Veciz söz, Genel Müdürün başını derde soktu

Veciz söz, Genel Müdürün başını derde soktu

Kamu Görevlileri Etik Kurulu örnek bir karara imza attı. Bir kuruma müracaat eden bir firma yetkilisi e-posta ile kurumun genel müdürüne: "İşinin ne zaman biteceğini; işlerinin bir an önce yapılması gerektiğini" yazar. Genel Müdürün bu e-postaya verdiği..

Ahmet Ünlü

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, vatandaşa ya da hizmet alanlara had bildirmeye çalışanlara öyle bir kararla cevap verdi ki bir daha hiçbir kamu görevlisi böyle bir şeye tevessül edemez hale gelecek. Bu Kurulun internet sitesinde yer alan 2016 yılına ait kararın içeriği itibarıyla birçok kamu yöneticisine örnek olacağını, vatandaşın da bu karardan çok şey öğreneceğini düşünüyoruz.

Örnek kararda neler yer alıyor?

Kurulun 15.11.2016 tarihli ve Karar No: 2016/... nolu kararında; Başvuru sahibi sayılı ...Kanunu'na göre çalışan ...Şirketi'nin yöneticisi olduğunu; ... İli ... İlçesi'nde faaliyet göstermek amacıyla 09.01.2016 tarihinde ...Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduklarını; Mevzuatta belirtilen tüm belgelerin Genel Müdürlüğe gönderildiğini ve 16.500 TL harcın döner sermayeye yatırıldığını; yerinde denetim ve SGK girişlerinin yapıldığını; ... için 21.06.2016 tarihinde ... numaralı yetki belgesi ile onay verildiğini; ... internet sisteminin açılabilmesi ve yetki belgesinin teslim alınabilmesi için ... Genel Müdürün e-imzasının gerektiğini; uygulamada bu sürenin 1-2 gün sürdüğünü;

24.06.2016 tarihinde ...Genel Müdüre ve ... Başkanlığı'na işlemler hakkında bilgi almak amacıyla bir e-posta gönderdiğini; aynı gün Genel Müdürün resmi e-posta adresinden gönderilen bir e-posta aldığını; bu e-postada kendisine haddini aştığı ve diğer vatandaşların ciddi konularına engel olduğunun ifade edildiğini; bunun üzerine Genel Müdüre 25.06.2016 Cumartesi günü yeni bir e-posta gönderdiğini; 27.06.2016 Pazartesi sabahı ...internet sisteminde; yetki belgesinin Genel Müdür tarafından imzalandığını ve sistemin açıldığını tespit ettiklerini; bunun üzerine sorumlu müdür ve diğer personelin atamalarını yaptıklarını; ancak iki saat sonra yetki belgesinin pasife alındığını ve işlem yapılamadığını; E-posta ile konu hakkında bilgi almak için yetkilendirme ve ... birimlerine yazı gönderdiklerini; cevap gelmeyince saat 14:28'de bir yetkili ile görüşerek durumu anlattığını; yetkilinin uygulamanın Genel Müdürün e-imza ile onaylamasından sonra sistemin açılması şeklinde olduğunu ancak durumu araştırarak kendisini arayacağını söylediğini ve aradığında; imzada bir problem olduğu için sistemin kapatıldığını; sistemin sehven açılmış olduğunu; makamın takdiri gereği işlemlerin yürütüldüğünü söylediğini; Tamamen otomatik kayıt tutan ...internet sisteminde sehven sitemin açılmasının mümkün olmadığını; ... Genel Müdürün kendisine e-postaları nedeniyle duyduğu kişisel husumeti nedeniyle keyfi olarak mağduriyetine sebep olduğunu iddia etmektedir.

Sürekli aynı konuda e-posta göndermek bir çeşit tacizmiş

... Genel Müdürü ... 16.08.2016 tarihli yazılı savunmasında özetle; "... Şirketi Müdürü ...'un Genel Müdürlüğe ve resmi e-postasına gönderdiği yazıyla "işinin ne zaman biteceğini; işlerinin bir an önce yapılması gerektiğini" istediğini; Adı geçenin son e-postasına "derman hadden (sınırdan) geçerse (dozunu aşarsa) dert olur; sürekli aynı konuda e-posta göndermek bir çeşit tacizdir; herkese aynı şekilde hizmet verilmektedir" şeklinde cevap verdiğini; Sistem sorumlusu görevlilerin onay almadan sistemi açtığını; onay olmadığı anlaşılınca onayın kapatıldığını; Had bildirmek niyetiyle davranmadığını; veciz cümlesinin yanlış anlaşıldığını; anlamama hatası ile Genel Müdürlüğü ve Kurulumuzu meşgul ettiğini; sistemin açılıp kapanmasının teknik bir hatadan kaynaklanıp şahsı ile ilgili olmadığını" belirtmiştir.

Hiçbir kamu görevlisi vatandaşa haddini bildiremez

Dosyadaki bilgi ve belgeler değerlendirildiğinde; Başvuranın yöneticisi olduğu ... Şirketi'ne verilen yetki belgesinin aynı gün askıya alınmasının hakkında inceleme yapılan kamu görevlisinin başvuran tarafından kendisine gönderilen e-postalar nedeniyle duyduğu kişisel tepkisinden kaynaklandığı ve askıya alınma işleminin Şirket'in sözleşme imzalamak için bekleyen müşterileri karşısında mağduriyetine neden olduğu anlaşıldığından; ... Genel Müdürü ...'in, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin "Halka hizmet bilinci" başlıklı 6. maddesinde yer alan "Kamu görevlileri, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde; halkın günlük yaşamını kolaylaştırmayı, ihtiyaçlarını en etkin, hızlı ve verimli biçimde karşılamayı, hizmet kalitesini yükseltmeyi, halkın memnuniyetini artırmayı, hizmetten yararlananların ihtiyacına ve hizmetlerin sonucuna odaklı olmayı hedeflerler." ilkesi ile "Dürüstlük ve tarafsızlık" başlıklı 9. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Kamu görevlileri, takdir yetkilerini, kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda, her türlü keyfilikten uzak, tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine uygun olarak kullanırlar." ilkesine aykırı davrandığı görülerek ilgili genel müdürün etik ihlali yaptığına karar vermiştir.

Görüleceği üzere, vatandaş olarak bizler haklarımızı etkin bir şekilde arayabilirsek, hiç kimsenin vatandaşa had bildirme hakkının olmayacağını görürüz. Vatandaş, yutkunma yerine hakkını aramalı ve gerekirse sonuna kadar işini takip etmeli ve zaman zaman ilgilileri de yutkundurmalıdır.

Etik Kurul kararının sonuçları

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kararının yaptırımı olmadığını düşünenler olabilir. Ancak, bu Kararlar sonucunda kamu kurumları ve ilgili kamu görevlileri birçok adım atmak zorundadır. Öncelikle ilgililer hakkında disiplin süreci başlatılmalıdır. Yine hakkında karar verilen kamu görevlisinin idari görevi sorgulanmalıdır. Vatandaş açısından ise öncelikle uğradığı zararın adli yargıda tazmini gündeme gelecektir. Vatandaşlar, acaba kamu görevlileri bundan sonraki işlerimde sıkıntı çıkarırlar mı endişesine kapılmamalıdır. Çünkü, son dönemde çıkarılan kanunlar, vatandaşı devlet karşısında güçlendirmiş ve devleti efendilikten asli görevi olan hizmetçiliğe terfi ettirmiştir.

Vatandaşlar olarak Kuruldan talebimiz

Kurulun inceleme yetkisi içinde bulunan bir kamu görevlisinin etik ilkelere aykırı davrandığının çeşitli yollarla öğrenilmesi üzerine Kurulun resen inceleme yetkisini kullanabilmesine rağmen şu ana kadar yayımlanan kararlarında re'sen incelemeye rastlayamadık. Bundan sonraki kararlarında re'sen yapılan incelemede etik ihlaline karar verilmiştir ifadelerini görmek istiyoruz. Artık bu Kurul, birazcık gözünü açmalı ve ortalıktaki etik ihlallerini görmelidir. Bugünleri de görür müyüz demeyin, biz, biz olursak çok güzel günleri çok yakında göreceğiz, hem de her alanda.

YeniŞafak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.