Açlık sınırı 10 bini geçti, yoksulluk sınırı 33 bin liraya yükseldi

Açlık sınırı 10 bini geçti, yoksulluk sınırı 33 bin liraya yükseldi

Türk-İş'in Nisan 2023 "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması" sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 135 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 33 bin 15 TL'ye yükseldi.

Türk-İş'in her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın nisan 2023 sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, bu ay 4 kişilik ailenin açlık sınırı 10 bin 135 lira 50 kuruş, yoksulluk sınırı ise 33 bin 14 lira 66 kuruş oldu. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise 13 bin 167 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ile 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırını içeriyor. Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 5,67 artarken, son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 115,75 oldu.

DANA ETİNİN FİYATI İLK KEZ 300 LİRAYI AŞTI
Nisan ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, süt ve yoğurt fiyatları geriledi. Ancak bir ayda balık yüzde 9, kuzu yüzde 21, dana yüzde 25, tavuk yüzde 11, yumurta yüzde 3 oranında zamlandı. Bu ay, ilk kez balık fiyatı 140 lirayı, dana eti 300 lirayı, kuzu eti ise 350 lirayı geçti. Kuru baklagillerden kırmızı mercimek fiyatı yüzde 5 gerilerken, kuru fasulye fiyatı yüzde 3 arttı. Yağlı tohumların fiyatı ise yüzde 8 arttı. Pirinç ve un fiyatları sınırlı düzeyde artış gösterirken, bulgur yüzde 4 ve makarna yüzde 5 oranında zamlandı. Irmiğin fiyatı ise yüzde 4 düştü. Ankara'da ramazan ayı sonrası ekmek fiyatları bu ay değişmedi. Semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin fiyatları yüzde 20, pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları yüzde 15 arttı. Kuru soğanın kilogram fiyatı yüzde 40 artışla 30 liraya kadar çıkarken, patlıcan, kabak, domates ve salatalık fiyatları düştü. Fasulye semt pazarlarında ortalama 33 liraya satılırken, bakla ve bezelye fiyatları geriledi.

YERLİ MUZUN FİYATİ 25 LİRAYA KADAR YÜKSELDİ
Araştırmaya göre, çilek fiyatları geçen aydan sonra bu ay 20 liraya kadar geriledi. Yazın gelen yeni meyveler olan erik, yenidünya ve çağla ortalama 45 liradan satılmaya başlandı. Yerli muz fiyatları ise 25 liraya kadar yükseldi.

Nisan ayında, ortalama sebze fiyatları kilogram başına 20,26 lira iken, ortalama meyve fiyatları kilogram başına 19,02 lira oldu. Ortalama meyve-sebze fiyatları ise kilogram başına 18,65 lira olarak kaydedildi.

Ayçiçek yağı, tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatları son bir ayda sabit kalmıştır. Yeşil zeytin fiyatları yüzde 4, pekmez fiyatları yüzde 6 artarken, bal fiyatları yüzde 4 düştü. Salça fiyatları yüzde 5 gerilerken, ıhlamur, şeker ve baharat fiyatları sabit kaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.