2015 MEB 29-30 Nisan 2.Dönem TEOG Sınavı Başarı İpuçları - Tüm Dersler

2015 MEB 29-30 Nisan 2.Dönem TEOG Sınavı Başarı İpuçları - Tüm Dersler

2015 MEB 29-30 NİSAN 2.DÖNEM TEOG SINAVI BAŞARI İÇİN İPUÇLARI - TÜM DERSLER - Matematik sorularını hangi metotla çözerseniz sonuçtan emin olursunuz? Sosyal Bilgiler ve Türkçe sorularında nelere dikkat etmeli? Soruyu boş bırakmak doğru mu? 2015 Yılı 2.Döne

2015 MEB 29-30 NİSAN 2.DÖNEM TEOG SINAVI BAŞARI İÇİN İPUÇLARI - TÜM DERSLER - Matematik sorularını hangi metotla çözerseniz sonuçtan emin olursunuz? Sosyal Bilgiler ve Türkçe sorularında nelere dikkat etmeli? Soruyu boş bırakmak doğru mu? 2015 Yılı 2.Dönem TEOG Ortak Sınavlar yaklaşırken sınava girecek öğrenciler için her derse özel başarı ipuçlarını sizler için derledik.İşte detaylar...

 
Özgüvenin az olması sınava negatif etki yapabilir ancak özgüvenin çok yüksek olması da bazen sınav sonuçlarını olumsuz etkiler diyen Varol, “TEOG sınavları zamanlama olarak diğer seçme ve yerleştirme sınavlarına oranla daha geniş bir süreye sahip sınavlardır. Her test 20 tane soru sarar, 40 dakika verir ve yanlış doğruyu götürmez. Bu 20 sorunun hepsiyle uğraşmak, sonuna kadar hepsini yapmak önemlidir. Matematik ve Fen ve Teknoloji testlerinde sınavı bitirdikten sonra soru kâğıdının üzerinden çözümlerini silip bastan tekrar çözmek, bulunan çözümleri yerine koyarak kontrol etmek hataların önüne geçmek için iyi bir yoldur. Türkçe ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavlarında soruları tane tane okuyup sorunun kendi bütünlüğü içinde değerlendirip yapılması çok önemlidir. Özellikle paragraf ve metin verilen sorularda soruyu paragrafa göre cevaplamak gerekir” dedi.

Çocuğun kendi kendini “ben bu sınavı başarırım” diye motive etmesinin sonuçları pozitif anlamda bir tık daha ileri götürdüğünü anlatan Varol, “TEOG gibi yanlışların doğruları götürmediği bir sınavda çocuğun bilmediği soruyu boş bırakmaması gerekir. Ancak cevap verirken en olurunu bulmaya çalışıp onun üzerinden işaretleme yapması önemlidir”

Veliler bu önerileri göz ardı etmeyin!
*Büyükler çocuklarını anlamaya çalışırken genelde kendi dünyalarından bakar. Bu ciddi bir hatadır. Çocuğun farklı bir dili ve olaylara farklı yaklaşımları olduğunu unutmamak gerekir.

*Anne ve babaların, çocuğun inancını arttırıcı konuşmalar yapması önemlidir.

*Çocuğun kendi kendine “ben bunu yapacağım, olmazsa bir daha bir daha deneyeceğim, yapana kadar da ben bunun peşini bırakmayacağım” demesi gerekir.

*Öğrencilerin sınav anında canları sıkılabilir. Sınav esnasında dışarıdaki insanların neler yaptığına değil, öğrencinin teste odaklanması gerekir. Sınava son on gün kala öğrencilerin eksiklerini tespit edip, telafi etmeye çalışması ve konuda yüreklendirilmesi gerekir.

*Ailelerin her hangi bir suçlamada bulunmadan çocuklarına eksiklerini bulma konusunda yardımcı olması başarıyı artırır.

*Çocukların sınav gününde her gün normal olarak yaptıkları kahvaltıyı yapmaları, her aksam uyudukları yatakta uyumaları, her zaman giydikleri kıyafetleri giymeleri kendilerini rahat ve doğal hissetmeleri önemlidir.

*Her çocuğu mutlaka tetikleyen bazı cümleler, filmler veya bazı hareketler vardır. Sınavdan önce ailelerin bir süre çocuğun hareketlerini gözlemlemesi gerekir. Bunları yakalamak azmini ve inancını tetikleyici hareketleri yapmak çocuk için önemlidir.


TEST ile ilgili görsel sonucu 

Matematik Dersi Başarı İçin İpuçları
1.Merkezi Ortak Sınavlarda matematik dersi kazanımları diğer derslere göre daha fazla olduğundan mutlaka sık sık tekrarlar yapılmalıdır.
2. Test yöntemi ile ezber yöntemler yerine konunu n mantığı çözülmelidir.Örneğin;Karekök içindeki negatif bir sayının kök dışına çıkmaz ifadesi yerine uzunluk negatif olamayacağından hiç bir karenin alanı negatif olamayıp kenar uzunluğunda negatif olmadığı öğrenilmelidir.
3. Formülleri, bildiğinizi düşündüğünüz ama soru çözerken hatalarınızın çıktığı konuları tekrar etmelisiniz.Yansıma ve dönme sorularını çözerken kullanılan formülleri basit örneklerle çizerek pekiştirebilirsiniz.Saat yönü 90 derece dönme ile tersi yönde 90 derece dönmeyi karıştıranlar birini iyice öğrenip diğerini 270 derece dönüşle çözebilir.
4. Geçmiş sınav soruları mutlaka çözülüp değerlendirilmelidir.
5. Soru köklerindeki verilerin tümünü okumalısınız. Soruda parantez içindeki ifadelere dikkat etmelisiniz. 
6. Kareköklü sayılarda daha hızlı ve pratik olmak için 1’den 20’ye kadar olan sayıların karelerini öğrenmelisiniz.Bu işlemler tam kare ve tam kare olmayan işlemlerde işinize yarayacaktır.
7. 2.Ortak Sınav da konular daha yoğun olması sebebiyle 7.sınıf bazı konular(Rasyonel sayılarda işlemler,cebirsel ifadelerde işlemler ,denklemler ,silindir,koordinat sistemi)mutlaka tekrar edilmelidir.
8) Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.


Fen ve Teknoloji Dersi Başarı İçin İpuçları
 
1.Mitoz ve mayoz bölünmeyle ilgili soruları çözebilmek için mitoz ve mayoz bölünmenin aşamalarını ve şekillerini bilmek gerekir.Bunun için de bu aşamaları pekiştirene kadar çizimler yapmalı, eğer görsel zekaya sahip iseniz animasyonlar daha etkili olacaktır.Sorularda da hata yapmamak için şekiller çok dikkatli incelenmelidir.

2.Grafik ya da tablo sorularında öğrendiğiniz bilgilerle bağlantı kurmanız önemlidir.
3.Paragraf sorularında genellikle seçeneklerde verilenlerin tamamı doğru ifade olur.Ancak orada sadece paragrafta anlatılan bilgiye göre sorunun cevabı aranmalıdır.
4.Tablo sorularında önce soru okunmalıdır.Arkasından tablodan yararlanarak istenen cevaba ulaşılmalıdır.
5.Eşleştirme sorularında mutlaka eşleşen ifadeler yanlarına yazılmalı ve seçenek belirlenirken hata yapılmamalıdır.
6.Konular öğrenilirken bir bütün içinde düşünülmelidir.Örneğin mitoz ve mayoz bölünmeyi kavrayabilmesi için DNA’ nın özelliklerini,eşlenmesini,kalıtımı,eşeyli üremeyi bilmeniz gerekir.Aksi durumda bilgiler yerine oturmayacak ve kısa sürede unutulacaktır.
7.Örneğin farklı kromozoma sahip canlıların mitoz ve mayoz bölünme şemaları verilerek soru sorulmaktadır ve sonuçta oluşan hücrelerin kromozom sayıları aynı olmaktadır.Ancak aynı canlı, her iki bölünmeyi geçiriyorsa oluşan hücrelerin kromozom sayıları kesinlikle aynı olmaz.Burada soruda “farklı kromozoma sahip canlılar” ifadesini yakalanmalıdır.Yani soruların çok dikkatli okuması gerekir.
8.Yine mayoz bölünmede oluşan hücreler eşey hücreleridir ve kromozom sayısı ana hücrenin yarısı kadardır.Seçeneklerde tüm seçenekler doğruymuş gibi görünür ama orada kelime oyunu yapılmış ve “eşey hücresi n kromozom içerir” ifadesi yerine “eşey ana hücresi n kromozom içerir” ifadesi kullanılmıştır.Burada dikkatli olunması gerekir.
9.Paragraflı sorularda özellikle bilgiden ziyade öğrencinin anlama ve yorumlama yeteneği ölçülür.Örneğin paragrafta” bir çiftçi ektiği sebzelerini yabancı bitkilerden korumak için ilaçlama yapmış ama bu sefer de sebzelerinin bazıları ölmüş bazıları yaşamını devam ettirmiştir.” ifadesini kullanır.Aşağıdaki seçenekte “sebzeler ilaçtan etkilenmiş ve ölmüşlerdir” ifadesini doğru kabul eder.Oysa ki sebzelerin tamamı değil bir kısmı ölmüştür.Yine paragrafta verilen bilgiye göre soruyu yanıtlaması gerekir.
10. Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.
 

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Başarı İçin İpuçları

1.‘Amasya Genelgesi’ne çalışırken Kurtuluş Savaşı’nın amacını, gerekçesini ve yöntemini belirten maddeleri kaçırma ve değerlendirebilirsin.
2. “Milli Egemenlik” vurgusunun yapıldığı konuları kaçırma! Mesela; Erzurum Kongresi’nde Milli egemenlik vurgusu yapan maddeler nelerdir?
3. Sivas Kongresi’nde cemiyetlerin birleştirilmesinin amacı nedir? Bilgilerini gözden geçirebilirsin.
4. Kendine has bir tarih şeridi oluşturup ve mütarekeleri, kongreleri buna yerleştirebilirsin.
5. Sınava çalışırken sebep-sonuç ilişkisine bakabilir. “Ne?” “Neden?” sorularını sorup ve cevap arayabilirsin.
6. Cephelerdeki başarı nedir?
7. Atatürk’ün kişilik özellikleri nelerdir? Başarılarında hangi kişilik özelliklerini kullanmıştır.
8. Antlaşmalara çalışırken; “ Niçin bir araya gelindi?”, “Madde ne için oluşturuldu?” ve “Amaç ne idi?” sorularını kullanabilirsin.
9. Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.
 

Türkçe Dersi Başarı İçin İpuçları
1-Fiilimsiler konusuna çalışırken,sadece fiilimsi eklerini ezberlemekle konuyu kavrayamayız.Önemli olan,fiilimsi eklerinin anlamsal olarak ne ifade ettiğini bilmektir. (Fiilimsi eklerini ezberlemeden, anlamsal olarak ne ifade ettiğini anlayınız.)
2-Türkçede her bir konunun birbiriyle bağlantısı olduğunu, her birinin bir zincirin halkası gibi birbirine sarıldığını belirterek; fiilde çatı konusunu daha rahat anlayabilmeniz için “cümlenin öğeleri, fiiller ve ekler” konuları iyi bilinmelidir. Peki neden özellikle bu konular? Çünkü “fiilde çatı” konusu ile ilgili sorularda;
a) İlk olarak cümledeki yüklem bulunmakta,
b) Daha sonra bu yüklemin fiil olup olmadığı tespit edilmekte,
c) Yüklemin fiil olduğu anlaşıldıktan sonra bu eylemin cümledeki özne ve nesne ile olan ilişkisi incelenmekte,
ç) Bunu incelerken de ayrıca fiilin içinde bulunan bazı ekler de göz önünde bulundurulmaktadır.
3-Paragrafla ilgili sorular çözülürken önce soru okunup,sonrasında paragraf okunmalıdır.Böylelikle paragraf okunurken sorunun cevabı taranıp zamandan kazanılmış olur.
4-Cümlenin öğeleri,cümle yapısı,anlatım bozuklukları gibi konularda,kitap okuma alışkanlığı süreklilik kazanmalıdır.Çünkü;doğru cümle yapılarını göre göre yanlış olan cümle farkına varılmadan hissedilmiş olur.Anlatım bozukluklarını fark etme dağarcığınız genişler.
5-Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.
 

Yabancı Dil Dersi Başarı İçin İpuçları
1.‘Why’ ‘Who’ ‘ Which’ ‘How’ gibi soru sözcüklerine dikkat edin. Bu sözcükler paragraf, diyalog ve tablo sorularında karşımıza çıktığı için çok önemlidirler. Kullanılan soru kalıbının anlamına uygun cevaba yönelin.
2.Soruların çoğunluğu okuduğunu anlama şeklinde olduğu için kelime bilginizi geliştirin.
3.Kişisel özellikleri anlatan kelimeleri öğrenirken; kişinin güçlü ve zayıf yönlerini anlatan kelimeler şeklinde gruplandırarak çalışın.
4.Paragraf ve hikâyeyi okumadan önce soruları okuyarak parça hakkında genel bir bilgi edinin.
5.Birçok soru diyalog şeklinde sorulmaktadır. Diyalogda sorulan şaşırma, onaylama, üzülme gibi ifadeleri iyi bildiğiniz zaman soruda genel olarak ne demek istediğini anlarsınız.
6. Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.
 

Puanınız Nasıl Hesaplanıyor ?

Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) = (OSP1 + OSP2) / 2 
= (497.7778 + 540.5556 ) / 2 
= 519.1667 8.Sınıf Yılsonu Başarı Puanı 78.2292 
7.Sınıf Yılsonu Başarı Puanı 68.9700 
6.Sınıf Yılsonu Başarı Puanı 75.8700 
Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı 519.1667 
Yerleştirmeye esas puan (YEP) 371.1179 
1* : ORTALAMA HESABI: Sınavlar ve ödevlerden alınan puanların aritmetik ortalamasıdır. 
ORT=(SP1+SP2+SP3+PP+PRP)/5 
Ortalama(Türkçe) = ( 75 + 85 + 70 + 75 ) / 4 = 76.2500 
2*: AĞIRLIKLI ORTALAMA HESABI: Her ders için hesaplanan ortalamaların, o dersin haftalık ders saatine çarpımının, ders saatleri toplamına bölünmesi ile elde edilen değerdir. 
AORT=(ORTxDS)/Toplam Ders Saati 
Ağırlıklı Ortalama(Türkçe) = ( 76.2500 x 5 ) / 28 = 13.6161 
3* : YILSONU BAŞARI PUANI: Her iki dönemde, her ders için hesaplanan ağırlıklı ortalama toplamlarının, aritmetik ortalamasıdır. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılır. 
Yılsonu Başarı Puanı=(1.Dönem Ağırlıklı Ortalama Toplamı + 2.Dönem Ağırlıklı Ortalama Toplamı)/2 
1. Dönem Ağırlıklı Ortalama Toplamı = 76.4137 
2. Dönem Ağırlıklı Ortalama Toplamı = 80.0446 
Yılsonu Başarı Puanı = ( 76.4137 + 80.0446 ) / 2 = 78.2292
AĞILIKLANDIRILMIŞ ORTAK SINAV PUANI: Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır. Çarpımların toplamından elde edilen değer, derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle her bir dönem için dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı elde edilir. Dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının aritmetik ortalaması ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılır. 
1.Dönem Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (OSP1) 
OSP1 = ((( (SPTürkçe x AKTürkçe + SPMat x AKMat + SPFen x AKFen + SPİnk.Tar.x AKİnk.Tar. + SPYab.Dil x AKYab.Dil + SPDin x AKDin) / AKTop.) / 100) x 700) 
= ((( (85x4 + 35x4 + 90x4 + 85x2 + 60x2 + 75x2) /18) / 100) x 700) 
= 497.7778 
2.Dönem Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (OSP2) 
= ((( (90x4 + 75x4 + 70x4 + 80x2 + 70x2 + 75x2) /18) / 100) x 700) 
= 540.5556 /kamudanhaber.com)
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.