2016  Zammı Cüzdana Girmeden Enflasyona Yenik Düştü

2016 Zammı Cüzdana Girmeden Enflasyona Yenik Düştü

Türkiye Kamu-Sen’in sosyal medya üzerinden memurların 2016 yılına yönelik aldıkları zam ve etkilerine ilişkin yaptığı anket sonuçlandı.

Türkiye Kamu-Sen’in sosyal medya üzerinden memurların 2016 yılına yönelik aldıkları zam ve etkilerine ilişkin yaptığı anket sonuçlandı.

Ankette katılımcılara 2016 yılının ilk 6 aylık dilimi için aldıkları maaş zammının olumlu etkilerini hissedip hissetmedikleri ile aldıkları zammın yeterli olup olmadığı yönünde sorular yöneltildi.
Anket sonuçlarına göre, memurların büyük kısmı Ocak ayında alınan zammın etkisini aile bütçelerinde hissetmediklerini ifade ederken, gelir ve gider artışları kıyaslandığında katılımcıların büyük çoğunluğu aldıkları zammın 2016 yılı ile birlikte harcamalarda yaşanan fiyat artışlarını karşılamadığı yönünde görüş belirtti.

“2016 yılına ilişkin aldığınız maaş zammının etkisini hissettiniz mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 10’u “Evet” derken, yüzde 90’ı ise “Hayır” cevabını verdi. Aldıkları maaş zammının ekonomik hayatlarında olumlu bir gelişme yaratmadığını ifade eden memurların yüzde 76’sı aldıkları zammın da yeterli olmadığını vurguladı.

“Aldığınız zamla, zorunlu harcamalara gelen zamları kıyasladığınızda hangisi size en uygun cevaptır?” sorusuna “Aldığım zam yeterli” diyenlerin oranı yalnızca yüzde 3’te kalırken,  “Aldığım zam yetersiz” diyenlerin oranı yüzde 76, “Değişen bir şey yok” diyenlerin oranı ise yüzde 21 oldu.
2016 yılında memurların büyük çoğunluğunun aldığı zammın, yükselen fiyatlara yetişmediği görülürken, maaş artışlarını yeterli bulan ya da gelir gider dengesinde bir değişiklik olmadığını ifade edenlerin oranı yalnızca yüzde 24’te kaldı.  Buna göre, 2015 yılında büyük bir coşku ile kutlanan toplu sözleşmenin getirdiği artışlardan memurların en az yüzde 76’sının memnun olmadığı da ortaya çıktı.
 
KONCUK: MEMURLARIN YÜZDE 97’SİNİN MEMNUN OLMADIĞI ZAMMA İMZA ATANLAR ACABA MEMNUN MU?
Anket sonuçlarına ilişkin değerlendirme yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Tarihi sözleşme diyerek atılan imzaların daha yılın ilk ayından itibaren memur ve emekliye bir şey katmadığı görülmüştür.” dedi. Koncuk, “Yüzde 6 oranında yapılan maaş artışının 2016 yılının ilk ayında memur ve emekliye bir katkı sağlamadığı yaptığımız anket ile de ortaya çıkmıştır. Memur ve emeklilerimizin önünde daha 5 ay gibi uzun bir süre varken, zammı aldıkları ilk ayda artışı hissetmeyen kamu çalışanlarımızın yılın ortalarına doğru daha da büyük sıkıntılar yaşayacakları aşikârdır.
Yılın ilk ayında ilk maaşını alan insanların yapılan zammın etkisi olmadığını ve gündelik yaşamlarında olumlu bir gelişme hissetmediklerini belirtmesi ortada övünülecek bir imzanın ve artışın olmadığını tescil etmektedir. Kimsenin memnun olmadığı bir zamma imza atanların bu durumdan memnun olup olmadığını doğrusu biz de merak ediyoruz.

“Aldığım zam yeterli” diyen yüzde 3’lük bir kesim dışında yüzde 97’nin mutsuz olduğu bir ortamda memur ve memur emeklisinin içine düştüğü çıkmaz bir kez daha acı yüzünü bizlere göstermiştir.
Sokağa, çarşıya, pazara, markete çıkarken cebindeki 1 TL’nin hesabını yapan bu insanların daha yılın ilk ayında sözde aldıkları zammın etkisini dahi hissetmemelerinin nedenleri apaçık ortadadır.
“Tarihi sözleşme” masalları ile kamu çalışanlarını uyutma gayretinde olanlar yüzde 1,8’lik oranı da masada bırakmış ve memurları masada bir kez daha satmışlardır. Türkiye Kamu-Sen olarak 2015 yılından çalınan yüzde 1,8’lik enflasyon farkının da hak sahiplerine teslim edilmesi için gerekli yasal işlemleri yürütüyoruz. Umudumuz, memur ve emeklilerimizin cebinden alınan bu farkın da yargı yoluyla tekrar iade edilerek zor geçeceği daha ilk gününden belli olan 2016 yılında, memur ve emeklilerimizi bir nebze olsun rahatlatması ve çalışanlarımızın haklarını masa başlarında bırakanların gerekli dersi alması yönündedir.” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.