Tekel işçilerini sevindiren Danıştay kararı

Tekel işçilerini sevindiren Danıştay kararı

Danıştay, Tekel işçisine yapılan 1 aylık geçiş süresine yapılan itirazı kabul etti...

 

Bazı maddelere yapılan itiraz savunma sonrasına kaldı...

Danıştay 12. Dairesi, 4 Şubat 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nın, TEKEL işçilerinin de aralarında bulunduğu geçici personelin 4/c'ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu.

DANIŞTAY'A DAVA AÇMIŞTI
TEK GIDA-İŞ Sendikası, Bakanlar Kurulu'nun, ''Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Karar''ın 2. maddesi (1/a) bendinde yer alan ''30 günlük süre içinde'' ibaresi, bunun dayanağı Bakanlar Kurulu Kararının 1. maddesinin 1. fıkrasında yer alan ''30 gün içerisinde'' ibaresinin iptali ile davacı sendika üyeleri açısından, 31 Ocak 2010 itibariyle iş akitleri kamu tarafından feshedilmiş ve 30 günlük sürenin 2 Mart 2010'da doluyor olması da gözetilerek, öncelikle idarenin savunması alınıncaya kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

30 GÜN HÜKMÜ DURDURULDU
Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 12. Dairesi, geçici personelin 4/c'ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu.

31 Ocak 2010 itibariyle iş akitleri kamu tarafından feshedilen TEKEL işçilerine 4/c'ye geçiş için tanınan 30 günlük süre yarın doluyordu.

Daire kararının gerekçesinde, temel hak ve çalışma hayatına ilişkin bir konuda Bakanlar Kurulu'nun başka bir kararına atıfla süre zorunluluğunun getirilmesinin hukuka aykırı olduğu kaydedildi.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR
Peki karar işçileri nasıl etkileyecek. Gazete Habertürk Yazarı Ali Tezel, “Bu kazanılan 5. zafer oldu” dedi. 
Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel kararı şöyle yorumladı: “Danıştay'ın bu kararıyla Tekel işçilerinin haklılığını bir kez daha bir mahkeme tarafında kabul edilmesi anlamına geliyor. Artık Tekel işçilerinin 2 mart 2010 gününe kadar 4-C'ye geçmeleri konusundaki zorunluluk  sınır kalkmış oldu. Sadece Tekel için değil artık özelleştirmeden gelen tüm 4-D'liler diledikleri zaman 4-C'ye geçebilirler. Danıştay'ın bu kararı ile Tekel işçilerinin eylemi 77. gününde 5. meyvesini vermiş oldu. Eylem süresince Tekel işçileri 'kıdem tazminatı, maaş artışı, 11 aylım çalışma süresi, ek izin süresi' hakları elde etmişti, Danıştay'ın son kararı eylemin 5. meyvesi oldu. Eyleme devam halinde Tekel işçileri 4-D'ye geçişle taçlandırılacakr. Ancak hükümet bunu kabul etmese bile Danıştay 4-D'ye geçiş hakkı verebilir.”

ensonhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.