29 MAYIS VE FETİH; YENİDEN…

29 MAYIS VE FETİH; YENİDEN…

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Sayın İsmail Koncuk, İstanbul’un fethinin 560. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlamıştır.

Önünde duran zorluklar karşısında yılmayıp, olmazı olur kılan bir padişah… Bugün bile birçoğumuza çılgınca gelecek, “gemilerin karadan yürütülmesi” emrini, bir dakika dahi tereddüt etmeden yerine getirmek için seferber olan bir yönetim ve ordunun azmi ile gelen yeni bir çağ…

Peygamber müjdesine erme lütfuyla şereflenen Fâtih Sultan Mehmed Hân ve O’nun “güzel askerleri”nin, beş yüz altmış yıl önce gerçekleştirdikleri şanlı “Fetih”in 560. yıldönümünü gururla kutluyoruz bugün.

O gün 29 Mayıs 1453’te bir fetih gerçekleşti ve İstanbul, şehirlerin dilberi, İslam’la müşerref oldu. Bir fetih gerçekleşti ve Fatih Sultan Mehmet yalnızca bir şehri değil, hem İslam dünyasının hem de İstanbul halkının gönüllerini fethetti… Sonra da Türk-İslam medeniyetinin şahikalarına çıkıldı. İstanbul’un fethi, Osmanlı halkının ruhen de yükselişini başlattı.

O günden beridir farklı inanç ve geleneklerin başkenti olan bu kutsal kentimiz barış, kardeşlik ve huzur iklimini içinde barındıran, medeniyet ve hoşgörü için son derece önemli bir ilham kaynağıdır. Derinliği ve manayı içinde barındıran İstanbul, Cenab-ı Allah’ın Türk milletine sunduğu çok önemli ve anlamlı bir hediyedir.

Türk milleti 1071 yılında Malazgirt Savaşından kesin bir zaferle çıkarken uzun yıllar boyu Anadolu topraklarını kendine vatan yapmak için binlerce şehit vermiştir. İşte 1453 yılının 29 Mayıs’ında Büyük Hakan Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u fethederek Anadolu topraklarının Türk yurdu olduğunu kesin ve net bir biçimde bir kez daha tescillemiştir. İstanbul ve Türk coğrafyası bu dönemde iki fetih yaşamıştır; birincisi maddi diğeri ise manevi fetihtir. Maddi fetihte İstanbul’un kapıları, manevi fetihte ise bu coğrafyada yaşayan herkesin gönül kapıları Türk milletine ardına kadar açılmıştır.

Bu toprakları bizlere vatan yapan aziz ecdadımızdan devraldığımız bu mirasın bizlerin omuzlarına yüklediği ağır yük ve sorumluluğun daima farkındayız. Yüzyıllardır, içerden ve dışarıdan bu topraklar üzerinde oyunlar oynayan ve Türk milletini bu topraklardan silmek isteyen hainler olduğunu bilmekteyiz. Bu hainler, emellerine ulaşmak ve Anadolu coğrafyası’nda Türk bırakmamak için her türlü yola başvurmakta, yüzyıllar önce yaşanan büyük Türk fethinin intikamını almak adına önce bu topraklarda yaşayan ve etnik kökenine bakmaksızın bizden, bir ve kardeş olarak bellediğimiz vatandaşlarımızın gönül kapılarına kilit vurmaya, birlik ve beraberliğimizi yok etmeye çalışmaktadırlar.

İçinden geçtiğimiz bu kritik ve zorlu süreçte İstanbul’un fethi, çağlar ötesinden bugünümüze büyük mesajlar taşımakta; azim, kararlılık, inanç ve adanmışlığın her türlü olumsuzluğu yok edeceğinin, imkânsızı mümkün kılacağının en büyük ispatı olarak karşımızda durmaktadır. 

İnanıyoruz ki vuslata ermek için gemileri karadan yürüten iradenin tecellisi olarak Türk milleti, bugün de kendisine kurulan tuzaklara karşı 560 yıl önceki fetih ruhu ile yine kıyama duracak, etrafına örülmek istenen esaret zincirini parçalayarak muhataplarının suratına çarpacaktır.

Bu çerçevede çağ kapatıp çağ açan fethin komutanı Fatih Sultan Mehmet Han’ın azmi, kararlılığı ve başarısı,  Türk milletine örnek olmalı; vatan ve millet sevdalısı yeni genç nesiller damarlarında dolaşan kanın idrakine vardığında, Türk’ün sevdasının da öfkesinin de sınır tanımayacağını unutmamalıdırlar.

Tüm Dünya devletlerinin iç geçirerek baktığı, Peygamber Efendimizin sözlerine ve duasına nail olan dünya harikası bu kentimizin değer ve kıymetini bilmeli, atalarımızdan devraldığımız gibi İstanbul’un  gelecek kuşaklara tarihi zenginliklerini ve manevi huzurunu aktarabilmek için elimizden gelen gayret ve intizamı göstermeliyiz.

Bu vesile ile İstanbul’un fethini ve İslam’la müşerref olmasını tebrik ediyor, başta Fatih Sultan Mehmet Han olmak üzere fethin tüm askerlerini ve Anadolu’yu bizlere yurt yapan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, fethin 560. yılında bu fethe layık nesiller olabilmeyi Cenab-Hak’tan niyaz ediyorum. 

 

                                    İsmail Koncuk

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.