15 Temmuz davasında erlerin dosyası ayrılıyor

15 Temmuz davasında erlerin dosyası ayrılıyor

15 Temmuz'dan sonra açılan bin 400'e yakın darbe davasında hakim karşısına çıkan erlerin dosyaları 15 Temmuz Şehitler Köprüsü hariç ayrılmaya başlandı.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki hain kalkışmasından sonra İstanbul ve Ankara başta olmak üzere tüm yurtta bin 400'e yakın darbe girişimi davası açıldı. Açılan davalarda 168'i eski general olmak üzere yaklaşık 7 bin eski asker yargılanıyor. Bu davalarda rütbeli askerler dışında erlerin en yoğun olarak yargılandığı davalar, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, İBB'yi işgal girişimi, FSM Köprüsü, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı dosyaları olarak biliniyor.

Devam eden davalarda en çok tartışılan sanıklar ise erler oldu. Cuntacıların emriyle çok sayıda bölgeye götürülen erlerden, suça karışmayanların kısa sürede belirlenebilmesi için harekete geçen mahkemeler yeni bir yöntem belirledi. Rütbeli eski askerlerin yargı sürecinin uzaması ihtimaline karşı, birçok davada erlerin dosyaları ayrılmaya başlandı.

KARAR'ın edindiği bilgilere göre, 'Tefrik' yani ayırma kararı verilen ilk dosya Sabiha Gökçen Havalimanı'nın işgali girişimi davası oldu. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tutuklu 28 rütbeli subay ve astsubay dışında 34 er tutuksuz yargılanıyordu. Diğer davalardan farklı olarak rütbeliler için geçen ay karar verilirken tutuksuz yargılanan erlerin dosyaları önümüzdeki günlerde görülecek.

Erlerin dosyalarının ayrıldığı ikinci dava ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün tek taraflı trafiğe kapatılmasıyla ilgili dava oldu. Bir yarbay, bir binbaşı, bir yüzbaşı, bir üsteğmen, 10 uzman çavuş ve 46'sı tutuksuz 47 er olmak üzere toplam 61 sanığın yargılandığı davada erlerin dosyaları ayrıldı. 'Tefrik' kararlarının uygulandığı son dava ise Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerini tutan askerlerle ilgili süreç oldu.

Uygulamanın, 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davası dışında diğer davalarda da yapılması bekleniyor. Uygulama ile erlerin yargılanmalarının kısa sürebileceği değerlendiriliyor. KARAR

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.