Yeme içme sektörü 30 bin lira maaşla eleman bulamıyor

Yeme içme sektörü 30 bin lira maaşla eleman bulamıyor

Yeme-içme ve gıda sektöründeki nitelikli ustalar değere bindi. Sektörde en çok; fırın, pide-lahmacun, döner ve kebap ustası aranıyor. Maaşlar ise 25 bin lirayı buldu. Sektör temsilcileri "Bir usta kolay yetişmiyor, alttan gelen çırak yok, maaş talepleri

Pandemi ile başlayan sektördeki istihdam sorunu çığ gibi büyüyor. Özellikle ekmek, lahmacun, pide, döner ve kebap ustası ile mutfak şefi bulmak gitgide zorlaşıyor. İşletmeciler, bu sektörün eğitim alanında bir karşılığı olmadığını belirterek, usta-çırak sistemi ile eleman yetiştiğini belirtiyor. Yeni jenerasyonun daha kolay işleri tercih ettiği ifade ediliyor. Hal böyle olunca kalifiye elemanlar da yüksek maaş talep ediyor.

Pandemi öncesinde yetişmiş bir fırın ustası 5 bin liraya çalışırken, şimdilerde 25 bin lira alıyor. Aynı şekilde 3 yıl önce 6 bin lira alan döner ustası 30 bin lira talep ediyor. Hızla çoğalan kebapçılarda da istihdam sorunu var. 2020 yılında 7 bin lira alan yetişmiş bir kebap ustası için bugün 25 bin lira veriliyor. Buna rağmen usta bulmak zor.

KAAN ZENGİNLİ - Türkiye

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.