25 Kasım Cuma namazı saat kaçta? Ezan saat kaçta okunacak?

25 Kasım Cuma namazı saat kaçta? Ezan saat kaçta okunacak?

Peki 25 Kasım cuma günü ezan saat kaçta okunacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte tüm illerin cuma namazı vakti

Müslümanların en değer verdikleri namazlardan bir olan Cuma namazı saat kaçta kılınacak. Peki Cuma namazı saat kaçta? Tüm Müslümanlar için bayram niteliğinde olan cuma namazı, Müslümanların en büyük toplanma zamanlarından biridir. Peki 25 Kasım cuma günü ezan saat kaçta okunacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte tüm illerin cuma namazı vakti

CUMA NAMAZI VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Cuma namazında 16 rekat namaz kılınır.

4 rekat ilk sünnet,
2 rekat farz,
4 rekat cuma sünneti,
4 rekat Zuhri ahir (son öğle namazı),
2 rekat vaktin son sünneti.

- Öğle vaktinde ezan okunduktan sonra cuma namazının sünnetine niyet edilerek, 4 rekat öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.

- İlk sünnet kılındıktan ve imam minbere çıkıp oturduktan sonra, müezzin cami içinde ikinci ezanı okur. İkinci ezandan sonra imam ve cemaat, içinden ezan duasını okurlar. İmam hutbeyi okumaya başlayınca, cemaatın namaz kılması ve konuşması caiz değildir.

- İmam, cemaate cuma namazı farzı niyeti ile 2 rekat namaz kıldırır. Cuma namazının farzı diğer iki rekatlı farzlar gibi kılınır. Bakınız » Sabah namazı 

- Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rekatlık son sünneti kılınır. 4 rekat öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.

- Farzdan sonra, "Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" diye niyet ederek, öğle namazının farzı gibi zuhr-i ahir namazı kılınır. Öğle namazının farzı gibi aynen namaz kılınır. Sadece niyet farklıdır.

- Son olarak, öğle vaktinin sünneti niyetiyle, 2 rekat sünnet namazı kılınır.

EN DOĞRU ŞEKİLDE ABDEST NASIL ALINIR?

Abdest nasıl alınır? Müslümanların belirli ibadetleri gerçekleştirebilmesi için yaptıkları arınmaya Abdest denir. Abdest alırken neler dikkat edilmeli? İşte sırasıyla abdest alınış

Erkek ve kadınlarda abdest alış şekillerinde hiçbir fark yoktur;

Abdest almaya başlamadan öncelikle "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diyerek niyet ederiz.

- "Eûzübillahimine şşeytanirracim-Bismillahirrahmanirrahim"i okuduktan sonra ilk olarak eller bileklere kadar ve parmak araları da ovuşturularak güzelce üç defa yıkanır.

AĞZA ÜÇ DEFA BOLCA SU

- Sağ elimize 3 kere su aldıktan sonra ağzımıza veririz. Her su alışımızda ağzımızı çalkalayarak ağızdaki suyu lavaboya dökeriz.

BURNA ÜÇ DEFA SU

- Yine sağ avuç elimize su aldıktan sonra burna çekeriz. Sonrasında sol el ile sümkürerek burnumuzu temizleniriz. Bu işlemi de üç kere tekrarlamalıyız.

YÜZE ÜÇ DEFA SU 

- Elimizi güzelce yıkadıktan sonra avucumuza bolca su alırız. Alında saçların bittiği yerden kulakların yumuşak kısmına ve çenenin alt bölümüne kadar yüzün her tarafı üç kere yıkamalıyız.

KOLLAR ÜÇ KERE YIKANIR

- Kol kuru bir yer kalmayacak şekilde dirseklerle beraber iyice ovularak yıkanmalı. Bu işlemi önce sağ sonra sol kolumuza üç defa uygulamalıyız. 

BAŞI MESH EDİLİR

-Sağ elin içi kısmın ve parmakları ıslattıktan sonra başın üzerine konularak bir kere mesh etmeliyiz.

KULAK İÇİ YIKANIR

Elimizi güzelce ıslattıktan sonra sağ elin şehadet parmağı ile sağ kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın dışı; sol elin şehadet parmağı ile sol kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın arkası meshedilir. Ardından kalan su ile iki elinde üç parmağı ile boyun meshedilir.

AYAKLAR ÜÇ KERE YIKANIR

- Önce sağ ayak sonra sol ayak  topuklarla beraber üç kere yıkanır. Yıkamaya ilk olarak parmak uçlarından başlanır ve parmak araları iyice temizlendikten sonra topuklara kadar yıkanır.

ABDEST BİTİNCE "KELİME-İ ŞEHADET" OKUNUR

Abdest bitirdikten sonra ayakta ve kıbleye karşı "Kelime-i Şehadet" okunur.

abdest-nasıl-alınır

ABDESTİ BOZAN HALLER

- Yellenmek
- Vücudun her hangi bir bölgesinden kan ve irin çıkması
- Ağız dolusu kusmak
- Ağızdaki kanamaların çok fazla olması
- Uyumak, uyuya kalmak
- Bilinci kaybolması bayılmak
- Namaz kılarken yanındakilerin duyacağı kadar gülmek
- Bir anlık çıldırmak, delirmek
- Alkol almak
- Eşlerin birbiri ile aşırı derecede yakınlaşması
- Teyemmümlü kimsenin suyu bulmasıda abdesti bozar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.