Son kez yapılan SBS öğrencileri zorladı

Son kez yapılan SBS öğrencileri zorladı

Ortaokul öğrencilerinin son kez girdiği Seviye Belirleme Sınavı, dün yapıldı. Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci, 2 saatte 100 soruya cevap verebilmek için ter döktü.

Eğitimcilere göre bu yılki sorular geçmiş yıllara göre daha zordu. Bu sebeple tamamını doğru yapan öğrenci sayısı da azalacak.
 
Ortaokul öğrencilerinin son kez girdiği Seviye Belirleme Sınavı (SBS) dün yapıldı. 60 bin salonda 180 bin görevliyle gerçekleştirilen sınavda, 1 milyon 127 bin 211 öğrenci 120 dakika boyunca ter döktü. Engelli öğrencilere özel sınıflar ayarlandı ve 30 dakika ek süre verildi. İyi bir lise için sınav sisteminin en adil yöntem olduğunu söyleyen veliler, çocuklarının başarısı için dua etti. Öğrenciler, matematik ve İngilizce sorularında zorlandıklarını ifade ederken eğitimciler soruların geçmiş yıllara göre zor olduğunu, bu yıl bütün soruları doğru yapanların az olacağını ifade etti. Sonuçlar 12 Temmuz’da açıklanacak. İstanbul’da Gezi Parkı eylemleri sebebiyle özellikle Taksim ve Beşiktaş çevresinde olay çıkma ihtimalinden tedirgin olan veliler, sorun çıkmayınca rahat nefes aldı. Eylemciler, sabah saatlerinde slogan atmadı ve gürültü çıkarmadı.
 
Sabah 10.00’da başlayan sınav nedeniyle erken saatlerden itibaren öğrenciler aileleriyle birlikte okulların yolunu tuttu. Kimlik ve sınav giriş belgeleriyle okullara gelen öğrenciler, sınav salonlarını kontrol ettikten sonra sınavın başlamasını bekledi. Anne-babalar da en az çocukları kadar heyecanlıydı. Kimi aileler çocuklarının başarısı için dışarıda dua ederken kimileri de çocuklarının stresini yatıştırmaya çalıştı. Okul bahçesinde heyecanla bekleyen veliler, çocuklarına zihin açıklığı ve başarısı için Kur’an-ı Kerim okudu.
 
Sınav merkezlerinden biri olan Bahçelievler Siyavuşpaşa İlkokulu’nda da sınav heyecanı yaşandı. Okul yöneticileri, öğrenci ve velileri okul önünde toplayarak bilgilendirme yaptı. Engelli öğrenciler için anne-babalarının yardımı ile salonlara giriş kolaylığı sağlandı. Bu okulda sınava giren Hakan Türkel, gittiği dershanenin SBS provasına girdiği için çok fazla heyecanlanmadığına dikkat çekti. Sınavının iyi geçtiğini söyleyen Mert Kurtluğ, “Genel itibarıyla kolay bir sınavdı. Ancak ben biraz matematik ve İngilizce sorularında zorlandım.” dedi.
 
Öğrencilerin toplam 100 soruya cevap verdiği sınav, 12.00 itibarıyla sona erdi. Sınavın üzerinden bir saat geçtikten sonra 13.00’te ise öğrenciler, soruları ve cevap anahtarını Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sayfası üzerinden görebildi.
 
SORULAR ZOR AMA ÇALIŞANA SÜRPRİZ YOK
 
Sınavın değerlendirmesini yapan eğitimciler, soruların bu yıl biraz daha zorlaştığını söyledi. Soruların 8. sınıf müfredatından geldiğini belirten Anafen Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Recep Uysal, “Türkçe soruları beklendiği gibi anlam bilgisi ağırlıklı, zorluk seviyesi biraz daha fazla olan ama genel olarak çalışan öğrencilerin yapabileceği sorulardı.” dedi. Eğitimciler, en çok matematik sorularının öğrencileri zorladığına dikkat çekti. Uysal, “Soruların müfredattan kaliteli ve güzel sorular olduğunu söyleyebiliriz. Beklenmedik bir soru tarzı yoktu ama geçen yıllara göre içinde çok kolay sorular barındırmayan bir testti.” şeklinde yorumladı. Fen ve teknoloji sorularının aynı şekilde geçen yıla göre zorluk seviyesi biraz daha yüksek sorular olduğunu aktaran eğitimci, “Sosyal bilgiler soruları da daha bilgi ağırlıklı sorulardı. Birkaç tane, öğrencilerin yorum yapmasını gerektiren soru vardı. Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları ise beklenenden biraz daha zordu.” şeklinde konuştu. Uysal, İngilizce de öğrencilerin çok fazla zorlanmadığı soruların yer aldığını söyledi.
 
GEZİ EYLEMİNE SINAV ARASI
 
İstanbul’da Gezi Parkı eylemleri nedeniyle özellikle Taksim ve Beşiktaş çevresinde olası bir olay çıkmasına karşı tedirgin olan veliler, herhangi bir sorun çıkmadığı için rahat nefes aldı. Gezi Parkı eylemcileri, sabah saatlerinde slogan atılmasına ve gürültü çıkarılmasına izin vermedi. Grubun liderlerinin öğrencilerin motivasyonunun dağılmaması için saat 10.00 ila 12.00 arasında sessizlik çağrısı yaptığı belirtildi. Taksim’deki barikatlardan dolayı sıkıntı yaşayan öğrencilere yol gösteren eylemcilerin, öğrencilere sınav girişinde su verdikleri gözlendi.
 
‘Alo 155, ailem sınava göndermiyor’
 
Adana Yüreğir’de sınava gönderilmeyen kız, 155’i arayarak polisten yardım istedi. İddiaya göre H.Ş., sınava girmek için hazırlanmaya başladı. Ancak dede Ali Ş. (65) ile baba Cuma Ş. (42), “Seni okutmayacağız. Sınava gidemezsin.” diyerek göndermedi. Bunun üzerine H.Ş., 155’i arayarak, “Polis ağabey, dedem ve babam beni SBS’ye göndermiyor. Ne olur beni sınava yetiştirin.” dedi. Çocuk polisi, adrese gelip H.Ş.’yi sınava yetiştirdi. Sınav sonunda ise H.Ş. ile birlikte dede ve babanın emniyette ifadesi alındı. Kız çocuğu, Sosyal Politikalar ve Aile Bakanlığı’na bağlı yurda yerleştirildi.
 
Soruları tartışırken okulda kilitli kaldılar
 
Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi’nde sınava giren 4 öğrenci, cevap anahtarlarını görevlilere teslim ettikten sonra boş bir sınıfa geçerek, soruların cevaplarını tartışmaya başladı. Okulda kimsenin kalmadığını zanneden görevliler ise kapıyı kilitleyerek okuldan ayrıldı. Okulda mahsur kalan öğrenciler, bunun üzerine 155’i arayarak yardım istedi. Öğrenciler, polisin okul görevlilerine ulaşması ile dışarı çıkabildi.
 
Sınava, koltuk değnekleriyle girdi
 
Bursa’da ayağı kırılan bir öğrenci, SBS imtihanına koltuk değnekleriyle girdi. Sınav öncesinde kaykay yaparken ayağını kıran Bisaş İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Osman Önel, sınava koltuk değnekleriyle girmek zorunda kaldı. Okula annesi ile birlikte gelen Önel, sınav öncesi düşmesinin kötü bir tesadüf olduğunu söyledi. Oğlunun başından bir an olsun ayrılmayan anne Halime Önel ise yavrusunun haylazlığının bedelini ödediğini kaydetti.
 
Belediyeden öğrencilere çorba ikramı
 
Esenler Belediyesi, SBS’ye ilçedeki okullarda giren öğrencilere ücretsiz çay ve çorba ikram ederken, çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen ailelere de ücretsiz internet ve televizyon imkânı sundu. Çadırlarda televizyon izleyip çadır önünde bekleyen otobüste ücretsiz internet imkânı yakalayan veliler, “Çocuklarımız sınavda ter dökerken dışarıda duvar diplerinde, ağaç gölgelerinde vakit geçirmiyoruz. Bu yüzden çok mutluyuz.” dedi.
 
memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.