YDS'de sınav süresi neden düşürüldü?

YDS'de sınav süresi neden düşürüldü?

YDS'de sınav süresinin neden düşürüldüğü sorusu, Milli Eğitim Bakanlığına soruldu

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİBAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasınıarz ederim.

 

 

 

 

 

İdris BALUKEN

BDP Grup Başkanvekili

Bingöl Milletvekili

 

 

Yıllardır kopya skandalları ile gündemden düşmeyen ve yaptığı hatalarla öğrencileri sürekli mağdur eden ÖSYM bu defa da ÜDS sınavına üç ay kala dil sınavlarında yaptığı değişiklik ile yüzbinlerce öğrenciyi mağdur etti. ÖSYM bu yıl KDPS ve ÜDS sınavlarının kaldırıldığını ve bu sınavların yerine Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavı (YDS)yapılacağını duyurdu. 7 Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirilen ilk YDS sınavına Türkiye genelinde yaklaşık 330 bin aday girdi. Bu uygulama bir dizi hak kaybı ve eşitsizliği de beraberinde getirdi. İlk olarak, öğrencilerin yılda dört defa dil sınavına girme hakkı ellerinden alınarak ikiye düşürüldü. Diğer taraftan daha önceki ÜDS sınavlarında üç ayrı alanda (sağlık bilimleri, fen bilimleri, sosyal bilgiler) testler yer almaktaydı. Adayların kendi alanlarıyla ilgili soruların ağırlıklı olduğu testi cevaplıyorlardı. Bu yeni uygulamayla adayların eğitim gördükleri alandan sınava girme hakları ellerinden alınmış oldu. Yeni uygulamadaki en önemli hak kaybı ise sınav süresinin 180 dakikadan 150 dakikaya çekilmesidir. Bu uygulamanın yarattığı mağduriyet somut örneği ise YDS sınav sonuçlarında kendini gösterdi.

Son Beş Yılın İlkbahar Dönemlerinde Yapılan KPDS Puan Ortalamaları

2013 YDS İlkbahar Ortalaması30,461
2012 KPDS İlkbahar Sınav Ortalaması43,623
2011 KPDS İlkbahar Sınav Ortalaması37,067
2010 KPDS İlkbahar Sınav Ortalaması54,280
2009 KPDS İlkbahar Sınav Ortalaması54,850
2008 KPDS İlkbahar Sınav Ortalaması56,240

Son Beş Yılın İlkbahar Döneminde Yapılan ÜDS Puan Ortalamaları

2013 YDS İlkbahar Ortalaması30,461
2012 ÜDS İlkbaharFen Bilimleri35,489
Sağlık Bilimleri39,132
Sosyal Bilimler37,027
2011 ÜDS İlkbaharFen Bilimleri33,449
Sağlık Bilimleri39,082
Sosyal Bilimler32,825
2010 ÜDS İlkbaharFen Bilimleri51,23
Sağlık Bilimleri48,92
Sosyal Bilimler45,87
2009 ÜDS İlkbaharFen Bilimleri56,96
Sağlık Bilimleri52,37
Sosyal Bilimler47,28
2008 ÜDS İlkbaharFen Bilimleri48,73
Sağlık Bilimleri54,30
Sosyal Bilimler45,43

ÖSYM’nin bugüne kadar yaptığı tüm ÜDS ve KDPS sınav ortalamaları karşılaştırıldığı zaman en düşük ortalamanın 2013 YDS sınavı ortalamasının olduğu görülmektedir. Hem yukardaki tablolardan açıkça görüldüğü üzere, hem de tarafımıza ulaşan uzmanların ve adayların görüşlerine göre 2013 YDS önceki sınavlarla aynı şart ve koşullarda yapılmamıştır. Buna karşılık sınav puanı önceki sınavlar ile birlikte aynı geçerliliğe tabi olacaktır. Bu da 2013 YDS’ye giren adayları önceki sınavlara giren adaylara gere dezavantajlı bir duruma düşürmüştür. Bu durum ÖYP, Lisansüstü öğretim ve bu sınav sonuçlarının geçerli olduğu diğer tüm alanlarda ciddi bir eşitsizliğe neden olacaktır.

Yapılan YDS sınavında ortalamaların iyice düşük çıkması kamuoyunda ÖSYM tarafından yapılan testlerin geçerlilik ve güvenirliliği yönünde ciddi soru işaretleri de oluşmasına neden oldu. Uluslararası sınav standartlarına göre yapılan her sınava yönelik teknik rapor yayınlanması gerekmektedir. Söz konusu teknik raporda sınav test maddelerinin güçlük indeksleri, şayet yapılmışsa pilot uygulamalarının sonuçları, her bir test maddesinin seçeneklerinin sağlıklı bir şekilde işleyip işlemediği, her bir test maddesi ve toplamda tüm sınav için verilen cevaplama süresinin neye göre belirlendiği vb. sağlıklı bir testte yer alması gereken bütün bilgiler yer almaktadır. Bu teknik raporun yayınlanması sınavın şeffaflığı, geçerlilik ve güvenirliliği açısından hem alan uzmanlarının hem de sınava giren adaylara tatmin edici bilgiler sunmaktadır. Ancak ÖSYM yaptığı sınavların hiçbirine ilişkin teknik rapor yayınlamadı.

Bu bağlamda:

1. Sınav süresinin düşürülmesinin nedeni nedir? YDS puanları neye göre hesaplanmıştır?

2. ÖSYM yaptığı sınavlara ilişkin neden teknik rapor yayınlamamaktadır? YDS sınavının teknik raporu nedir? Yayınlanması düşünülmekte midir?

3. Dil sınavında yapılan bu değişiklikler, sınav sonuçlarından da açıkça anlaşıldığı üzere 2013 YDS’ye giren adayları daha önceki yıllarda ÜDS ve KPDS’ye giren adaylara oranla dezavantajlı bir duruma düşürüp mağdur etmiştir. Bakanlık olarak Lisansüstü öğretim, ÖYP vb. başvurularda bu durumun yaratacağı mağduriyetin giderilmesi için acilen ne yapmayı planlıyorsunuz?

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.