Yarın, Asgari Ücrette Tahminler Değişecek!

Yarın, Asgari Ücrette Tahminler Değişecek!

Asgari ücretin belirlenmesine yönelik çalışmalar yarın yeniden gündeme gelecek! İşte detaylar..

Asgari ücrete ne kadar zam olacağına dair gündem de merak konusu. Ocak ayına az bir zaman kalırken gözler asgari ücret zam tahminlerini araştırıyor.

Vatandaşların maaşlarına yapılacak zam oranın belirlenmesinde enflasyon rakamları ön planda yerini alıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu mevzuat gereği 1 Aralık'ta hazırlıklarını yapmaya başlayacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretle ilgili yaptığı konuşmada;

“Görüşmeler başlayacak, aralık ayı içinde sosyal diyalog mekanizması çalışacak. Orada elbette işçilerimizin refah beklentileri, işletmelerimizin de rekabet gücünü devam ettirme, istihdamı devam ettirme gibi beklentileri olacaktır. Kamu kesimi de bu dengeyi gözetecektir diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu üçlü mekanizmanın, diyalog mekanizmasının işleyişini gördükten sonra yorum yapmak daha doğru olur" ifadelerine yer vermişti.

Peki asgari ücrette tahminler ne olacak, süreçte rakamlar ne yönde ilerliyor?

Ekonomist Muhammet Bayram sıkça sorulan, soruları yanıtladı;

Bayram açıklamasında şunları kaydetti: “Aralık ayı itibarıyla asgari ücret görüşmeleri başlayacak. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz burada ‘Diyalog ile tüm tarafların tatmin olacağı bir mekanizmayı işletmeyi düşünüyoruz’ dedi. ‘Bu üçlü mekanizma işledikten sonra yorum yapmak daha doğru olur’ ifadesinde bulundu.

Aralık ayı ile birlikte değerlenidirmeler başlayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandığında işçi kesimini temsilen 2 kadın, 2 erkek asgari ücretli olacak, 1 kişi de TÜRK-İŞ’ten yetkili toplantıda yer olacak. İlk toplantı aracılığıyla taraflar beklentilerini söyleyecek.

Yarın, Asgari Ücrette Tahminler Değişecek!

"Kamu kurumlarında evrak ve bilgilerin alınması ile ilgili talepler bulunur. Kamu kurumlarından enflasyon, geçim endeksleri, kira endeksleri gibi veriler alınarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını bu sayede gerçekleştirmiş olur." diyerek açıklama yaptı.

TÜRK-İŞ AÇLIK SINIRINI 14 BİN TL OLARAK BELİRLEDİ! BU PAZARLIĞI NE YÖNDE ETKİLER?

"TÜRK-İŞ’in kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırması var. Açlık sınırı 14 bin TL civarında geldi. Daha önceki dönemlerde TÜRK-İŞ ‘bunun altına olmaz’ şeklinde pazarlığa başlamıştı. Ancak aralık ayına ilişkin açlık sınırı henüz gelmedi. Şu anda asgari ücrete yüzde 40 zam yapılırsa, 15 bin 900’ler seviyesine denk geliyor. Burada 16 bin TL seviyesi psikolojik sınırdır. Ben yüzde 50 zam yapılacağını değerlendirmiyorum", yorumunda bulundu.

2024 YILINDA ASGARİ ÜCRETE BİR DEFA MI ZAM OLACAK, ARA ZAM AÇIKLANACAK MI?

Önceden yapılan Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklmasına değindi; ‘Gelecek sene tek sefer zam olacak şekilde bir çalışma yapıyoruz’ dedi. " Normal şartlarda ben yüzde 40’lar seviyesinde artış bekliyorum.Önümüzdeki sene ilave bir zam daha yapılmayacaksa seneye oluşacak zammın önden verilmesi gerekiyor. Çünkü vatandaş bunu sırtlayacak. Tek seferde yüksek bir artış enflasyonda tetiklemeye sebep verecek ve ekonomiyi ücret fiyat sarmalına sokacaktır. Ben tek asgari ücreti mümkün görmüyorum. Seneye bir defa daha asgari ücret artışı olacağını düşünüyorum. Ancak olmayacaksa da bu dönemde yüksek bir artış söz konusu olabilir."

"Benim tahminim yüzde 40’lık bir artıştır. Bu 15 bin 960 TL yapıyor. 16 bin TL seviyesi psikolojik sınırdır. Enflasyon üzerinde bir artış olacaktır. Yüzde 40 seviyesinde artış enflasyonun üzerinde bir artıştır. Yüzde 38 oranında altı aylık enflasyonun çıkacağını kabul edersek yüzde 1-2 puanlık bir refah payı artışı olacaktır."

"Burada hem işveren hem de çalışanın düşünülmesi gerekiyor. Asgari ücret 16 bin TL olsa dahi büyükşehirlerde yaşam maliyetlerinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Halihazırda büyükşehirlerde asgari ücret uygulanmıyor. Çalışanlar asgari ücretle çalışmak istemiyorlar. Bunun artık kalıcı bir sisteme oturulması gerekiyor. 2024 yılı ortalarına doğru dezenflasyon sürecine girilecek. Asgari ücretli ‘sonraki dönemde ben ne kadar maaş alacağım?’ diye düşünmemeli, milli gelirden pay alması kanunlaştırılmalı, asgari ücretli enflasyon + milli gelir üzerinden maaşlarını bilmeli. Aynı şekilde işverenler için de daha öngörülebilir durum olacağı için enflasyona sebebiyet verecek fiyat artışları yapılmaz. Her asgari ücreti konuştuğumuzda fiyatların hızla yükseliyor." ifadesini kullandı.

ASGARİ ÜCRETTE ÜÇLÜ MUTABAKAT SÖZ KONUSU OLABİLİR MİI?

"Son yapılan toplantıda üçlü mutabakat olmamıştı. Ben bu dönemde yeni yıla girilecek olması nedeniyle üçlü mutabakat çıkacağını düşünüyorum. Sadece asgari ücretlilerin değil, ücret tarifelerinde düzenlemeler, vergi diliminin sabitlenmesi, konut kira yardımı ve diğer hususlarda çalışanların sosyal imkanlarını artıracak, alım güçlerini artıracak hususlar olursa taraflar üçlü mutabakatla görüşmeden ayrılacaktır diye düşünüyorum.” sorusunun yanıtı verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.