Uyku Problemleri

Uyku Problemleri

Çocuklarda görülen uyku problemleri; gece kâbusları, gece terörleri, uyurgezerlik şeklinde kendini belli eden bir sorundur. Çocuk uykuya dalmada, yeterli uyku alma, uykuyu devam ettirme gibi konularda çeşitli sorunlar yaşayabilmektedir.

Çocuklarda görülen uyku problemleri; gece kâbusları, gece terörleri, uyurgezerlik şeklinde kendini belli eden bir sorundur. Çocuk uykuya dalmada, yeterli uyku alma, uykuyu devam ettirme gibi konularda çeşitli sorunlar yaşayabilmektedir. Çocuklarda uyku düzeni oldukça önemli olduğu için yaşanılan sorunlar, farklı problemlere de neden olabilir. Bu nedenle uyku problemlerinin tespiti ve soruna yönelik iyileşme sürecinin başlatılması çok önemlidir.

Uyku Problemleri Nedir?

Çocuklarda uyku problemleri, çeşitli başlıklar altında değerlendirilebilir. Mutlu Yaşam tarafından destek sunulan uyku problemlerini genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

Uykuya Dalmada Zorluk: Uyku öncesinde yapılan çeşitli hareketler, çocuğun uykuya dalmasını olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Çocuğu uyku öncesinde sallamak ya da kucağa almak, uykuya dalmayı zorlaştıran durumlar arasında yer almaktadır.

Gece Terörü: Çocuklarda görülebilen uyku bozukluklarından bir tanesi olan gece terörü, çocuğun uykusundan bağırarak, ağlayarak ya da korkuyla uyanmasına neden olur.

Uyku Apnesi: Burun veya ağızdan alınan havanın alınmaması durumu uyku apnesi olarak tanımlanabilir. Tıkanma, horlama, nefes darlığı gibi belirtileri bulunmaktadır.

Kabuslar: Stres, kaygı ya da genetik yatkınlar nedeniyle çocuklarda kabuslar görülebilir.

Uyurgezerlik: Yorgunluktan ya da gelişmemiş merkezi sinir sisteminden dolayı çocuklarda uyurgezerlik görülebilir.

Belirtilen sorunların her biri, çocuklarda görülen uyku bozukluklarına dahil edilmektedir. Her bir sorun, titiz ve sistemli bir iyileşme sürecini zorunlu kılar.

Uyku Problemleriyle Nasıl Başa Çıkılır?

Uyku problemleri, çocukların yaşantısını olumsuz bir şekilde etkilediği için ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması gerekmektedir. Zamanında tespit edilen sorunlar, iyileşme sürecinin çok daha hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır. Uyku apnesi, kabuslar, uykuya dalmada zorluk gibi uyku bozuklukları için ayrı iyileşme sürecinin belirleneceğini söylemek olanaklıdır.

Uzman desteği ile birlikte çocuğun uyku sorunlarını giderme konusunda çeşitli çalışmalar gerçekleştirilir. Oyun, iyileşme sürecinde oldukça etkili hususlar arasında yer aldığı için çocukların çeşitli oyunlara yönlendirilmesi gerekir. Ebeveynlerin konu ile ilgili bilinç kazanması, çocuklarına doğru bir davranış içerisinde olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle hem uzman desteği hem de ebeveynlerin bilinçli olması, alınacak online terapi iyileşme sürecinin hızlanmasını olanaklı hale getirecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.