3 takımımıza Avrupa yasağı

3 takımımıza Avrupa yasağı

Türk futbolunda "Kara Çarşamba!" UEFA Tahkim Kurulu, Beşiktaş, Bursa ve Gaziantep'i mali gerekçelerle birer yıl Avrupa'dan men etti

TAHKİM DEĞİŞTİRDİ
UEFA Tahkim Kurulu'ndan Türk futbolunda deprem etkisi yaratacak kararlar çıktı. Daha önce UEFA Disiplin Kurulu'nun verdiği Avrupa Kupaları'na katılımlarla ilgili ertelemeli cezalar, Disiplin Müfettişleri'nin itirazları üzerine dün UEFA Tahkim Kurulu'nda masaya yatırıldı. Sonuçta önce Beşiktaş'a, kısa süre sonra da Bursaspor ve Gaziantepspor'a bir yıl süreyle Avrupa Kupaları'ndan men cezası verildi. Üç kulüp de karara Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS ) nezdinde itiraz edeceklerini açıkladı. Tahkim Kurulu, Beşiktaş'ın 500 bin euroluk para cezasını ise 200 bin Euro'ya indirdi.

5 YILLIK GEÇMİŞİ VAR
UEFA'nın Beşiktaş'ın 30 Haziran 2011 ve 30 Eylül 2011 tarihli mali verilerinde hatalı beyanlar tespit ettiği açıklandı. Bursaspor ise Ali Karasu'nun başkanlığı döneminde 2007-2008 döneminde transfer edilen Mbesuma'nın bonservis bedelinin geç ödenmesi nedeniyle cezalandırıldı. Yeşil-beyazlılara daha önce konuyla ilgili 200 bin euro para cezası da verilmişti. Zambiyalı futbolcunun bonservisinin sahibi Portsmouth takımının iflası üzerine ödemelerin geciktiği, daha sonra da iki kulüp arasında rakam konusunda itilaf çıktığı, Bursaspor'un FIFA'nın belirlediği bedelin ödemesini gerçekleştirdiği bildirildi.

NASIL LİSANS VERİLDİ?
Gaziantepspor ise çeşitli kulüplere geciken ödemeleri nedeniyle ceza aldı. Başkanvekili Ömer Çelik 5 Nisan'da 5 milyon TL'nin üzerinde bir ödeme gerçekleştirmelerine rağmen UEFA'dan ceza çıktığını belirterek karara itiraz edeceklerini açıkladı. UEFA Tahkim Kurulu'nun cezaya gerek gördüğü veri ve bilgilere rağmen üç kulübe de TFF tarafından nasıl lisans verildiği belirsizliğini koruyor. UEFA'nın bu konuyu da dikkatle takip ettiği ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun verdiği kulüp lisanslarıyla ilgili önümüzdeki günlerde ayrı bir değerlendirme yapacağı iddia ediliyor.

Hisseler tepe taklak oldu
Beşiktaş'a UEFA Tahkim Kurulu'ndan çıkan ceza kulübün borsadaki hisselerini de olumsuz etkiledi. Önceki gün 4.75'ten kapanan hisse, dün sabah 4.77'yi gördü. UEFA kararı açıklanınca da pike yaparak ilk seansı 4.32'den kapattı. İkinci seansta 4.19'a kadar gerileyen hisse, günü 4.32'den (% 9.05 değer kaybıyla) tamamladı.

Demirönen'e ihraç talebi
Beşiktaş'ın Avrupa'dan men edilmesi siyah-beyazlı camiayı derinden sarsarken, bir grup kongre üyesi, eski başkan Yıldırım Demirören'in, disiplin kuruluna gönderilmesi ve kulüpten ihraç edilmesi için imza kampanyası başlattı. 10 Haziran'da yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısında kongre üyelerinin isteği gündeme gelebilir.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.