Yöneticiler Nasıl Olmalı?

Yöneticiler Nasıl Olmalı?

Genel tanımlamalarda yönetim; “Önceden belirlenmiş amaç ve hedefleri gerçekleştirmek için elde bulunan kaynakların (insan, para, makine, malzeme, bilgi vb.) anlamlı bir şekilde bir araya getirilerek planlama, örgütleme, yöneltme ve denetleme faaliyetlerin

KİMLER YÖNETİCİ OLMALI

     Genel tanımlamalarda yönetim; “Önceden belirlenmiş amaç ve hedefleri gerçekleştirmek için elde bulunan kaynakların (insan, para, makine, malzeme, bilgi vb.) anlamlı bir şekilde bir araya getirilerek planlama, örgütleme, yöneltme ve denetleme faaliyetlerinin yürütülmesi, başkaları vasıtasıyla iş görme süreci” şeklinde ifade edilmektedir.

     Yöneticilik, hayatta biroklarının sahip olmayı arzu ettiği fakat gereklerini genellikle yeterince yerine getiremediği bir mevkidir. Bir kişiye verilen her rütbe, makam veya amirlik; beraberinde taşıması gerçekten çok büyük bir ciddiyet gerektiren sorumluluklar getirir. Milli Eğitimde Yönetici, insan ve madde kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak, eğitimi amaçlarına uygun olarak yöneten kişidir. Son günlerde Milli Eğitimde sürekli yönetici atama yapılmaktadır.Yönetici  görevi alan tüm öğretmen arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz. Yönetici olan kişide bulunması gereken özellikleri şöyle sıralayabiliriz.

-Yönettiklerinin dini değerlerine saygılı olmalıdır.

-Adaletli olmalı

-Geniş bir kültüre sahip olmalı. Okuyan, düşünen ve sorgulayan olmalı.

-İstişareye açık, yönetici kabiliyetleri olan, kararlı olmalı. İşyerinde beyin fırtınası seansları düzenlemeli, fikirlerine değer verdiği insanlarla karar aşamasında mutlaka fikir alışverişinde bulunmalı.

-Yönetici olgun davranmalı, kendine güvenmeli ve başkalarına güven vermelidir. Samimi, ilişki kurma ve empati yapma yeteneğine sahip olup, ileriyi görmelidir. Duygusal olgunluk içinde açık sözlü, etkili konuşup, doğru, bilgili, inisiyatif sahibi, kararlı ve dürüst olmalıdır.Çatışmaları da uygun yollarla çözüp, faydaya dönüştürerek, riskleri ve krizleri en uygun şekilde yönetmesini bilmelidir.

-Üretici olmalı. Ar-ge’ye önem vermeli.

-Anadilini  çok iyi kullanmalı

-Ruhsal dengesi sağlam olmalı. Sürekli ben ben ben diyen olmamalı.

-Herkesle selamlaşmalı, hiç kimseyi görmezlikten gelmemeli.

-Güvenilir, karizmatik, sözünde durabilen şeffaf, azimli, ideal sahibi olmalı

-Huzurlu ve dengeli bir aile yaşantısı olmalı

-Çevresinde menfaatçi ve yalaka tabir edilen kişileri iyi tanımalı, onlardan karar mekanizmasında uzak durmalı

-Bilgi işlem teknolojilerini çok iyi bilmeli, kullanmalı ve kullandırmalı

-Yaptıklarını övmekten ziyade daha ileri başarılar için dayanak noktası olarak görmeli

-Dış görünümüne dikkat etmeli

-Takdiri aleni, tenkit ve cezalandırmayı teke tek yapmalı

-Elemanlarına ilgi ve şefkat göstermeli; konuşurken ses tonunu yükseltmemeli.

-Bütün elemanlarını, onları huzursuz etmeden kontrol etmeli, eksiklikleri yönlendirerek gidermeli

-Haksızlığa, yanlışa, olumsuza göz yummamalıdır. Çözümden yana olmalıdır.

-Yöneticilik, hiçbir zaman arkası kesilmeyen sürekli bir öğrenme sürecidir. Kendisi ile beraber ekibini de geliştirmesi, eğitmesi olmazsa olmazdır. Zaman içerisinde astlarına sorun değil, çözüm getirmeleri yönünde tenkitlerde bulunmalıdır. Onların ufuklarını genişletmesi kendisi, ekibi ve yönetimi için her zaman artı sağlayacaktır. Sistemli bir planlama tekniğine sahip olmalı, yaptığı ve söylediği her şeyi not etmelidir. Eğer bir yönetici yokken sorumlu olduğu alanın işleri aksıyor ise planlama sistemini mutlaka kontrol etmelidir.

-Ön yargıları bir kenara bırakmalıdır. Sorunu için yanına gelen bir kimseye, sürekli olarak kendisini ya da kurumu suçlayan birisi olarak bakmamalı, kişiyi tam anlamıyla dinledikten sonra ön yargıları ile değil mantığı ile karar vermelidir. Belki de yöneticinin göremediği ve kurum için çok önemli olan bir konunun çözümünü görmüş ve onunla fikir paylaşımı yapmak isteyen birisi olabilir.

-Kendisine verilen görevin baki olmadığını bir gün biteceğini, yaptığı her işin bu dünyada ve diğer dünyada hesabının olacağı şuurunda olmalıdır. Yapacağı işlerde hakkın rızasını gözetmelidir.

 

 

ÖĞ-DER

ERZURUM ŞUBE BAŞKANLIĞI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.