Üniversite çalışanları "Soykırıma hayır, Filistin’e özgürlük" için seslendi

Üniversite çalışanları "Soykırıma hayır, Filistin’e özgürlük" için seslendi

Üniversite çalışanları Beyazıt Meydanı’ndan seslendi: Soykırıma hayır, Filistin’e özgürlük

İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği (AYBİR), Eğitim-Bir-Sen, Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği’nin ortak çağrısıyla İstanbul/Beyazıt Meydanı’nda toplanan bilim insanları ve üniversite çalışanları, aydın sorumluluğunun gereği olarak uluslararası toplumu Filistin’de yaşanan vahşeti ve katliamı durdurmak üzere göreve çağırdılar.

Terörist İsrail’in ihlal ettiği temel insan haklarının altının çizildiği ve İsrail’in hukuk tanımaz tavrına dikkat çekilen açıklamada, sorunun temelinde İsrail’in işgalci, gaspçı ve terörist tavrının yattığı, bölgede ve dünyada barışın tesisi için tek çözümün İsrail’in 1947 öncesi Filistin sınırlarının dışına çıkartılarak Filistin adlı tek bir devletin tanınması olduğu vurgulandı.

İsrail’in Gazze’de uyguladığı vahşetin, “soykırım” tanımının da ötesine geçtiği belirtilen açıklamada, özellikle eğitim alanında yaşanan ihlallere de dikkat çekildi. Uluslararası savaş hukukunu hiçe sayarak hastane, okul, cami ve kilise gibi sivil kurumları fütursuzca bombalayan İsrail’in Gazze’deki üniversiteleri hedef almasının; rektör, akademisyen ve öğrencileri şehit etmesinin, en temel hak olan eğitim hakkının kullanılamaz hâle gelmesinin şiddetle kınandığı açıklamada, eğitim alanındaki ihlallerin Gazze ile sınırlı olmadığı, Batı Şeria ve Filistin genelinde tüm eğitim kurumlarının kapalı olduğu kaydedildi.

Türkiye’deki ve dünyadaki akademisyenlere, üniversite çalışanlarına çağrıda bulunulan açıklamada, İsrail eğitim kurumlarıyla her türlü ilişkinin kesilmesi ve Filistinli akademik kurumlarla iş birliğinin artırılması talebinde bulunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.