Uyuşturucu Madde Ticareti Suçu Nedir?

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçu Nedir?

Uyuşturucu madde ticareti suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Üçüncü Bölümü’nde Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar başlığı altında 188. maddede düzenlenmiştir.

Uyuşturucu madde ticareti suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Üçüncü Bölümü’nde Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar başlığı altında 188. maddede düzenlenmiştir. Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı biçimde imal, ithal veya ihraç etmek suçtur. Bu suçu işleyen fail hakkında, kanunda öngörülen ceza yaptırımına hükmolunur. Uyuşturucu madde ticareti suçu nedeniyle yürütülen soruşturma ve kovuşturma sürecinde hukuk yardığımı sağlayan avukata “uyuşturucu avukatı” denir.

Seçimlik hareketli bir suç olan uyuşturucu madde ticareti suçuna konu maddenin; eroin, morfin, kokain, bazmorfin veya bonzai olması, faile daha ağır ceza yaptırımı uygulanmasını gerektiren nitelikli halini oluşturur. Uyuşturucu madde ticareti suçuna uygulamada “uyuşturucu kaçakçılığı” suçu da denmektedir. Uyuşturucu madde ticareti suçu nedeniyle hürriyeti bağlayıcı ağır ceza yaptırımı öngörüldüğü için deneyimli ve uzman bir ağır ceza avukatından yardım almak son derece mühimdir.

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçu ile Uyuşturucu Madde Kullanma Arasındaki Fark

Kullanmak amacıyla uyuşturucu madde bulundurmak ile uyuşturucu madde ticareti yapmak, uygulamada birbiri ile sıkça karıştırılan iki farklı suçtur. Bir suçun, uyuşturucu madde ticareti suçu mu yoksa kullanmak için uyuşturucu bulundurma suçu mu olup olmadığını belirlerken başvurulan kriterler şunlardır:

  • Kullanmak amacıyla uyuşturucu madde bulundurmak ve uyuşturucu madde ticareti yapmak suçları arasındaki en önemli ayrım, ele geçirilen uyuşturucu madde miktarıdır. Bireyin kişisel ihtiyacından fazla miktarda uyuşturucu madde taşıması, uyuşturucu maddeyi kişisel kullanım amacı dışında bulundurduğuna işaret eder.
  • Kullanmak için uyuşturucu madde bulundurmada en mühim husus, kişisel kullanım kapsamında değerlendirilebilecek miktarda uyuşturucu bulundurulmasıdır. Kişisel kullanım kapsamında değerlendirilebilecek uyuşturucu miktarı tespit edilirken; ilgilinin fiziksel ve ruhsal yapısı, özellikleri, uyuşturucu maddenin cinsi, niteliği başta olmak üzere birçok faktör değerlendirilir.
  • İlgilinin elinde bulundurduğu uyuşturucu maddeyi bir başkasına satmak, devretmek veya tedarik etmek amacıyla belirli davranışlar sergileyip sergilemediği araştırılır.
  • Sanığın uyuşturucu maddeyi nerede bulundurduğundan yola çıkılarak kullanmak amacıyla mı yoksa ticaret için mi bulundurduğu değerlendirilir.
  • Uyuşturucu maddenin nasıl bulundurulduğu da suçun tespiti noktasında yardımcı ölçütlerden biridir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.