Türk Eğitim-Sen'den Dev Organizasyon: 739 bilim insanı...

Türk Eğitim-Sen'den Dev Organizasyon: 739 bilim insanı...

Türk Eğitim Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi, 7-8 Aralık 2018 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.

Türk Eğitim Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi, 7-8 Aralık 2018 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.

Hatırlanacağı üzere Türk Eğitim Sen, 2016 Yılının UNESCO tarafından Hoca Ahmet Yesevi Yılı ilan edilmesi nedeniyle, 1-4 Aralık 2016 tarihlerinde Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) ile işbirliği içinde Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi’ni düzenlemişti. Sendikamız, 7-10 Aralık 2017 tarihinde de Mühendislik ve Fen Bilimleri alanında, Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi düzenlemişti.

Türk Eğitim-Sen, 2. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi’ne Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı Talip Geylan, Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yöneticileri, Uluslararası Avrasya Eğitimciler Birliği’ne üye kuruluşların genel başkan ve genel başkan yardımcıları, Türkiye’den ve Türk dünyasından saygın bilim insanları, üniversite şubelerinin başkanları ve şube yönetim kurulu üyeleri, üniversite temsilcileri katıldı.

Kongreye Türkiye, Azerbaycan, İran, Kazakistan, KKTC, Özbekistan, Rusya, Tataristan, Ukrayna, Kosova, Makedonya, Kırgızistan ve Irak olmak üzere toplam 13 ülkeden katılım oldu. Kongrede; Türkiye’den 82 devlet üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevli öğretmenler ve özel üniversitelerden; yurtdışından da 47 üniversiteden kongreye gelen bilim insanı tebliğ sundu. 860 bildiri ile başvuru yapıldı, bunların 478’i kabul edildi. Bildiri yazarları da dahil olmak üzere kongreye toplam 739 bilim insanı katıldı.

Kongremizde her oturum tıpkı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Türk dünyasına hizmet eden zirve şahsiyetlere ithaf edildi. Kongre'nin açılışı Gazi Mustafa Kemal Atatürk oturumuyla yapıldı. Diğer oturumlar da şu şekildedir: Dede Korkut, Mehmet Emin Resulzade, Hoca Ahmet Yesevi, Muhammet Hüseyin Şehriyar, Ali Şir Nevai, Cengiz Aytmatov, İsmail Gaspralı, Prof. Dr. Erol Güngör, Prof. Dr. Halil İnalcık, Dr. Fazıl Küçük.

Her bir oturum Türk kültür ve eğitimine hizmet veren tarihi şahsiyetler ile öğretmenlik görevini icra ederken PKK terör örgütü tarafından katledilen şehit öğretmenlerimiz anısına düzenlendi. Ziya Gökalp, Aşık Veysel, Piri Reis, Arif Nihat Asya, Ömer Seyfettin, Oktay Sinanoğlu, şehit öğretmenlerimiz Neşe Alten, Necmettin Yılmaz, Burçin Uysal, Aybüke Yalçın, Aynur Sarı, anısına yapılan oturumlardan bazılarıdır.

Ayrıca kongre ile eş zamanlı olarak Üniversite Temsilcileri Eğitim ve İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongrede, Genel Başkan Talip Geylan bir konuşma yaptı.

Türk Eğitim-Sen ile UAESEB işbirliği ile yapılan bu kongreler Türk dünyasının iş birliğine katkı sunuyor.

Türk Eğitim-Sen ve UAESEB işbirliği ile yapılan bu kongrelerin Türk dünyasının iş birliğine önemli katkılar sunduğunu belirten Geylan, “UAESEB Türk dünyası birliğinin vücut bulmuş halidir. Bu sebeple UAESEB’e katkı sunan Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı, Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası, Kırgızistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası, Kıbrıs Türk Memur-Sen, Kosova Türk Öğretmenler Derneği, Makedonya Ufuk Derneği, Irak Türkmen Eğitimcileri Öğretmen Örgütü’ne ve değerli genel başkanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Üniversitelerde sipariş ile atama ya da yandaşa kadro açma anlayışı ile seçim yapılamaz.

Üniversitelerin önemine değinen Genel Başkan Talip Geylan, “Üniversiteler; sadece bilimin, tekniğin, tıbbın hayat bulduğu bir mecra değil, aynı zamanda ülkemizde ve dünyada demokrasi anlayışının, hoşgörünün sosyalleşmenin de lokomotif gücüdür” diye konuştu.

Türk Eğitim Sen’in üniversitelere ve üniversite çalışanlarına büyük önem verdiğini kaydeden Geylan, “Her yıl en az bir kez üniversite çalışanları ile bir araya geliyoruz. Üniversitelerimize ve üniversite çalışanlarımızın sorunlarını tespit ediyor ve çözüm arayışları ortaya koyuyoruz. Başta YÖK olmak üzere Hükümet nezdinde çözüm önerilerini gündeme getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz ay YÖK Başkanı Yekta Saraç’ı ziyaret ettiklerinde hem üniversitelerimize hem de üniversite çalışanlarına yönelik kapsamlı bir rapor sunduklarını hatırlatan Geylan, Türk Eğitim-Sen’in üniversitelere yönelik yaptığı çalışmaları anlattı.

Üniversitelerin demokrasinin beşiği olmasını gerektiğini bildiren Geylan, “Üniversitelerde sipariş ile atama ya da yandaşa kadro açma anlayışı ile seçim yapılamaz. Üniversitelerde demokratik bir ortamda seçim yapılmasını talep ediyoruz. Maalesef her geçen gün durum daha da kötüye gidiyor. Son yapılan atamaları hep birlikte gördük. Rektörler, adeta kişiye özel mevzuat düzenlemeleriyle tayin edildi. Biz bunu şiddetle reddediyoruz. Bu, Türk üniversitelerine yakışmayan çok çirkin bir tutumdur. Başta rektör atamaları olmak üzere tüm atamalar, üniversite çalışanlarının iradesi ile gerçekleştirilmelidir” dedi.

En kısa zamanda norm kadro yönetmeliği ile ilgili yargı sürecini başlatacağız.

YÖK’ün hazırladığı norm kadro yönetmeliği hakkında açıklama yapan Geylan, “Bu yönetmeliği hazırlayanların Türk bilim hayatının geleceğine yönelik kaygı taşımadığını düşünüyorum. Bu yönetmelik, genç akademisyenlerimizin geleceği için ortaya koyacağı hedeflere darbe vuracaktır. Yönetmeliği genel merkezimizin oluşturduğu bir komisyon ile değerlendiriyoruz. En kısa zamanda norm kadro yönetmeliği ile ilgili yargı sürecini başlatacağız. Sayın YÖK Başkanı Yekta Saraç’ı ziyaretimizde kendisinin buna çok sempatik bakmadığı izlenimini edinmiştik. Buna rağmen yönetmeliğin nasıl yayınlandığını anlamış değiliz. Acaba başka mutfaklarda hazırlanan bu yönetmelikler, YÖK’ün önüne sipariş olarak sunuluyor mu?” diye konuştu.

Fetö’yü defettik ancak şimdi başka Fetöler ile karşı karşıya kalıyoruz. Üniversitelerimiz hiçbir grubun tarlası olamaz.

YÖK Kanunu’nun 13/b maddesine göre yapılan görevlendirmelerin keyfi uygulamaların mekanizması olarak kullanıldığına dikkat çeken Genel Başkan, “Bu madde özellikle idari kadro açısından demoklesin kılıcı gibi duruyor. ‘Bize biat edersen rahat edersin, bize biat etmez isen sürerim, mağdur olursun’ anlayışı hâkim. Türk Eğitim Sen olarak bu anlayışı şiddetle reddediyoruz” dedi.

Ülkemizin 15 Temmuz felaketi yaşadığını kaydeden Geylan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizi 15 Temmuz felaketine götüren neden kamusal alanın bir gruba mensubiyet üzerinden tanzim edilmiş olmasıdır. Fetö’yü defettik ancak şimdi başka Fetöler ile karşı karşıya kalıyoruz. Üniversitelerimiz hiçbir grubun tarlası olamaz. Ülkemizin yeni bir 15 Temmuz felaketi yaşama lüksü yoktur. Başta üniversitelerimiz olmak üzere kamusal alanın her kademesinde sadakat gösterecekleri tek merci devlettir. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkililer, üniversitelerimizde tahakküm kurmak isteyen bu yapılara izin vermesinler.”

Üniversite çalışanlarımız Türk Eğitim-Sen’in oluşturduğu eğitim portalından yararlanarak sınava hazırlanabilir.

Görevde Yükselme Sınavlarının her yıl düzenli yapılmasını isteyen Genel Başkan Talip Geylan, “YÖK Başkanı Yekta Saraç, kendisini ziyaretimizde, konuyu gündeme getirmemiz üzerine, 2019 yılının ilk çeyreğinde Görevde Yükselme Sınavı Yapılsın’ talimatı verdi. Zira YÖK bu sınavın Mart ayı içerinde yapılacağını da duyurdu. Türk Eğitim Sen olarak online portal oluşturduk. Bu portalda son mevzuat düzenlemeleri ve deneme sınavları da yer almaktadır. Üniversite çalışanlarımız bu portaldan yararlanarak sınava hazırlanabilir.” dedi. Geylan, Eğitim-Öğretime Hazırlık Ödeneğinin üniversite çalışanlarına da ödenmesini talep etti.

Türkiye Kamu Sen olarak ek gösterge oranlarının yükseltilmesini ve tüm kamu çalışanlarına ek gösterge verilmesini talep ediyoruz.

3600 ek gösterge sözünü hatırlatan Geylan, “Türkiye Kamu Sen olarak ek gösterge oranlarının yükseltilmesini ve tüm kamu çalışanlarına ek gösterge verilmesini talep ediyoruz. Konuyla ilgili Türkiye Kamu-Sen’in hazırladığı ve Milletvekili Mustafa Kalaycı’ya sunduğu teklif komisyona getirilecek. Dilerim bütün siyasi partiler çalışanların ihtiyaçları doğrultusunda bu teklife destek verir ve hayata geçirirler” dedi.

Attıkları her imza kamu çalışanlarını mağdur ediyor.

Son toplu sözleşmede 2018 yılı için yüzde 7.5, 2019 yılı için ise yüzde 9 oranına imza atıldığını söyleyen Geylan, kamu çalışanlarının enflasyon farkı altında ezildiğini bildirdi. Şu anda Maliye ve Hazine Bakanlığı’nın yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 20.8 olduğunu hatırlatan Geylan, kamu çalışanlarının tarihinde ilk kez maaş zammının iki katı enflasyon farkı alacağını kaydetti. Sözde yetkili sendikanın attığı her imzanın kamu çalışanlarını mağdur ettiğini söyleyen Geylan, Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen’in ek zam talebini yineledi. 

Sözde yetkili sendika kamu çalışanlarının temel kazanımları riske edildiğinde dahi bir performans ortaya koymadılar. Kamu çalışanlarını bu zulümden kurtaracak olan Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen’dir.

Genel Başkan Geylan, Türk Eğitim-Sen'in 32 üniversitede yetkili sendika olduğunu kaydetti. Sözde yetkili sendikanın üye sayısının 1 milyonu geçtiğine de dikkat çeken Geylan, “Bu durum mantıkla açıklanamaz. Bu hormonlu bir büyümedir. Tamamen siyasal iktidarın desteğiyle bu üye sayısına ulaştılar. Öte yandan kamu çalışanlarının temel kazanımları riske edildiğinde dahi bir performans ortaya koymadılar. Kamu çalışanlarını bu zulümden kurtaracak olan Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen’dir” dedi.

Başta Türk dünyası ve BM olmak üzere bütün dünyayı Doğu Türkistan’da yaşanan işkenceye karşı dur demeye davet ediyoruz.

Doğu Türkistan’da, Azerbaycan’da, Irak ve Suriye’de yaşananlara dikkat çeken Geylan, şöyle konuştu: “Doğu Türkistan'da Hitler faşizmini aratmayan bir zulüm var. Müslüman soydaşlarımız çeşitli adlar altında oluşturulmuş kamplarda zulüm altındadır. Başta Türk dünyası ve BM olmak üzere bütün dünyayı Doğu Türkistan’da yaşanan işkenceye karşı dur demeye davet ediyoruz.

Bilindiği gibi Azerbaycan topraklarının yüzde 14’ü işgal altındadır. Karabağ’da 30 bine yakın can kaybı oldu. 1 milyonu aşkın soydaşımız göç etme noktasında. Ermenistan’ın Karabağ’daki işgalinin son ermesini istiyoruz. Karabağ Türk’tür ve Türk kalacaktır.

Irak ve Suriye’de yaşananları da yakından takip ediyoruz. Suriye’de yaşanan iç çekişmeden dolayı en çok mağdur olan kesim Türkmenlerdir. 12 Mayıs’ta yapılan seçimde Irak Türkmen Cephesi gayret ve dirayetli duruşu ortaya koydu ama Irak devleti sağlıklı bir şekilde seçim yapmayı dahi beceremedi. Türkmen arkadaşlarımızın onurlu direniş ile seçim hilesi ifşa oldu.  Türkmenler kabine dışı bırakılmıştır. Bunu reddediyoruz. Irak Türkmenleri, Irak halkının ayrılmaz bir parçasıdır.

Resmi rakamlara göre 3.5 milyon mülteciyi misafir ettik. Türk milleti merhametli bir millettir. Zor durumda bulunan herkese kapımızı açarız. Ancak şunu da ifade ediyoruz: Suriye’de koşulları normale dönen bölgelere mültecilerin geri dönmesi sağlanmalıdır.

Kazakistan’ın çok kıymetli Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Türk dünyası birliği noktasında gayret ortaya koyan devlet adamlarının başında geliyor. Kazakistan, Latin alfabesine geçilmesi, ortak Türk tarihinin müfredata konulması gibi birçok hususta öncü adımlar atıyor. Bunun tüm Türk dünyasına örnek teşkil etmesini istiyoruz.”

Öğrenci Andı ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Geylan, “İDDK’nın, Danıştay 8’inci Dairesi’nin verdiği hukuki kararı onamasını bekliyoruz. Aksi taktide sendikamız, Öğrenci Andı’nı okullarda öğrencilerimize öğretmeye devam edecektir” dedi.

Genel Başkan Talip Geylan’ın konuşmasının ardından protokol konuşmaları yapıldı. Daha sonra katılımcılar tebliğlerini sundu. Kongrenin kapanışında da bir değerlendirme oturumu yapıldı. Kongre katılımcıları arasından fikir beyan etmek isteyenler için divan oluşturuldu. Divan heyeti tarafından iki günlük çalışmalar değerlendirildi. Daha sonra kongrenin sonuç bildirgesi okundu. Kongre, Genel Başkan Talip Geylan’ın değerlendirme ve teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

Sonuç Bildirgesi için tıklayınız.

23456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555658596061626364656667686970

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.