yasa maddesini ihlal ettiğine ilişkin idarenin öne sürdüğü gerekçenin yerinde olmadığı ifade edilerek, ceza verilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı belirtildi ve ceza olarak maaştan kesilen tutarın yasal faizleriyle birlikte öğretmene ödenmesine hükmedildi.

-ISPARTA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN KARARI-

Isparta Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz tarafından 19 Kasım 2007 tarihinde Halil İbrahim Özçimen'e gönderilen yazıda, okul yönetiminin haberi olmadan il dışına çıktığı ve 13 Mayıs 2007 Pazar günü İzmir'de yapılan ''Cumhuriyet Mitingi''ne katıldığı, okul yönetiminin karşı çıkmasına ve yapılan uyarıyı hiçe sayarak, İzmir'den getirdiği ön yüzünde ''Atatürk'', arka yüzünde ''Cumhuriyete sahip çık'' yazılı 12 tişörtten 11 tanesinin üzerindeki yazının kapatılarak, okuldaki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında öğrencilere giydirdiğinin sabit olduğu belirtilmişti. Yazıda, bu nedenle 675 sayılı Devlet Memurları Yasası gereğince tevhiden 1/30 oranında aylıktan kesme cezasıyla tecziye edildiği bildirilmişti.

-ÖĞRETMENİN SAVUNMASI-

Öğretmen Özçimen ise, müfettişlere verdiği yazılı savunmasında, İzmir'deki ''Cumhuriyet Mitingine'' çalışma saati dışında ve devlet memuru sıfatıyla değil, cumhuriyetin tüm değerlerine sahip çıkmak isteyen bir vatandaş olarak katıldığını öne sürmüştü. Özçimen savunmasında, cumhuriyet mitinglerine binlerce kamu çalışanının katıldığını savunarak, bu mitinge katılmaktan onur duyduğunu ifade etmişti.

Eğitim-Sen Isparta Şubesi'nden yapılan açıklamada da, Özçimen'e verilen cezanın, Eğitim-Sen üyesi öğretmenlere yönelik sürdürülen karalama ve sindirmeye yönelik olduğu ileri sürüldü.

Açıklamada, Özçimen'in, Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü'nce haksız iftiraya maruz kaldığı, Özçimen'in, konuyla ilgili olarak yetkililer hakkında açtığı tazminat davasının da asliye hukuk mahkemesinde sürdüğüne işaret edildi.


AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.